Vélemény

Bűnüldözők egymás ellen

Már biztos, hogy augusztus utolsó napja fekete betűkkel kerül be Szlovákia legújabb kori történelmébe. Huszonhat éve ezen a napon hurcolták külföldre Michal Kováč akkori államfő fiát Ivan Lexa titkosszolgálati főnök alattvalói.
Szilvássy József

2021. szeptember 2. 17:45

Kotrha
Kotrha

Tegnapelőtt pedig Maroš Žilinka főügyész felmentette a korrupció gyanúja alól Vladimír Pčolinskýt, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt igazgatóját, Boris Kollár kebelbarátját. Ugyancsak szabadlábra helyezett még négy vizsgálati fogságban levő személyt.

A nem mindennapi keddi krónikához tartozik Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány lemondása is. E szövevényes ügyekben leginkább akkor igazodhatunk el, ha az általunk ismert tényekre támaszkodunk. A főügyészt a Boris Kollár vezette Sme rodina javasolta a posztra. Kollár március, vagyis a volt titkosszolgálati főnök letartóztatása óta céltudatosan küzdött a felmentéséért. Szerinte azért vették őrizetbe, mert értesülései voltak arról, hogy egyes nyomozók a vizsgálati fogságba került vezetőket a gyanúsítottakra nézve terhelő vallomásra ösztönözték. Pčolinský két ügyvédje azzal érvelt, hogy a védencük elleni eljárás során tizenegyszer sértették meg a büntető törvénykönyv rendelkezéseit. Az érem másik oldala viszont az, hogy a Speciális Ügyészség éppen elkészült a Pčolinský bűnösségét igazoló vádirattal. Mindezek ismeretében jogtiszta megoldásnak tűnik, ha a főügyész csupán szabadlábra helyezi a gyanúsítottat, s azután a bíróság eldönthette volna, mi az igazság. Nem így történt, mert a főügyész élt – sokak szerint visszaélt – a jogkörével.

A főügyész nemrég fegyelmi eljárást indított Daniel Lipšic, a Speciális Ügyészség vezetője ellen, mert úgy vélte, olyan ügyről nyilatkozott, amelyben nem ő jár el. Megbírált beosztottja azzal riposztozott, hogy a manipulációkkal gyanúsított nyomozótiszteket és saját kollégáit védelmezte. A Denník N- adott interjúban kifejtette: a befolyásos személyek minden eszközzel igyekeznek megakadályozni az országot behálózó teljes korrupciós hálózat és a főkolomposok leleplezését. Állítását a tegnapelőtti események, főleg a Főügyészség döntése igazolhatja.

Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy három személyt hamis tanúzás miatt akart a rendőrség inspekciós alakulata letartóztatni. Egészen az ország keleti végéből, a szobránci idegenrendészettől rendeltek Pozsonyba kommandósokat. Kellő információ hiányában azonban Kovařík rövid időre felfüggesztette ezt a rendőrségi akciót. Emiatt vádolta meg őt a pozsonyi kerületi ügyész. Erre a rendőrfőnök lemondott, Roman Mikulec belügyminiszter egyelőre maradt, holott ő tarthat attól, hogy szoros kapcsolatban állt a Horvátországba szökött Matej Zeman maffiózóval. Ezért késleltethette az előállítását, nehogy őt is kínos helyzetbe hozza, ha kihallgatják.

Másfél éve Igor Matovič és a pártja azért aratott fényes választási győzelmet, mert a korrupció elleni harcot és a Smer valóságos maffiahálózatként működő oligarcháinak leleplezését és felelősségre vonását tűzte a zászlajára.

Matovičot a bosszúvágy is fűtötte, ezért igyekezett kihasználni egyes letartóztatottak vallomásait, akik a saját bőrüket mentve másokat igyekeztek bemártani, de többen beismerték bűnösségüket is. Mindeközben Robert Fico nyíltan próbálja kimenteni cimboráit a börtönből. Ugyanezen mesterkedett Boris Kollár is, és a főügyész jóvoltából sikerrel járt. Mindkét politikusnak, miként Matovičnak is, befolyásos kiszolgálói vannak a bűnüldözés fontos posztjain. Emiatt dúl a csata.

Az is nyilvánvaló, hogy a történtek miatt nemcsak a zavarosban halászó politikusok, hanem a bűnüldöző szervek, továbbá a vezető ügyészek hitele is a mélypontra süllyedt.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltasos

Az oltás és az óvintézkedések betartása életeket menthet

szekelytoma

Keleten is rohamosan emelkednek az ingatlanárak

koronavírus

Koronavírus – Ismét közel 3500 fertőzöttet azonosítottak egyetlen nap alatt, hárman elhunytak

Bankrablót keres a pozsonyi rendőrség

Ismét bankautomatát robbantottak

Kecsegét telepítettek, pár nap múlva kifogtak egyet

Kecsegét telepítettek, pár nap múlva kifogtak egyet

pp

Széthulló világunk cserepei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.