Vélemény

Csont nélkül

Éppen pattant egy nagyot az akáctuskó a kályhában, amikor Bandika és Ervin észrevették, hogy átléptek egy másik évtizedbe.
Veres István

2020. január 3. 11:30

20
Pixabay

De az is lehet, hogy nem ők léptek, hanem az új évtized lépett beléjük. A Rózsaszín rozsomákhoz címzett külvárosi vendéglőben ültek, és megpróbálták megfogalmazni érzéseiket a frissen beköszöntött új év(tized) kapcsán. Nekem az tetszik ebben a kétezerhúszban – kezdte Bandika –, hogy már eltelt belőle két nap, és még mindig nem történt semmi. Ez nekem is tetszik, felelt Ervin, de hozzá is tette, hogy talán már történt idén egy s más, csak ők még nem tudnak róla. Bandika rémülten kapott a poharához: azt akarja mondani, hogy alulinformáltak vagyunk? Alul ám, de még hogyan, bólintott óborostás tekintettel Ervin. Koccintottak, majd csendben támasztották a fejüket, várva, hogy történjen valami.

Kíváncsi leszek én erre a kétezerhúszra, szólalt meg húsz perc múlva Bandika. Én már most az vagyok, hagyta helyben Ervin, majd keresgélni kezdett az asztal szélén tornyosuló újságok közt. Na ne hogy már tavalyi lapokat olvasson itt nekem, jegyezte meg Bandika. Ervin viszont felhívta a figyelmét a tényre, hogy ezek a tavalyi lapok három napja még ideiek voltak, ráadásul az az érzése, hogy

túl sokat akarunk tudni 2020-ról ahhoz képest, hogy még 2019-ről sem tudunk egy rakás dolgot.


Példaként Orseolo Péter sírját említette, Bandikának szegezve a kérdést: tudta-e, hogy a Szent István után trónra lépő második magyar király sírját tavaly nyáron azonosították a pécsi székesegyház alatt. Bandika döbbenten koppantotta tekintetét az asztallapra: nem tudta. A dolog érdekessége ráadásul Ervin szerint, hogy a királyi sírt csontok, csontmaradványok nélkül találták meg, mégis tejesen biztos, hogy Pétert ide temették. Bandika tiszteletteljesen bólintott, elismerését fejezve ki a régészek munkája iránt, hiszen ha a valaki benne van a sírban, akkor könnyűszerrel állapítható meg, hogy őt oda temették, míg egy olyan személy esetében, aki nincs a sírban, ez a bizonyítás nyilván sokkal több rátermettséget igényel a régészek részéről. Mindezeken túl Bandika úgy látja, hogy az új év ugyan már itt van, az új évtized viszont még nincs, hiszen ha elszámolunk tízig, akkor a tízes is a számsor része, a következő pedig a tizeneggyel kezdődik. Miért soroljuk akkor 2020-at már a 2020-as évek közé. Ha mégis így van, akkor a 2010-es évek csak kilenc évig tartottak. Ervin legyintett egyet hatalmas lapátkezével: nem ez a baj uram, hanem hogy mindjárt itt a húsvét.
A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Középiskolai felvételi útmutató

Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

aa

VIDEÓ: Hegedűn játszott agyműtéte közben egy páciens

Helységnévtábla az Andódra vezető úton
Frissítve

Lefestették az érsekújvári helységnévtáblát az Andódra vezető úton

rendőrség illusztráció

Drogot árult egy nő Vágsellyén, őrizetbe vette a rendőrség

čaputová újságírók

Čaputová oknyomozó újságírókat fogadott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.