Vélemény

Apró bombák nagy hatással

Egy kutatás kapcsán elég sokat foglalkozom a hoax jelenséggel, amiről elmondható, hogy semmi új a nap alatt. Amit most „houksz”-nak hívunk, valamikor álhírnek, dezinformációnak, újságírói zsargonban kacsának nevezték, s igazából most sem látom annak okát, miért ne nevezhetném magyarul.
author
Lampl Zsuzsanna

2022. február 11. 18:47

hoax
- Fotók: Tóth Attila

Az álhír lényege a becsapás, megtévesztés, félrevezetés. Tulajdonképpen az április elsejei tréfa is álhír, mert itt is arról van szó, hogy kitalálunk valamit, ami nem igaz, de nagyon hihető. S ha a másik fél elhiszi, akkor nevetve mondjuk neki: „április bolondja, május szamara”. Persze ő is nevet, mert ez egy ilyen játék, huncutság. Nem akarunk vele ártani senkinek.

A kutatásban olyan álhírekkel foglalkozunk, amelyek szándékosan létrehozott, ártó célzatú hamis információk, s ezért biztonsági kockázatot jelentenek. Szlovákia 2021-es biztonságstratégiai dokumentuma szerint az álhírterjesztők célja – nem sorolom fel mindet – a közvélemény manipulálása, a politikai helyzet destabilizálása, az állam legfontosabb intézményei és a demokrácia iránti bizalom aláásása, a társadalom megosztása, az egészség veszélyeztetése, erőszakos cselekményekre való buzdítás, társadalmi békétlenség szítása.

Ennek eredménye például az úgynevezett pandémiás extrémizmus. A napokban hallottam egy csehországi kutató, Štefan Danics előadását arról, hogy az úgynevezett Covid-fasizmus (vagyis a pandémia terjedését gátló intézkedések, itt konkrétan a csehországi pandémiatörvény módosítása) ellen tüntetők akasztófamaketteket hordanak magukkal. Olyan esetek is előfordultak, amikor az oltatlanok Dávid-csillagot kezdtek hordani, merthogy a kormány járvány elleni intézkedései hasonlóak a fasiszta rezsim zsidóellenes ténykedéséhez. Paradox módon mások szerint a zsidók állnak a pandémia mögött, ők akarnak keresni a vakcinákon.

Nem könnyű kutatás ez. Egymás után robbannak az álhírbombák. De tudományos szempontból alap dolog, hogy egy álhír csak akkor kezelhető álhírként, ha bizonyítható, hogy hazug, félrevezető vagy manipulatív információt tartalmaz. Ám nem mindig egyszerű dolog ezt kideríteni és bizonyítani, mert az álhírterjesztők sem estek a fejükre. Ráadásul már most az elején tapasztalom, hogy mennyire nehéz objektíven kezelni az álhíreket. Vannak kutatók, akik mintha nem tudnának felülkerekedni saját személyes ideológiai beállítottságukon, s éppen ezért, amit az egyik álhírnek tart, a másik nem, és fordítva. Persze még nagyon az elején tartunk, és biztosan kezelni kell majd ezt a problémát, mert az nem lehet, hogy bármilyen témában valaki(k) csak Oroszországot és Kínát, más(ok) csak az Egyesült Államokat tartsa az álhírgyártás fellegvárának. Ezt csak azért írom, mert ha némely társadalomtudósoknak, akik napi szinten ezzel a témakörrel foglalkoznak, ilyen nehéz átlépni a saját árnyékukat, akkor nehéz, nagyon nehéz elvárni a hétköznapjaikat teljesen mással töltő emberektől a tisztánlátást.

Pedig fontos téma ez, mert életbevágó kérdésekben szándékosan senki sem akar bolond és szamár lenni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

Jövőre 2 euró fölé emelkedhet az üzemanyag ára

fd

Sok polgármesternek rekordmértékű fizetése van!

Szlovákia újabb hadianyagot ad Ukrajnának

Szlovákia több mint tízmillió euró értékben adományoz hadi felszerelést Ukrajnának

ss

Nem csak influenza terjed az iskolákban...

határellenőrzés

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzéseket a szlovák határon

1 700 eurót költött el egy lopott bankkártyáról

Veszélyes cégre figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank – átverhetik az ügyfeleket!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.