Vélemény

Betiltani vagy sem?

Kotlebáék márciusi mandátumszerzése pofonként érte az országot, pedig sok jel utalt rá, hogy a bakancsot és egyenruhát viselő kigyúrt fiúkat hamarosan a parlamenti tudósításokban láthatjuk viszont.
Czajlik Katalin

2016. május 3. 11:13

Most, hogy az egész ország kellőképpen megdöbbent, azon kezdünk tanakodni, vajon törvényes-e egyáltalán egy olyan párt létezése, amely a háborús szlovák állam követőjének tartja magát. 
 
Jellemző az is, hogy nem a felelős állami szervek vetik fel ezt az aggályt, hanem egy civilszervezet. 
Nagy kérdés, hogy Kotleba pártjának indulásakor mit csináltak azok az állami intézmények, amelyeket fizetünk, illetve, hogyan létezik, hogy egy primitív trükkel (ebben a konkrét esetben a Borbarátok Pártjának megszerzésével) bárki bármilyen pártot létrehozhat Szlovákiában. Most azonban a téma súlyosabb része, jelesül: betiltani-e vagy sem? Nem mellékes a szakértő véleménye, mely szerint ezzel a lépéssel csakis Kotlebáék malmára hajtanánk a vizet, akik így még inkább mártírszerepben tetszeleghetnének. Igen ám, de ha egyszer komolyan vesszük saját törvényeinket, akkor a Mi Szlovákiánknak minden bizonnyal nincs keresnivalója a hazai pártok között. Akkor hát mi legyen? 
 
Ez a kérdés azonban alighanem akadémiai marad, ugyanis nehezen várható, hogy a Főügyészség, a Smer jelöltjével az élén, a párt feloszlatását javasolná. Kotlebáék megjelenése a színen ugyanis nemcsak a Smernek kedvez, hanem az egész kormánykoalíciónak, amely magát a létezését igazolja a „szélsőségek elleni harccal”. S mint azt nemzetközi tapasztalatok alapján is tudjuk, ennek apropóján sok mindent le lehet nyomni egy fiatal demokrácia torkán. Ellenkezőleg, ha Kotleba pártját mégis feloszlatnák, szükségtelenné válna a „történelmi” koalíció is. 
 
Mit sem változtat azonban a tényen, hogy az, ami Kotlebáékat életre hívta – az emberek frusztrációja, a kilátástalanság és gyűlölet a „parazitákkal” szemben, megspékelve a gombamód terjedő álhírekkel és összeesküvés-elméletekkel –, szép csendben egyre duzzad, s már rég túlnőtte az erre hagyományosan legfogékonyabb szociális rétegek köreit. Félő, hogy ma még be sem látjuk, mi lehet ennek az új társadalomformáló erőnek a rádiusza. Itt is érvényes azonban, hogy az elutasítás helyett/mellett a probléma valódi megértésére van szükség, hogy az igazi okokat kezelni tudjuk. Enélkül minden intézkedés csak kozmetikázás lesz. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Hegyéte

Vélemények ütköztek a hegyétei ipari park ügyében

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.