Vélemény

Az eurózóna reformjára várva

Habár az eurózóna gazdaságai végre dinamikusabb növekedést tudnak felmutatni, a háttérben továbbra is ott kísértenek azok a megoldatlan problémák, melyek a valutaövezet komoly válságához vezettek 2010 után.
Dudás Tamás

2018. március 28. 18:54

eurozóna

Az Európai Központi Bank pénzügypolitikája elfedte a legnagyobb gondokat, de ettől még az eurózóna nem lett jobban működő valutaövezet. Olyan ez, mintha egy rogyadozó épület legnagyobb repedéseit egy jó adag habarccsal fednénk le. A neves európai közgazdászok nagy része abban egyetért, hogy az eurózónának reformokra van szüksége, de hogy pontosan milyenekre is, az már heves vitákat tud kiváltani a szakmai és politikai körökben.

Emmanuel Macron francia államfő tavaly szeptemberi jövőbe mutató beszédével szeretett volna új lendületet adni az Európai Unió és az eurozóna reformjainak. Macron egy olyan eurózónáról beszélt, melynek saját pénzügyminisztere és saját költségvetése van. Egy olyan eurózónáról, amely erősebb összefogással jobban ellen tud állni a világgazdaság esetleges válságainak. Ebben sokat segítene a Nemzetközi Valutaalap mintájára létrehozott Európai Valutaalap, amely válság esetén ki tudná segíteni az eurózóna bajba jutott országait. Ez természetesen több központosítással járna, és ezzel nem minden tagállam ért egyet.

A nők fizetése még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól az Európai Unióban

2018. március 7. 15:10

A nők fizetése még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól az Európai Unióban

Nem vitás, hogy Macron egyedül nem képes az eurózóna megreformálására. Franciaországnak partnerre van szüksége, és az első számú jelölt természetesen Németország. A francia–német kettős jelentős gazdasági és politikai meggyőzőerővel rendelkezik, és közösen nagyot tudna lendíteni a közös pénz reformján. Macron Európa-beszéde két nappal a német parlamenti választások után hangzott el, azt azonban a francia államfő sem sejtette, hogy a következő hat hónapban Németországra és Angela Merkelre fog várni az egész EU. A legújabb kori német történelem leghosszabb kormányalakítása több hónapos hatalmi vákuumot eredményezett Berlinben, és ez nagymértékben hátráltatta az eurózóna reformterveit is. Az eredeti tervek szerint már az Európai Tanács decemberi ülésén be kellett volna mutatni a francia–német reformelképzeléseket, de ezt előbb márciusra halasztották, majd a márciusi ülésen is lekerült az asztalról. Merkelnek márciusra végre sikerült tető alá hoznia az új német kormánykoalíciót, de közben kulcsfontosságú hónapok teltek el. Az eurózóna hat északi és balti tagállama, Svédországgal és Dániával kiegészülve kihasználta a német hatalmi vákuumot, és közös álláspontjukban szkeptikusan értékelték a francia–német elképzeléseket. Ezek az országok nagyratörő reformok helyett inkább kisseb, pragmatikus lépéseket szorgalmaznak. A komoly reformoknak nem kedveznek az olasz parlamenti választások eredményei sem, ahol az euroszkeptikus pártok szerezték meg a szavazatok legnagyobb részét. Nem lenne ezért meglepő, ha júniusban sem születne megegyezés a reformokról az eurózóna tagállamai között, és a legvitatottabb javaslatok egyelőre csendben eltűnnének. Az alapok megerősítése helyett újabb réteg habarcsot viszünk fel az eurózóna ingatag épületére, és ezért a következő gazdasági válság eljövetelekor komoly árat fizethetünk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.