Vélemény

Célkeresztben Dél-Szlovákia

Jóleső érzéssel nyugtáztuk Igor Matovič budapesti hivatalos látogatása során elhangzó fogadkozását, miszerint kormánya olyan körülményeket teremt a szlovákiai magyarok számára, hogy otthon érezhessék magukat országukban.
Szilvássy József

2020. július 6. 18:31

Andrej Doležal
- TASR-felvétel

Ehhez szerinte a déli régiók gazdasági felzárkóztatása is szükséges. Sajnos az utóbbi, valóban létfontosságú cél elérését újabban kabinetjének két tagja nehezíti.

Mint kiderült, csaknem mindig Dél-Szlovákia jut eszükbe, ha a takarékosság kerül szóba.

A nyugtalanító törekvések Andrej Doležalhoz fűződnek, aki alig melegedett meg a közlekedési miniszter székében, máris törölte a Dunabusz-projektet, amely menetrend szerinti hajójáratokkal enyhíthette volna némileg a Felső-Csallóközből Pozsonyba irányuló közúti forgalom zsúfoltságát. Ezért is támogatta Brüsszel 70 millió euróval a tervezetet.

Azt viszont Doležal sem tudja, decembertől ki üzemelteti a Komárom–Pozsony vasúti vonalon a személyszállítást, ugyanis a RegioJettel kötött szerződés lejár, a tavaly kiírt versenypályázatra egyelőre nincs jelentkező. A miniszter szerint az előző vezetés későn írta ki a tendert. Maradna a jelenlegi cseh társaság, amely azonban tízéves hosszabbítást akar, mert csak így kifizetődő számára korszerű vasúti kocsik lízingelése. Követelését azzal nyomatékosította, hogy ezen a vonalon 800 ezerről 4 millióra nőtt az éves utasforgalom.

Doležal viszont zsarolásról beszél és legfeljebb két évvel tolná ki a szerződést, beosztottjai pedig lázasan keresik a pótmegoldást, az üzembe állítható vasúti kocsikat idehaza, más cseh társaságoknál és Ausztriában.

Mindeközben a miniszter azonosult azokkal, akik szerint csökkenteni kellene az R2-es gyorsforgalmi út további építésével kapcsolatos költségeket, ezért Losonc után, Kassa felé egy-egy sávosra szűkítenék, vagy csak kiszélesítenék a jelenlegi utat.

Ellenzi a szoroskői alagút megépítését is, ám egyelőre a tavaly meghirdetett versenypályázat visszavonására még nem talált törvényes indokot. Azzal érvel, hogy Gömörben kevés autó közlekedik, megfeledkezve arról, hogy a magas munkanélküliséggel és egyéb gondokkal sújtott térségben az áldatlan helyzet csak az infrastruktúra korszerűsítésével javulhat.

Emellett ha annak idején a döntéshozók csak a költséghatékonyságot vették volna figyelembe, akkor a D1-es autópályát délen építik. Akkor már rég kész lenne a teljes Pozsony–Kassa szakasz.

Újabban a pénzügyminiszter is felsorakozott Doležal mellé: takarékoskodás miatt ideiglenesen leállítaná a nyolc évvel ezelőtti tűzvészben leégett krasznahorkai vár felújítását. Még pártbeli társa, a kulturális miniszter sem bólogatott erre. Igaza van, hiszen a biztosító 7 millió eurónál valamivel több kártérítést fizetett, és közadakozásból csaknem egymillió euró jött össze a vár helyreállítására. A nyögvenyelős haladó munkák során még ezeket az összeget sem használták fel teljesen. Ráadásul az előző kabinet 35 milliót különített el ezekre a munkákra.

Matovič remélhetően nem feledkezik meg budapesti fogadkozásáról a déli régiók felzárkóztatásával kapcsolatban. Már csak azért sem, mert a kormány egymilliárd eurós kölcsönt vett fel, 8 milliárdot kaphat Brüsszelből, más uniós forrásokat is átcsoportosíthat a járvány okozta károk orvoslására.

Természetesen fontos az észszerű takarékoskodás, de Dél-Szlovákiának nem szabad ismét visszacsúsznia, nem szabad mostohagyerekként kezelni. Remélhetőleg találnak pénz Krasznahorka felújításának befejezésére, azért is, hogy visszatérjenek a turisták a régióba, ami a helyi vállalkozók és más szolgáltatók érdeke. Remélhetően a takarékoskodásban is a miniszterelnök szava lesz a döntő, nem a két kekeckedő miniszteré.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

Vállalkozók

Vállalkozókat érintő év eleji változások

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.