Az egészségbiztosító nem fizet azért, hogy fájdalmatlan legyen a béltükrözés

béltükrözés

A rendszeresen végzett béltükrözéssel, vagyis kolonoszkópiával el lehet kerülni a vastagbél- és végbélrák végső stádiumát. Szlovákiában évente 4000 betegnek diagnosztizálják ezt a betegséget, és több mint 2000-en bele is halnak. Európában Szlovákia a második ország, ahol a legtöbb bélrákos beteg van, a férfiak ebből adódó halandóságát illetően pedig az elsők vagyunk.

A szűrővizsgálatoknak köszönhetően lassan sikerül a számokon javítani, de a beteget a kivizsgálástól a félelem riasztja el. A gasztroenterológusnál elvégezhető a béltükrözés fájdalom nélkül is, de az állami biztosító nem fizeti. A vastagbél- és végbélrák évente több száz emberéletet követel, pedig olyan betegségről van szó, amelyet ha kezdeti stádiumban diagnosztizálnak, a beteg meggyógyulhat és teljes értékű életet élhet. Ennek ellenére a páciensek félnek a kolonoszkópiától. Fájdalmasnak tartják. Mi azonban fájdalom nélkül is el tudjuk végezni, de a biztosító nem fizeti meg. Egyrészt a szűrővizsgálatokon való részvételre serkentik az embereket, másrészt a fájdalommentes kolonoszkópiáért fizetniük kell – mondja dr. Tibor Hlavatý profeszor, a Szlovák Gasztroenterológiai Társaság elnöke.

A vastagbélrák a férfiaknál a második leggyakoribb daganatos betegség, a nőknél pedig a harmadik helyen áll. Pedig a vastagbél- és végbélrák az a diagnózis, amit a rendszeres szűrővizsgálatokkal el lehetne kerülni. A rendszeres szűréssel egyáltalán senkinek nem kellene meghalnia ebben a betegségben. Ennek ellenére a betegek száma Szlovákiában emelkedik. „Meggyőződésünk, hogy a biztosító fizetné az altatást vagy az érzéstelenítést, többen jelentkeznének erre a kivizsgálásra” – tette hozzá a professzor.

Többet elárul, mint a teszt

Hogyan lelehetne csökkenteni a vastagbélrák eseteinek előfordulását és a halálozások számát? A betegnek két lehetősége van. Az egyik az okkult, vagyis a szemmel nem látható vérzés kimutatására szolgáló egyszerű és fájdalmatlan teszt, a másik kolonoszkópia. „A kolonoszkópia feltárja a nagyon kicsi, néhány milliméteres polipokat is. Ez diagnosztikai és kezelési módszer is, ugyanis nemcsak megtalálják a polipokat és a daganatokat, hanem egyszerűen és fájdalommentesen el is tudják távolítani a polipokat, és a betegek 80-90 százalékát meg tudja menteni a vastagbélráktól” – pontosít a szakember, s hozzáteszi, hogy a legnagyobb művészet meggyőzni az embereket a rendszeres preventív vizsgálat fontosságáról.

A legnagyobb akadály a félelem

A Nielsen Admosphere társaság 2021-ben végzett szociológiai felmérése felfedte az akadályokat, amelyek miatt Szlovákiában nem járnak az emberek erre a kivizsgálásra. A felmérés szerint a kolonoszkópiát a megkérdezettek 36,2 százaléka fontolgatja, 52,3 százalék egyáltalán nem. A legfőbb indok épp a fájdalomtól való félelem volt. Ha lehetőség lenne a fájdalomcsillapításra, miközben a beteg tudatánál van, a megkérdezett ek 63 százaléka alávetné magát a kivizsgálásnak. A probléma az, hogy ezt a fájdalomcsillapítást Szlovákiában nem fizeti az egészségbiztosító. A gasztroenterológiai társaság egyik célja, hogy mindenkinek lehetővé tegyék a fájdalommentes kolonoszkópiát. „A kolonoszkópia a bélrák megelőzésének leghatékonyabb módja. Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a biztosítók megfelelően fedezzék a részleges és a teljes altatás költségeit. Európa modernebb országaiban ez már így van, Szlovákiának sem szabadna lemaradnia” – mondja a professzor.

„A legnagyobb akadály az emberek többségénél a félelem, sokan magától a vizsgálattól jobban félnek, mint a lelettől. De már ez a vizsgálat is fájdalmatlan lehet. Ha az altatásban végzett béltükrözés mindenki számára elérhető lenne, biztosan több daganatos betegséget lehetne kiszűrni” – tette hozzá.

Társadalmi és orvosi probléma

A vastagbélrák a leggyakoribb emésztőszervi daganatos betegség. Súlyos társadalmi és orvosi problémát jelent. Az esetek többségében úgy alakul ki, hogy a polip elrákosodik. A vastag- és végbél normális sejtjei megváltoznak, ellenőrizhetetlenül szaporodni kezdenek. Néhány éven belül a polip, a bél rákmegelőző, nem rosszindulatú kinövése rosszindulatúvá válik, de ha időben eltávolítják, a ráknak nem kell kialakulnia.

A kockázati tényezők között meg kell említeni az öröklött hajlamot, a magas életkort, a túlsúlyt, a cukorbetegséget és a nem megfelelő életmódot. Nagyobb veszélyben vannak a bélrákos beteg első ági leszármazottai, nekik egyenesen kolonoszkópiára kell menniük. „Az első ági leszármazottak Szlovákiában a népesség 10 százalékát alkotják. Ebben az esetben már 40 éves kortól ajánlott a béltükrözés” – mondja dr. Tibor Hlavatý.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?