Vélemény

Az elkerített megye

Kotleba leváltása és a Smer fölényének megtörése lenne a cél.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. november 1. 11:11

Már kampányidőszakban is egyre ritkábban vesznek részt nyilvános vitákon pártjaink jelöltjei. A Rimaszombati Kávéház egyedüliként tudta egy asztalhoz ültetni a megyei választások előtt az MKP és a Híd jelöltjeit a besztercebányai régióban. 
 
Besztercebánya megye 2013 óta folyamatosan az országos sajtó, a politikai szereplők, a hazai és külföldi szakértők figyelmének központjában áll Marián Kotleba megyeelnök és szélsőséges pártja miatt. Arról azonban már ritkábban szólnak a híradások, hogy a megye tartós elszigetelődéséért Kotleba néppártja (ĽSNS) mellett a helyi smeres képviselőcsoport is legalább ugyanolyan mértékben felelős. A folyamatos iszapbirkózás következményeit 600 ezer embernek kell elviselnie. Patthelyzet – így lehetne leginkább jellemezni az elmúlt négy évet, ami végül az uniós források elzárását is eredményezte. A 49 megyei képviselői mandátumból 27-tel a Smer rendelkezik, és gyakorlatilag csak a saját prioritásait preferálja, a többi képviselővel való megegyezésre akkor hajlandó, amikor háromötödös többségre van szükség a szavazásnál. 
 
A smeres képviselők a megye északi járásait részesítették előnyben a pénzek elosztásánál, kezdve az úthálózat felújításától, beleértve természetesen a magyar oktatási intézményeket és kulturális eseményeket. 
Besztercebánya megyében az MKP beágyazottabb, stabilabb helyzetből várja a hétvégi szavazást, hiszen az elmúlt nyolc évben mindig voltak megyei képviselői, viszont a Híd az első mandátumai megszerzésére törekszik. A két párt nagyon közel állt ahhoz, hogy egy elfogadott feltételrendszer mentén közös jelöltlistát állítson, ám a választási matematika (ki hány képviselőt indít) miatt végül megbukott a folyamat. Ennek ellenére a beszélgetésen egyetértettek a képviselőjelöltek – Juhász Péter és Cziprusz Zoltán (MKP), Vavrek István és Csízi Csaba (Híd) – a fő prioritásokban: Marián Kotleba leváltása, Ján Lunter támogatása, közúthálózat fejlesztése, munkahelyteremtés és a magyar tannyelvű intézmények fenntartása. 
 
A Rimaszombati járásban az MKP és a Híd között teljesen más a dinamika, mint mondjuk a két párt központi vezetésénél. Ez a besztercebányai Smer és a ĽSNS közötti folyamatos feszültségből, a megye pénzügyi izoláltságából és a relatíve minimális magyar–magyar személyi ellentétekből adódik. A megyefőnök leváltása körüli bizonytalanság (elég erős lesz-e Lunter Kotlebával szemben?) pedig ilyen helyzetben háttérbe szorít minden ellentétet, mi több, a közös megoldások irányába tereli a feleket. Ennél azonban még fontosabb kérdés: sikerül-e megbontani a Smer fölényét a megyei képviselőtestületben és növelni a magyar képviselők arányát? És ha majd kenyértörésre kerülne sor a magyar ügyekkel kapcsolatban, vállalja-e helyi szinten a konfliktusokat a Híd a Smerrel szemben? A kérdések közül kettőre választ kapunk a hétvégén. 
 
Hangácsi István
A szerző a Rimaszombati Kávéház főszervezője
Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?