Vélemény

A szürke lehangoló árnyalata

Lassan mérleget vonhatunk a remélhetőleg utolsó Fico-kormány (napjainkban emberibb arca, Peter Pellegrini) ténykedéséről.
Sidó H. Zoltán

2019. május 20. 14:30

A kép korántsem üdítő, hiszen a tényleg átfogó, hosszú távon termőre forduló szerkezeti reformok helyett mint cukorkát a gyereknek, úgy osztogatják a pillanatnyilag finanszírozható, ám előkészítetlen jóléti intézkedéseket. A vártnál jóval nagyobb adóbevételek ellenére is kétséges, hogy végre először kiegyensúlyozottá váljon a költségvetés. 

Az egészségügyben folyamatos tűzoltás folyik, meg romeltakarítás – míg a lomha állam egyelőre ott tart, hogy a rázsochyi központi kórház maradványait végre eltakarítja, addig egy tőkeerős magáncég már javában építi az ország legkorszerűbbnek szánt egészségügyi intézményét.
Mindeközben a koalíció fenegyereke, a napközben is simán ittasan mutatkozó Andrej Danko, Ján Slota méltó örököse, minduntalan Oroszországban sertepertél, megkérdőjelezve Szlovákia politikai irányultságát. Ezt a látszólagos kitérőt azért tesszük, mert szüntelenül nyomatékosítani kell, hogy a nemzeti és/vagy populista pártok rendre a Kreml tenyeréből esznek. Az Orbánnal a napokban parolázó osztrák Heinz-Christian Strache alkancellár, az osztrák Szabadságpárt elnöke éppen a hétvégén mondott le egy hallatlanul kínos, az orosz szálat erősítő titkos felvétel napvilágra kerülése miatt. Ugyanez igaz a szombaton Milánóban szájhősködő Matteo Salviniről, az olasz Liga elnökéről, aki még az Európai Parlamentbe is képes volt bemenni egy Putyint pufajkában ábrázoló pólóban. Ebbe a sorba simán beleilleszkedik Marine Le Pen, a francia Nemzeti Összefogás elnöke is, akit legutóbb a „családcentrikus” Boris Kollár bűvölt Pozsonyban a Duna partján, hiszen ökölrázó és unióellenes pártját ugyancsak az oroszok finanszírozzák. 

A Leninnek tulajdonított szép kifejezéssel élve, ezek – a nálunk is áskálódó – hasznos idióták, akik a valós problémákra rossz válaszokat adnak, egyben az Európai Unió aláaknázói.

Szlovákia esetleges politikai kisiklása, a nyugati irányultság megkérdőjelezése egyelőre potenciális veszély, mert Danko csupán százados, azaz kisebb seregtesteket irányít, igaz, Kotlebáékkal és a Smer néhány futóbolondjával (Ľuboš Blahával az élen) kiegészülve már komolyabb gondot okozhat.

Sajnos, ami a szlovák gazdaság jövőjét illeti, már kevésbé használhatunk feltételes módot. Egyre inkább úgy tűnik ugyanis, hogy beleesünk a közepesen fejlett országok csapdájába, egyfajta szürke zónába. Ennek fő oka, hogy a 2006-ban leköszönt Dzurinda-kormány óta érdemi frissítés, ráncfelvarrás, átfogó, a gazdaság, az oktatás, az egészségügy működését segítő reform nem történt. Bár a gazdaság motorja még szépen muzsikál, az átlagbér átlépte az 1000 eurót, a munkanélküliség pedig padlón van, a távolban már viharfelhők gyülekeznek. Szlovákia az összes létező versenyképességi listán egyre hátrább csúszik, az egyetemisták közel hatoda inkább külföldi felsőoktatási intézményt választ hazai helyett, a regionális különbségek a kormány kihelyezett ülései ellenére nem mérséklődnek, uniós sereghajtók vagyunk a tudományra és kutatásra szánt pénzforrások terén, végezetül 2014 óta gyakorlatilag nem zárkóztunk fel az Európai Unió átlagához. A mérleg tehát nem éppen kedvező, és félő, hogy a jövő évi parlamenti választás bűvöletében a kormánykoalíció pártjai még inkább megrohamozzák az államkasszát. Csak rajtunk múlik, hogy a jóléti cukorkákkal hagyjuk magunkat elcsábítani, vagy sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?