Vélemény

Behaluskázva

Kálmussal álmodtam. Talán nem kellett volna éjszakára egy egész tál brindzás sztrapacskát betermelnem. Vagy pedig a Beszterce megyei ispán magyar támogatottságáról szóló cikket elolvasnom. Már nem is tudom, mi volt előbb: a haluska vagy Kotleba?
Hizsnyai Tóth Ildikó

2017. május 28. 14:12

Régi álmom teljesült, hogy Mikszáthtal álmodtam. Sok-sok éber álmodozás előzte meg az aktust. Volt egy hosszú időszakom, amikor csak őt olvastam. Vele keltem, vele ébredtem, és ahelyett, hogy a disszertációmat írtam volna (róla), az életrajzi szerző nyomában jártam. De hiába simogattam végig a szklabonyai és a horpácsi gyűjtemény darabjait, hiába zarándokoltam el Selmecre, Kürtösre, Batyiba, hiába kortyolgattam kedvenc csevicéjét – csak nem akart nekem megjelenni. Pedig fontos diskurálni valóm lett volna vele egy fejezetről.
 
Ki gondolta volna, hogy épp a haluskaevés következményei fúj­ják meg a végítélet harsonáit, és egyszeriben egy palócföldi Zrí­nyiászban találom magamat?
 
„Hallottam, dusa moja, hogy országos napilap kolumnistájának tetszik lenni. Üzennék az én földijeimnek, a kürtösi, rőcei és szombati járásokba. Talán a maga kis bulváros firkálmányait elolvassák. Mert engem már jobbára csak koszorúznak. Különben nem kívánnák megválasztani újra ezt az ugribugri tornatanárt. Ach, Haluska Jánosok gyülekezete! Pedig a választók cinikus megvezetése ősrégi férfimesterség.”
 
Kicsit csalódott voltam, hogy nem a filológiai munkásságomat hozta szóba, de így lapzárta előtt jól jött a segítsége. Hagytam hát, hogy üzenetét tollba mondja.
 
„De nehogy ám irodalmi utalásokba burkolja a lényeget, lelkem, mert ezeknek hiába írja, hogy Beszterce ostroma meg A fekete város. És a választói öntudatot se babrálja, úgysincs nékik. Érdekli is őket, hogy fortélyos obstrukcióival uniós forrásoktól fosztja meg településüket! A kis humanista csacskaságait pedig mellőzze. Már megbocsásson, de palóc lélektanban teljesen pancser. Azt hiszi, megnyitja majd a szívcsakrájukat, ha arról világol nekik, hogy a cigány is ember, ráadásul magyar? És hogy a nagy rendrakás nevezetű játszmában ők az előre tolt bástya?”
 
Ezeknél a szavaknál már komolyan bánni kezdtem korábbi törleszkedésemet, és a fenébe kívántam pikírt megjegyzéseivel egyetemben ezt a nagyarcú palócot. De még egyet rúgott rajtam.
 
„Nem kell túlspi­lázni a stílt, mint ahogy szokása. Diktálom, de szó szerint ezt írja: Ne baszakoggyatok, palóc atyafiak!”
 
Ennyi. Azzal, huss, szertefoszlott. Meg se tudtam tőle kérdezni, hány gy-vel kívánja, hogy írjam e nemes cselekedetet. Mit tehetnék hozzá ehhez az abszurd álomhoz?
 
Meghalt Mikszáth Kálmán, oda az igazság.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Világi Oszkár

Világi Oszkár: „Storck hisz a DAC-ban”

farkas

Az agrártárcával tárgyalt az MKP

rimaszombat testület

Személyeskedő vita után született kompromisszum

Branislav Gröhling

Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič nem zárta ki, hogy visszavonják a veszélyhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.