Vélemény

A várva várt semmi

Mennyi vad spekuláción vagyunk túl az elmúlt hetekben! Minisztercserék, tisztogatások, megújulások, harakirik – rengeteg lehetséges forgatókönyv felvetődött arról, hogyan fog a Smer elszámolni azzal, hogy négy megyefőnöki pozíciót és a legpozitívabb megközelítés szerint is több tucatnyi képviselői helyet veszített 2013-hoz képest.
author
Szalay Zoltán

2017. december 11. 08:14

Smer kongresszus-vélemény

Az utóbbi napokban már kezdett kirajzolódni a valós helyzet, azaz hogy egyetlen miniszterszéke sincs veszélyben, és a választások egyik nagy vesztese, a kassai megyeelnökjelölt Richard Raši felfelé bukik: a Smer alelnöke lesz.
Ezeket a fejleményeket lehetetlen Robert Fico elmúlt hetekben produkált szereplésétől függetlenül vizsgálni. Fico mindenkit – saját koalíciós partnereit beleértve – alaposan meglepett, amikor egy esetleges bizalmi szavazásról kezdett el beszélni a képviselői fizetések emelése kapcsán, illetve amikor kijelentette, eltörli saját kormánya törvényét a fizetős előjegyzésekről. Mindkét lépése kétségbeesettségről tanúskodik – nem ura már annyira a helyzetnek, mint korábban. A 2014-es elnökválasztással megindult hanyatlás fokozódik, és Fico mozgástere egyre szűkül. Néhány évig még a lakosság egy részét el tudja kápráztatni a különböző szociális bonbonokkal és aprósüteményekkel, látványos nőnapi parádékkal, nyugdíjas napi bókokkal és majálisi virágcsokrokkal, ám az igazán attraktív populista húzásokból mintha kifogyott volna. Másrészt pedig: az elégedetlenek egyre izmosodó tömege mintha idegesítené őt, és érzi, rajtakaphatják, amiért bő tíz évet elherdált a kormányrúd mellett állva: ki tudja, lesz-e még ennyire nagyreményű tíz éve ennek az országnak, mint ez a mostani, amikor valódi reformok elindításával a valódi felzárkózás is kézzelfogható közelségbe került volna?


Ami tehát a Smer hétvégi közgyűlésén történt, az egy, a pozícióit védő, de megroppant párt tanácstalanságát mutatja. Marek Maďaričot kár hősként ünnepelni, amiért lemondott alelnöki pozíciójáról: egy pillanatra sem látott be egyet sem a Smer valódi hibáiból, a Smer politikáját szociáldemokratának tartja, és mindössze azzal van gondja, hogy kevés a pártban az önreflexió. Félti tehát Ficóékat, és nem bírálja. Bár utalt rá, hogy Robert Kaliňáknak mennie kellene, de szerinte nyilván ez is elsősorban a pártnak tenne jót, és nem az országnak. Maďarič lemondása nem hőstett, csak egy újabb jel, hogy egyre több régi cimbora fog lemorzsolódni.


Fico talán látja, hogy a Smert hosszabb távon az menthetné meg, ha 2020-ban ellenzékbe vonulna, hiszen nagy ellenfele, Richard Sulík esetleg megint kivégezné saját magát, és adna egy újabb esélyt a Smernek, ahogy ez egyszer már megtörtént. Addig viszont még túl kell élni, és Fico most úgy érezheti, ez sem lesz könnyű. A hétvégi Smer-közgyűlésen bebizonyosodott, nem az önkritika, hanem az agresszív politizálás útját választja. Hiszen erőből politizálni ezeken a tájakon mindig sikeresebb volt, mint ésszel. Nem érdemes tovább spekulálni, elég lesz hunyorogva szemlélni a ránk váró erődemonstrációkat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.