Vélemény

Bűnöző bűnbakok

A kormánypárti politikusok elmúlt egy hétben tett nyilatkozatait böngészve egy rendkívül érdekes jelenségre figyelhettünk fel.
Molnár Iván

2019. október 7. 18:11

Azon kívül, hogy teljes mellbedobással folytatják a jövő évi parlamenti választások előtti kampányt – ami egyelőre kimerül a népámító, fércmunkának is gyalázatos jogszabályok futószalagon történő gyártásában és az ellenzékkel szembeni válogatott támadásokban –, végre egy „pozitív” dologra is rászánták magukat. A szemünk előtt bontakozik ki egy, az antik örökséget aktívan ápoló hagyományőrző csoport. Ha ma azt a szót halljuk, hogy bűnbak, általában olyan személyre gondolunk, aki vagy önként vállalja át mások bűneit és hibáit, vagy mások vádolják meg őt azok elkövetésével, teljesen igazságtalanul. 

A Magyar értelmező kéziszótárt fellapozva a következő meghatározást találjuk a bűnbak címszónál: akire – noha ártatlan – ráfogják mások bűneit. 

Azt már kevesebben tudják, hogy az ókori Görögországban 

a bűnbak kiűzésével kapcsolatos szertartáshoz valódi bűnözőket is felhasználtak. Ezeket nyilvánosan meghurcolták, megkövezték, megverték, majd elűzték a közösségből.

A szlovák kormánypárti politikusok – legalábbis az elmúlt egy hétben tett nyilatkozataikból ítélve – épp ezt az ősi hagyományt szeretnék feléleszteni. Az apropót az a múlt héti hírcunami adta, hogy a szlovákiai politikai elit egy részének korábbi kegyeltje, a világot ma már rácsok mögül figyelő, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is gyanúsított Marián Kočner kiszivárgott telefonüzeneteiből kiderült: Monika Jankovská volt smeres igazságügyi államtitkáron keresztül nyomást gyakorolt a bíróra az ellene zajló váltóhamisítási perben. „Azon információk alapján, amelyek fokozatosan nyilvánosságra kerülnek, helyénvalónak tűnik, hogy Monika Jankovská már nem ül az igazságügyi minisztérium államtitkári székében. A további lépéseket a rendőröknek és az ügyészségnek kell megtenniük. Szabad kezet kaptak, hogy úgy járjanak el, ahogy el kell járniuk” – nyilatkozta Peter Pellegrini kormányfő. „A bűnüldöző szerveknek azonnal cselekedniük kell, és ha bebizonyosodik, hogy az információk valósak, vádat kell emelni és bíróság elé kell állítani a felelőst” – áll a Híd nyilatkozatában. Gál Gábor, a Híd igazságügyi minisztere szerint a nyomozást végző szerveknek azonnal meg kellene gyanúsítaniuk Jankovskát. 

A fenti nyilatkozatok természetesen csak az első fecskék, amelyeket hamarosan újabbak követnek. A Jankovskát korábban egekig magasztaló politikusok még készülnek a szerepükre, hiszen ha minden bűnt át akarnak ruházni a pellengérre állított volt államtitkárra és Kočnerre, akkor valóban nagyot kell alakítani.

A szlovákiai választók jelentős részét azonban már nem lehet becsapni, nagyon jól látják azt, hogy Kočner és Jankovská ugyan rendkívül sötét alakok, ugyanakkor most csak bűnöző bűnbakként szolgálnak. Soha nem tehették volna meg azt, amit megtettek, ha a jelenleg regnáló politikai elit egy része nem hozta volna létre a Szlovákiára ma jellemző, velejéig korrupt politikai rendszert, egy másik része pedig nem járult volna hozzá körömszakadtáig annak fenntartásához.

Ne legyenek illúzióink, Kočner és Jankovská csak a jéghegy csúcsa, Szlovákiában ma is számtalan hozzájuk hasonló „üzletember” és „politikus” használja ki ennek a rendszernek az előnyeit, csak ők még élvezik a rendszer létrehozóinak kegyeit.

Hogy Szlovákia újra normális ország legyen, ahhoz első körben a rendszer létrehozóit és fenntartóit kell leváltani, csak ezt követően lehet feltárni teljes mélységében a korrupt rendszer haszonélvezőinek bűneit. Ami azonban most folyik, az egyelőre bűnbakcsinálás, a népnek szóló cirkusz. Szép előadás, de tapsot nem érdemel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!