Vélemény

Brit–amerikai kereskedelmi kilátások

Liz Truss új brit kereskedelmi miniszter új ígéretetekkel tért vissza négynapos észak-amerikai útjáról.
Rácz Orsolya

2019. augusztus 14. 11:30

jonhson trump

Bár az ígéretek gyors amerikai–brit kereskedelmi egyezmény nyélbeütését vetítik előre a brexit után, a valóság nem sok jóval kecsegtet.

Amerika fontos szerepet játszik Nagy-Britannia kereskedelmében, hiszen már most egyik legnagyobb partnere. A top import-export termékek 2016-os hivatalos listája szerint az USA 6,2 milliárd font értékben energetikai eszközöket, valamint 4 milliárd font értékben repülőket exportált Nagy-Britanniába. Cserébe az USA 7,4 milliárd font értékben importált autókat, 6,6 milliárd font értékben gyógyszereket és gyógyászati eszközöket a britektől. Annak ellenére, hogy London EU-val folytatott kereskedelme a háromszorosa a brit–amerikai kereskedelemnek, tény, hogy az USA valóban kulcsszerepet tölt be kereskedelmi partnereinek listáján. Németország után az USA a britek második legnagyobb importáló partnere, és a legnagyobb exportőre. Ez azonban csak az érem egyik oldala.

Amerikai szempontból nézve a britek korántsem játszanak nélkülözhetetlen szerepet, hiszen Nagy-Britannia import tekintetében csupán az USA 7. legjelentősebb partnere: Kína, Mexikó, Kanada, Dél- és Közép-Amerika, Japán és Németország is megelőzi. Az exportot tekintve az 5. az USA listáján, Kanada, Mexikó, Dél- és Közép-Amerika, valamint Kína mögött.

Tehát a briteknek van nagyobb szükségük az USA-ra, és legnagyobb kereskedelmi partnerük, az EU elveszítése után ez hatványozottan így lesz. Ezek az erőviszonyok formálják majd a brit–amerikai kereskedelmi tárgyalások alakulását, mely során egyértelműen Washingtoné lesz a domináns szerep. A világ legnagyobb gazdaságaként az USA rendkívül kemény tárgyalópartner, tárgyalóerejével csupán az EU és Kína ér fel. A britek a világ 5. legnagyobb gazdaságaként, de az EU-n kívül rendkívül meggyengült szerepben találják majd magukat. Tehát mind a tagság elvesztése, mind az USA világkereskedelmi hatalmi pozíciója és kereskedelmi partnereinek listája azt mutatja, hogy a britek tárgyalópozíciója egyáltalán nem előnyös.

Való igaz, hogy a két vezető, Donald Trump és Boris Johnson nyíltan szimpatizál egymással.

Trump többször megerősítette, hogy támogatja Johnsont, de ez korántsem jelenti, hogy az USA jótékonykodni fog a britekkel. A kereskedelmi tárgyalás hosszú folyamat lesz, melyben nemcsak a két vezető, hanem más politikai erők is részt vesznek. Nem Donald Trump önálló döntése lesz, hogy milyen egyezményt kötnek a britekkel, illetve egyáltalán lesz-e egyezmény. Például az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia, ahol republikánus és demokrata ellenállásba is ütközhet.

Emellett Amerikának megvannak a saját érdekei, ezeket a nyár folyamán is többször hangoztatta.

Ezek közül talán a legmeglepőbb kérés, hogy a brit állami egészségügyet nyissák meg az amerikai versenyszféra előtt, egyfajta privatizációt indítva ezzel. A britek ezt a lehetőséget határozottan elutasítják, de nem kizárt, hogy a tárgyalások során a kérdés ismét felbukkan.

Eközben a brit gazdaság a feltételezett stagnálással ellentétben 0,2 százalékkal csökkent 2019 második negyedévében, az utóbbi 7 évben először, a font mélyrepülése pedig negatív csúcsokat döntött.

Boris Johnson és kabinetje mindezek ellenére úgy véli, Donald Trump amerikai elnökben partnerre talált. A kiegyenlítetlen erőviszonyok ellenére valóban nem kizárt, hogy Trump nyitott lesz a britek számára kedvező alternatívákra, a realitás azonban az, hogy a britek csak az EU-ból való hivatalos kilépés után köthetnek új kereskedelmi egyezményeket. És ilyen egyezmények megkötése évekig, sőt évtizedekig is eltarthat, a briteket viszont szorítja az idő, főleg a megállapodás nélküli brexit esetén azonnal jelentkező gazdasági és politikai következmények miatt. 

Egyértelmű tehát, hogy Amerika és Nagy-Britannia közül kinek van nagyobb szüksége a másikra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
RegioJet

Újabb panasz a déli vasúti pályázat ellen

szivbetegseg

Az is lehet szívbeteg, aki nem tud róla

dd

Egy csók és más semmi?

Európai Unió uniós zászló

Feltételekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését

Kover

VIDEÓ: Újra állt a bál a magyar parlementben - Kövér László kitiltotta Hadházyt

szem

A magas vérnyomás először a szemen látszódik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.