Vélemény

A Smer hasznos idiótái

Két nagyon furcsa parlamenti szavazás is volt a héten: az egyik a nyugdíjkorhatár maximumát megszabó alkotmánytörvény elfogadása, a másik az Isztambuli Egyezményből való kilépésről szóló voksolás.
Lajos P. János

2019. március 30. 10:30

parlament

Nehéz megmondani, hogy melyik a nagyobb baklövés. A nyugdíjkorhatár fentről való lehatárolása látszólag gazdasági kérdés, amely a Smer szerint a napi robotba belefásult, a kapitalisták által kizsigerelt és megroppant egészségű, szalag mellett dolgozó munkásoknak segít, akiknek így nem kell az „életük végéig” dolgozni, legkésőbb 64 évesen elmehetnek nyugdíjba. A másik oldal szerint viszont az állam fogja őket még jobban kizsákmányolni, hiszen a nyugdíjrendszer fenntartásához magasabb adókra lesz szükség. Ha pedig nem emelik az adókat, akkor a nyugdíj fizetéshez viszonyított értékét kell csökkenteni, hogy a nyugdíjbiztosítási rendszer ne dőljön be. Ezt mind el lehet mondani, azzal együtt, hogy valójában csak 2030-ban lesz majd érezhető a hatása – kivéve azokat nőket, akik a felnevelt gyerekek száma alapján korábban elérik a korhatárplafont. 

Az alkotmánytörvény elfogadása azonban nem elsősorban a gazdasági okok miatt botrányos. Elsősorban azért elfogadhatatlan, mert Kotleba (neo)fasiszta pártjával közösen szavazták meg, velük egyetértésben módosították az alkotmányt, és nélkülük nem lehetett volna. A Smert és választóit ez feltehetően nem zavarja, valószínűleg így van ezzel a Sme rodina és még néhány független képviselő is.

Viszont a Híd három „nyugdíjasmentő” képviselője valószínűleg nem fogta fel, mit tesz. 

Mennyivel jobbak ők most Jozef Šimko rimaszombati polgármesternél, aki szintén nem lát semmi rosszat abban, hogy Kotlebáék támogatását élvezi, és nem engedi be a városba a holokausztkiállítást? 

Jövő héten már alkotmánybíró-jelölteket is választanak Kotlebáékkal közösen?

Az Isztambuli Egyezmény elutasítása még ennél is nagyobb egységbe kovácsolta az egyre kevésbé tisztelt ház képviselőit. Az elsősorban a nők elleni erőszakot visszaszorítani igyekvő és a nők egyenlőségét segíteni hivatott, az Európa Tanács égisze alatt összeállított dokumentum elutasítása az ország eddigi irányultságában bekövetkező komoly változás. Mondhatjuk úgy is, hogy visszalépés. Sajnos sokan vannak a parlamentben – és hát valószínűleg az országban is – akik úgymond a „hagyományos család” hívei, és ha nem is nyíltan, de titokban azt vallják: a nő nevelje a gyerekeket, főzzön, mosson, takarítson, és ne szóljon bele a férfi dolgába. Azoknak a férfiaknak a dolgába, akik képesek ördögöt faragni a „dzsenderből”, mert nem tudnak különbséget tenni a társadalmi nem és a biológiai nem között, akik a „hagyományos család” veszélyeztetésének tartják azt is, ha a feleség fel meri jelenteni az őt és a gyerekeit bántalmazó férjét.

Az a szomorú az egészben, hogy mindkét szavazás a Smer, Šefčovič és részben az SNS kampányát segítette, és ezt sem a Híd egyes képviselői, sem a Smer konzervatív ellenzéke nem vette észre – vagy nem zavarta őket. A Smernek és az SNS-nek is vannak hasznos – konzervatív és egyéb – idiótái.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Ma éjféltől hétfő éjfélig kijárási tilalmat rendeltek el - mutatjuk, mit szabad és mit nem

kk

Nem szerep: cukrászinasnak áll

koronavírus rendőrség határ

Szerdától csak a kijelölt határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait

koronavírus

Koronavírus: ezekből a járásokól származnak a hétfőn diagnosztizált betegek

Csernobil

Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

Veronika Remišová

Meghirdették az első uniós pályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.