Dobrev kára

dobrev

Hatalmas lehetőséget szalasztott el a magyar politika. Már megint.

Hónapok óta látszott. Nyilvánvaló volt, hogy készül valamire. Rendkívül aktív lett Facebookon, új, közszereplői oldalt is indított szeptemberben. Csini sminkes, jó frizurás profilkép, felháborodott bejegyzések sora... Például ilyen: Nagy Imre „szobrának eltávolítása a Köztársaság meggyalázása, a történelem hamisító (sic!) Orbán újabb agressziója. Nem nyugszom, nem nyugodhatok bele!” Facebook-bejegyzések helyesírásán mérhetetlen nagyvonalúságomban inkább nem rugózom, azt azonban nem bírom megállni, hogy ugyanettől a személytől ne idézzek néhány korábbi mondatot.

A nagyapámra pedig nagy szeretettel emlékszem. A nagyszüleim egész felnőttkoromig jelen voltak az életemben, gyerekként pedig sokat segítettek. A nagyapa például jól rajzolt, én meg nem. Volt, hogy ő készítette el a házi feladatomat. (...) A politikával pedig nem törődtem. Nekem ő nem politikus volt, nem kellett vele egyetértenem.

A mondatok természetesen Dobrev Klárától származnak, a nagypapa pedig nem más, mint Apró Antal. Az ember persze nem tehet a nagypapájáról. Szeretheti is. Egyet sem kell vele értenie. Csak éppen ha ez a nagypapa személyesen felügyelte Nagy Imre koncepciós perét, ha ő jelentette be a Parlamentben Nagy Imre és három társa kivégzését, amelyet a „nép jogos elégtételének, az ellenforradalom méltó megbosszulásának” nevezett, s ha a nagypapa éppen ezért a szolgálatáért kapott egy villát a pártállamtól, s ha én, az unoka, ma is ebben a villában lakom – akkor talán elvárható, hogy legalább csöndben legyek Nagy Imrével kapcsolatban. Amíg el nem adom a villát, mondjuk addig. Vagy addig, ameddig szeretetrohamok nélkül ki nem mondom a nagyapámról: annál jobban, ahogy ő gyalázta meg a köztársasági eszmét, Nagy Imrét, a magyar szabadságot, semmilyen szoboráthelyezés nem tudja meggyalázni.
 

Most majd mindenesetre lesz erre lehetősége Dobrev Klárának, hivatalos funkciót visel ugyanis: pénteken derült ki, mi volt a hónapok óta tartó építkezés oka. Ő vezeti a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti listáját.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök és férj sietett aztán leszögezni, hogy ő jelen helyzetben elvesztette férjjellegét, merthogy „európai képviselőjelöltként Klára nem a feleségem, hanem egy tehetséges, felkészült, sokak által támogatott hazafi”. A legszebb ezután következett: „Isten mentsen meg olyan világtól, hogy valaki tehetségének útjában az áll, hogy kik a szülei, a gyerekei vagy éppen a házastársa.”

Olyan szép! Épp annyira, mint amikor a random fideszes megmondó érvel így Orbán vejének csodával határos újabb és újabb tendernyerései után.

A DK persze azt választ listavezetőnek, akit akar, eddig is családi vállalkozás volt – akárcsak Orbán Fidesze és Orbán Magyarországa. A kettő ugyanis szorosan összefügg. A párt és az ország. Bizony tévedtem én is 2003-ban, amikor nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget annak, hogy a Fidesz új alapszabályt fogadott el, amelyben minden hatalom az elnökre szállt. Hiba volt. Aki a pártjában totális hatalomra tör, az jó eséllyel később kormányon is ezt fogja tenni. Ez a fajta politikus olyan, mint a gáz: addig terjed, terjeszkedik, ameddig hagyják neki, ameddig útját nem állja a fal. 

Gyurcsányban és Orbánban ez ma is közös – a különbség annyi, hogy előbbi egy kis szektának egyszemélyi, mindenható vezetője, utóbbi pedig vallásalapító.

Ha Trumpra és a brexitre nézünk, ki tudja, egyszer akár világvallás-alapítónak is nevezhetjük majd. Mindenesetre éppen annyira demokrata és pluralitáshívő az egyik, mint a másik – csak sikerességi különbség van kettejük között. (Az persze kormányzási szempontból is.)

De vajon jó ötlet-e Dobrev Klárát indítani? Aligha. Hiszen rengeteg szavazatot zsebelhetett volna be a DK, ha Gyurcsány maga vezetné a listát! Csak annyit kellene még hozzátennie: ha pártocskájának sikerül megugrania az 5 százalékos küszöböt, akkor tényleg elmegy az EP-be. Azaz: végre tényleg itt hagyja a magyar politikát. Ebben a verzióban biz'isten megérné a DK mellé húzni az ikszet májusban. Milyen szép is lenne búcsút inteni („te nem tudod, milyen jó nélküled”) annak az embernek, akinek a magyar politikában egyetlen szerepe van: létével igazolást nyújtani a fideszes elkötelezetteknek bármilyen mocsokság, árulás, lopás létjogosultságára imádott miniszterelnökük részéről. Mert hát csak Gyurcsány vissza ne jöjjön. Nem fog. De sajnos: el sem megy. Se könyveket írni, ahogy lassan 13 éve megígérte – de még Brüsszelbe sem.

Legalább ennyit nyerhettünk volna az egyébként teljesen érdektelen EP-választáson!
Ez se jött össze.

A szerző a Válasz Online szerkesztő-újságírója

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?