Csak semmi pánik

tőzsde vél

Nehéz hetet zártak a tőzsdék világszerte. New Yorktól Tokióig zuhantak a részvényárfolyamok, és évek óta nem látott bizonytalanság lopta be magát a befektetők gondolataiba. 

A New York-i tőzsde hétfői fekete napja, amely a Dow Jones tőzsdeindex 1175 pontos történelmi esését hozta, rányomta a bélyegét az egész heti kereskedésre. A pánikhangulat a hét végére kicsit alábbhagyott, de a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi és gazdasági válság emléke ott kísért a háttérben.

Az a válság is az amerikai pénzügypiacokról indult, és romlásba döntötte az egész világgazdaságot. Ma mindenki azt szeretné tudni, hogy most van-e komoly ok a pánikra, vagy ez csak egy múló rosszullét a világ tőzsdéin.

A jó hír az, hogy a világgazdaság helyzete ma stabilabb, mint a tíz évvel ezelőtti válság kezdetekor volt. A kulcsfontosságú gazdaságok egészséges növekedést mutatnak, és még az elmúlt években gondokkal küszködő eurózóna gazdasági kilátásai is jelentősen javultak. A munkanélküliség sokéves mélyponton van szinte mindenhol, és a vállalati szféra nyereségessége is növekszik világszerte. Nem meglepő ezért, hogy a tőzsdék jelentős árfolyamesése felkészületlenül érte az elmúlt években növekedéshez szokott befektetőket. Még a sokat látott elemzők is gyakran tanácstalanul tárták szét a karjukat, a piacokon uralkodó pánikhangulatot nem tudták teljesen megmagyarázni.

Lehet, hogy furcsának hangzik, de az elmúlt hét eseményeire az amerikai gazdaság túl jó teljesítménye a leggyakoribb magyarázat. A befektetők ugyanis attól tartanak, hogy a dinamikus gazdasági növekedés inflációt gerjeszt, erre pedig az amerikai jegybank agresszív alapkamat-emeléssel fog válaszolni. A magasabb kamat megnehezíti a háztartások és a vállalati szféra hitelezését, ez pedig a befektetési kedv és a fogyasztás csökkenéséhez vezet. Innen már nincs messze a gazdasági visszaesés, amely az USA-ból kiterjedhet az egész világgazdaságra. Persze, ma senki sem tudja, mikor és milyen mértékben emel kamatot az amerikai jegybank, de a piaci szereplők számára már ennek a lehetősége is elég volt a részvények kiárusításának elkezdéséhez. Ahogy az lenni szokott, gyorsan megjelent a tőzsdékre jellemző csordaszellem is, és sok befektető azért adott el, mert kitört a pánik és a többiek is eladtak.

A nehéz napok ellenére azonban szinte teljesen biztos, hogy ez még nem a következő pénzügyi válság. A hét végére lenyugodtak a kedélyek, és a befektetők elkezdték józanabbul mérlegelni a piacok helyzetét. Ők is látják, hogy a világgazdaságban jelenleg nincsenek olyan töréspontok, amelyek a nemzetközi tőkepiacok gyors összeomlását tudnák okozni. Fel kell készülni azonban a piaci bizonytalanság növekedésére, a közeljövőben egy-két rossz hír is elég lesz ahhoz, hogy a piacok újra hullámvasúttá váljanak.

Dudás Tamás

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!