Csordultig a keserű pohár

TASR-felvétel

Több határátkelőt eltorlaszoltak a felháborodott közúti fuvarozók, és ezt tervezik Komáromban és Ipolyságon is. Nyilatkozatuk szerint az elkeseredett lépésre a kormány kényszerítette őket, amely hetekig nem méltóztatott még csak szóba sem állni velük. Ha másként reagál, akkor a tárgyalóasztalnál mondták volna el, milyen nagy mértékben ugrottak meg a fuvarozók költségei.

Az üzemanyagok jövedéki adójának, továbbá az útdíj és útvám ideiglenes csökkentését kérik. Kedden Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter kegyesen megüzente nekik, hogy egyezkedhetnek, de csak akkor, ha véget vetnek az útlezárásoknak. A mezőgazdászok egyelőre csak Kelet-Szlovákiában tiltakoznak az agrártárca hibás lépései, különösen a támogatások szerintük elfogadhatatlan rendszere miatt, de ez a megmozdulás is országossá terebélyesedhet.

Ám a lakosság döntő többsége is elégedetlen. Az emberek közérzetét, lelkiállapotát már alaposan megviselte a hosszú járvány, a politikai döntéshozók pedig kapkodással tetézték a bajt. Néhány hónapja pedig elkezdtek felfelé vágtatni az élelmiszerárak, az energiaárak is szinte a csillagos eget súrolják, és mind több embernek okoznak megélhetési gondokat. Az Eurostat friss jelentéséből kiderült, hogy Szlovákiában január végére éves viszonylatban 8,5 százalékos volt az infláció, amire legutóbb 2004 júliusában volt példa, Mikuláš Dzurinda és Ivan Mikloš reformjai kezdetén.

Az átlagosnál jóval nagyobb pénzromlás különböző mértékben, de az egész világon tapasztalható. Emiatt nem Eduard Heger kabinetjét kell bírálni. Azért viszont már nagyon is, hogy hónapok óta nem tesz semmit, legfeljebb ígérget, célirányos intézkedések helyett.  A miniszterelnök két hete a szlovák közrádióban fényezte önmagát és minisztereit azzal, hogy szerinte már nagyon is sokat segítettek a rászorulókon. Amikor a műsorvezető megkérte, mondjon konkrétumokat, kínos csend után a decemberi nyugdíj-kiegészítést említette.

Néhány napja Igor Matovič és Richard Sulík diadalittasan jelentette be, hogy rendkívüli adó címén egyelőre 50 millió eurót vesznek el a Szlovák Villamos Művek (SE) nyereségéből és ezt a pénzt elosztják az iskolák, a kórházak, a szociális létesítmények között az anyagi gondok enyhítésére – most pedig visszavonták a tervezett intézkedést.

A két miniszter, miként a kormányfő sem gondol a nyugdíjasokra, akiknek a járandósága az év elején mindössze 1,3 százalékkal nőtt. Döbbenetes hallani a tévéhíradókban, amikor egy-egy nyugdíjas elrebegi, hogy a kevéske pénzéből már vajat sem tud venni, kenyérből is csak a legolcsóbbra futja. A sokgyermekes családok és mások is ilyen sanyarú helyzetbe kerülnek, a kormánykoalíció meg csak vitatkozgat, gyakran vitaegyletté süllyed. Magyarországon ideiglenes árstopot vezettek be a benzinre és több alapvető élelmiszerre, kifizették a 13. nyugdíjat, a járandóságot pedig az ottani infláció mértékével emelték. Lengyelországban lényegesen csökkentették a legszükségesebb élelmiszerek áruforgalmi adóját, így aztán a határ menti térségekből sokan a szomszédba járnak bevásárolni és tankolni.

Közvélemény-kutatások igazolják, mekkora az ellenszenv a jelenlegi kormánypárti politikusok iránt. Az ellenzék, főleg Robert Fico ezt kárörvendően nyugtázza és akár a neonácikkal szövetkezve hergeli a polgárokat. Tavaszra pedig valóságos össznépi kormányellenes felkeléssel fenyegetőzik.

És ez sem kizárt, ha a kormány nem tudatosítja, mennyire súlyos a szociális és a politikai helyzet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?