Vélemény

Az élelem ára

Az elmúlt évtizedek gazdasági fejlődésének köszönhetően az emberiség életszínvonala folyamatosan növekedett, ami az éhezők számának globális csökkenésében is megmutatkozott.
author
Dudás Tamás

2022. május 18. 07:30

búza gabona
- Pexels-felvétel

A globális koronavírus-járvány két éve azonban visszafordította a pozitív folyamatokat, és az orosz–ukrán háború negatív gazdasági hatásai azzal fenyegetnek, hogy a táplálékhiány a fejlett és fejlődő országokban egyre több embert érint majd. Nemzetközi és civil szervezetek egyaránt kongatják a vészharangot arra figyelmeztetve, hogy globálisan koordinált válaszlépések nélkül a világ éhezőinek száma további milliókkal gyarapodhat.

A globális élelmiszerárak már az orosz–ukrán háború kitörése előtt is emelkedtek, de a háború új löketet adott ezeknek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének globális árindexe ma sosem látott magasságokban mozog, és az egyes mezőgazdasági termények árindexe is kitartóan kúszik felfelé. A búza világpiaci ára az utolsó évben mintegy 60 százalékkal nőtt, és a növényi olajok ára még ettől is gyorsabban növekszik. Az orosz–ukrán háború több csatornán keresztül is hozzájárul a mezőgazdasági termények drágulásához, és ennek elhúzódása tovább növeli a piacokat uralkodó feszültséget.

Ez a feszültség beszivárog a politikába is, és egyre több fontos mezőgazdasági exportőr ország kormánya korlátozza a legfontosabb terményeik kivitelét. A Bloomberg adatai szerint április végéig nem kevesebb mint 23 ország jelentett be mezőgazdasági exportkorlátozásokat, melyek leggyakrabban éppen a gabonaféléket és a növényi étolajokat érintették. Friss példa az indiai búzaexport-tilalom, amely azért is váltott ki akkora visszhangot, mert az indiai kormány pár héttel ezelőtt még rekordmennyiségű búza exportját tervezte. India ugyan nem tartozik a legnagyobb búzaexportőrök közé, de az ukrán és az orosz búzaexport részleges kiesése után a piaci szereplők minden további exportkiesésre érzékenyen reagálnak. Még ennél is nagyobb gondot okoz az indonéz kormány döntése, mely betiltotta a pálmaolaj exportját. Ez fontos alapanyaga a globális élelmiszeriparnak, mely az ukrán napraforgóolaj kiesésének köszönhetően már így is komoly gondokkal küszködik.

Valahol érthető, hogy az érintett országok a hazai lakosság érdekeit tartják szem előtt, de mindegyik exporttilalom hozzájárul ahhoz, hogy az élelmiszerárak még jobban elszálljanak. Ez viszont ahhoz vezet, hogy valahol Afrikában vagy Indiában további családok éheznek majd, mert a drága élelmiszereket nem engedhetik meg maguknak. A Világbank számításai szerint globális szinten több mint 200 millió olyan ember van, akit csak egy rossz termésnyire van az éhezéstől.

Szlovákiában ugyan éhínségtől nem kell tartani, de a szegénység által fenyegetett lakosok száma itt is növekszik. 2021-ben a szegénység mintegy 660 ezer szlovákiai lakost fenyegetett, ami 45 ezerrel több, mint az előző évben. Mivel Szlovákiában az élelmiszerek teszik ki a fogyasztói kosár legnagyobb részét, a magas infláció miatt egyre több családban kerül kevesebb étel az asztalra. A szegénység a legjobban a többgyermekes családokat és a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket fenyegeti, ezért rendkívül fontos volna, hogy végre megérkezzen a szlovák kormány régen ígért segítsége. A legfontosabb lépés a létminimum összegének megnövelése lenne, mert a szociális juttatások nagy része ennek összegéhez van kötve. Ha nem akarjuk, hogy az éhség Szlovákiában is komolyabban megjelenjen, nincs mire tovább várni. A mezőgazdasági termények világpiaci ára az év második felében csak növekedni fog, és ez tovább növeli az élelmiszerek árát is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

cseh határátkelőhely

Csehország ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határain

időjárás ősz

Ködös reggelre ébredtünk – Nézzük, milyen lesz a folytatás

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.