Vélemény

Csökkenőben a lúzerek száma

Egyre gyakoribb jelenség, hogy környezete baleknak tartja a becsületes embert. Nem értik, miért hőköl vissza, ha minimális munkával sok pénzhez juthatna, vagy tisztességtelen módon jelentős előnyhöz. Miért nem puskázik, ha nem figyel a tanár? Miért adja le a rendőrségen az utcán talált pénztárcát.
author
Juhász Katalin

2022. május 24. 08:00

Államformája: korrupció
- Képarchívum

Azt mondják, mindenki úgy segít magán, ahogy tud. Aki nem ragadja meg a kínálkozó alkalmat a rendszer kijátszására, nem csúszik be a kiskapukon, az egyszerűen lúzer. Tudtuk ezt eddig is, mi, lúzerek, így talán nem lepődünk meg a most következő számok láttán. A Focus közvélemény-kutató ügynökség friss felmérésének sokkoló eredményeit olvasgatom.

Valamivel több mint ezer embert kérdeztek meg, és ez alapján kiderült, hogy a lakosság 48%-a, azaz közel fele szerint nem éri meg becsületesnek lenni Szlovákiában. Az iskolai csalásokra fókuszáltak, mert szerintük ott van a későbbi korrupció melegágya.

A válaszadók 13%-a egyáltalán nem tartja problémásnak, ha valaki puskázik dolgozatíráskor, egyharmaduk pedig csak „kis problémának” tartja. Az utóbbi csoport 86%-a szerint felesleges ilyen bagatell dologgal foglalkozni. Az iskolai csalás normalizálása és a becsületes magatartásról való lemondás a felmérés résztvevőinek felénél jelent meg, ráadásul elsősorban a fiatalabb korosztálynál. Vagyis kirajzolódni látszik az ország jövője. Aki tizenöt éves korában csaláshoz folyamodik a suliban (ez volt a felmérés alsó korhatára), az később sem érez lelkiismeret-furdalást, amikor diplomamunkát vásárol magának, és mondjuk sebész lesz, vagy hídépítő mérnök – hogy csak az emberéletre veszélyes kóklereket említsük.

A politikusokat nem is kellene említenem, de azért megteszem, hiszen ezek a fiatalok az utóbbi években egyenesen a tévéhíradóból értesülhettek arról, hogy a plagizáló csúcspolitikusoknak hajuk szála sem görbül. Mert ebben az országban maga az oktatási miniszter is másolta a diplomamunkáját. Aki azt bírta mondani a leleplezést követően, hogy itt az idő tisztázni és egységesíteni, mi számít plágiumnak, mert szegény diákok nem tudják, mikor lopnak és mikor nem.

Nyilván emlékeznek még a 2020 márciusában pozícióba került miniszterelnök plágiumbotrányára is, akinek eszébe se volt lemondani emiatt, inkább a Facebookon kért elnézést minden tisztességes diáktól – burkoltan lesajnálva őket – , midőn elismerte, hogy diákként bizonyos dolgokat tényleg lemásolt, amiért valószínűleg el kellene venni tőle a titulusát. A kormányfői posztról viszont csak akkor mond le, ha teljesítette valamennyi választási ígéretét.

A parlament elnöke szintén másolni volt kénytelen annak érdekében, hogy diplomát kapjon, őt ráadásul az a tanár védte, akinek a tanulmányát szóról szóra „átemelte”. És sorolhatnám még az eseteket, melyek azt bizonyítják, hogy az ügyeskedők jobban boldogulnak, mint a tisztességes emberek, hogy a papír a fontos, nem a mögötte lévő tudás.

A felmérésből az is kiderül, hogy jellemzően az idősebbeknél számít még a becsület.

Szóval lassan megtanulunk egy olyan világban élni, amelyben a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. De persze optimista végszót is találhatnék, ha politikus lennék. Hölgyeim és uraim, egyre kevesebb nálunk a lúzer.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Boris Kollár

„Nem akarok csak fűteni, világítani, és felvenni a képviselői fizetést” – Kollár előrehozott választást akar, ha...

Míg a polgármesterjelöltek számára a törvény meghatároz egy felső korlátot arra vonatkozóan, mennyit költhetnek a népszerűsítésükre, a helyi és megyei képviselőjelöltek esetében nincs ilyen felső határ (Somogyi Tibor felvétele)

Dunaszerdahelyen éles a kampány

időjárás ősz

Itt a vénasszonyok nyara – 23 fok is lehet ma!

Európa-liga – A Ferencváros simán kikapott a Crvena zvezdától

Európa-liga – A Ferencváros simán kikapott a Crvena zvezdától

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

f

KVÍZ: A magyar közmondások befejezését keressük! Neked sikerül?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.