Vélemény

Adósságválság újratöltve?

Az elmúlt két év egymásra halmozódó válságai mellett már lassan elfeledjük, hogy egy évtizeddel ezelőtt az eurózóna rövid történelmének legnagyobb kihívásával nézett szembe.
author
Dudás Tamás

2022. június 22. 08:09

A szankciók gazdasági válságba sodorhatják Finnországot
- Képarchívum

Görögország de facto államcsődje óvatossá tette a pénzügypiaci befektetőket, akik egyre nagyobb hozamokat követeltek a gazdaságilag kevésbé stabil eurózóna-tagországok államkötvényeiért. A befektetők ezzel magának az eurózónának a stabilitását is tesztelték, amit Mario Draghinak, az Európai Központi Bank akkori elnökének kellett legendás londoni beszédével megerősítenie. A befektetők hittek Draghinak, hogy az EKB mindent megtesz az eurózóna stabilitásáért, és az európai államkötvények piaca gyorsan megnyugodott. A szavakhoz persze tettek is tartoztak, az EKB majd egy évtizedig kész volt az eurózóna tagországainak államkötvényeit szinte korlátlanul felvásárolni.

Nem kevés olyan közgazdász volt azonban, aki figyelmeztetett arra, hogy az eurózóna tagországainak arra kellene kihasználniuk az EKB által megteremtett stabilitást, hogy konszolidálják államadósságukat. Különféle okok miatt ez azonban a déli országokban egyáltalán nem történt meg, vagy csak nagyon korlátozott mértékben. 2019 végén Olaszország álamadóssága már elérte az olasz GDP 135 százalékát, de Franciaország és Spanyolország államadóssága is a GDP 100 százaléka körül mozgott. A globális koronavírus-járvány tovább rontotta a helyzetet, a válságellenes intézkedések még tovább növelték az eurózóna tagországainak államadósságát. Minden józanul gondolkodó politikus és közgazdász számára nyilvánvaló volt, hogy ha egyszer eljön az alacsony kamatok korának vége, ennek komoly destruktív következményei lehetnek a legjobban eladósodottabb országok számára.

A sokéves rekordokat elérő infláció szinte lehetetlen feladat elé állította az Európai Központi Bankot – kamatemeléssel küzdeni a magas infláció ellen úgy, hogy az eurózóna gazdasági növekedése a lehető legkisebb mértékben sérüljön, és mindeközben lehetőleg az eurózóna tagországainak adósságköltsége se növekedjen számottevően. Erre körülbelül annyi esély van, mint a kör négyszögesítésére, ezzel is magyarázható az, hogy a többi fontos központi bankkal ellentétben az EKB hajtott végre kamatemelést. A pénzügypiaci befektetőknek azonban már a kamatemelés jövőbeni lehetősége is elég volt arra, hogy az olasz és a görög államkötvények hozama gyors növekedésnek induljon.

Az EKB vezetői is érezték, hogy az államkötvények piacán kialakulóban lévő pánikot még a csírájában el kell fojtani, ezért rendkívüli kormányzótanácsi ülést hívtak össze. Ennek fő eredménye, hogy az EKB elkötelezte magát, hogy gyorsított eljárásban egy új eszközt hoz létre, melynek célja az eurózónába tartozó országok adósságköltségeinek alacsonyan tartása. Magáról az eszközről még kevés konkrétumot tudunk, de feltehetőleg egy új államkötvény-vásárlási programról lesz szó, mely a gondokkal küszködő országok államkötvényeit érintené. Jelenleg a bejelentés önmagában is elég volt arra, hogy az olasz és a görög államkötvények hozama csökkenjen, de a befektetők bizonyosan nagy érdeklődéssel várják majd az új eszköz részleteit.

Az alapvető gond azonban továbbra is az, hogy az eurózóna tagországainak az államadóssága nagyon magas, és a fiskális unió kiépítése még mindig a jövő zenéje. Ma még jobban érvényes, hogy az eurózóna déli országaiban sürgősen adósságkonszolidációra van szükség, amit azonban jelentősen hátráltat az érintett kormányok küzdelme a magas infláció negatív gazdasági hatásai ellen. Más kiút azonban nincs a jelenlegi helyzetből, mert ellenkező esetben csak idő kérdése, hogy ismét elmérgesedjen a helyzet az államkötvények piacán. Ha Olaszország államadósága fenntarthatatlanná válik, ennek beláthatatlan következményei lehetnek az egész eurózóna számára.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

87 euróval több marad a nyugdíjasok zsebében

Új átverés szedi áldozatait: az idősek szó szerint kidobják megtakarított pénzüket az ablakon

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

heger k

Heger üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.