Vélemény

A Smer hasznos idiótái

Két nagyon furcsa parlamenti szavazás is volt a héten: az egyik a nyugdíjkorhatár maximumát megszabó alkotmánytörvény elfogadása, a másik az Isztambuli Egyezményből való kilépésről szóló voksolás.
Lajos P. János

2019. március 30. 10:30

Nehéz megmondani, hogy melyik a nagyobb baklövés. A nyugdíjkorhatár fentről való lehatárolása látszólag gazdasági kérdés, amely a Smer szerint a napi robotba belefásult, a kapitalisták által kizsigerelt és megroppant egészségű, szalag mellett dolgozó munkásoknak segít, akiknek így nem kell az „életük végéig” dolgozni, legkésőbb 64 évesen elmehetnek nyugdíjba. A másik oldal szerint viszont az állam fogja őket még jobban kizsákmányolni, hiszen a nyugdíjrendszer fenntartásához magasabb adókra lesz szükség. Ha pedig nem emelik az adókat, akkor a nyugdíj fizetéshez viszonyított értékét kell csökkenteni, hogy a nyugdíjbiztosítási rendszer ne dőljön be. Ezt mind el lehet mondani, azzal együtt, hogy valójában csak 2030-ban lesz majd érezhető a hatása – kivéve azokat nőket, akik a felnevelt gyerekek száma alapján korábban elérik a korhatárplafont. 

Az alkotmánytörvény elfogadása azonban nem elsősorban a gazdasági okok miatt botrányos. Elsősorban azért elfogadhatatlan, mert Kotleba (neo)fasiszta pártjával közösen szavazták meg, velük egyetértésben módosították az alkotmányt, és nélkülük nem lehetett volna. A Smert és választóit ez feltehetően nem zavarja, valószínűleg így van ezzel a Sme rodina és még néhány független képviselő is.

Viszont a Híd három „nyugdíjasmentő” képviselője valószínűleg nem fogta fel, mit tesz. 

Mennyivel jobbak ők most Jozef Šimko rimaszombati polgármesternél, aki szintén nem lát semmi rosszat abban, hogy Kotlebáék támogatását élvezi, és nem engedi be a városba a holokausztkiállítást? 

Jövő héten már alkotmánybíró-jelölteket is választanak Kotlebáékkal közösen?

Az Isztambuli Egyezmény elutasítása még ennél is nagyobb egységbe kovácsolta az egyre kevésbé tisztelt ház képviselőit. Az elsősorban a nők elleni erőszakot visszaszorítani igyekvő és a nők egyenlőségét segíteni hivatott, az Európa Tanács égisze alatt összeállított dokumentum elutasítása az ország eddigi irányultságában bekövetkező komoly változás. Mondhatjuk úgy is, hogy visszalépés. Sajnos sokan vannak a parlamentben – és hát valószínűleg az országban is – akik úgymond a „hagyományos család” hívei, és ha nem is nyíltan, de titokban azt vallják: a nő nevelje a gyerekeket, főzzön, mosson, takarítson, és ne szóljon bele a férfi dolgába. Azoknak a férfiaknak a dolgába, akik képesek ördögöt faragni a „dzsenderből”, mert nem tudnak különbséget tenni a társadalmi nem és a biológiai nem között, akik a „hagyományos család” veszélyeztetésének tartják azt is, ha a feleség fel meri jelenteni az őt és a gyerekeit bántalmazó férjét.

Az a szomorú az egészben, hogy mindkét szavazás a Smer, Šefčovič és részben az SNS kampányát segítette, és ezt sem a Híd egyes képviselői, sem a Smer konzervatív ellenzéke nem vette észre – vagy nem zavarta őket. A Smernek és az SNS-nek is vannak hasznos – konzervatív és egyéb – idiótái.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico szakértőbb a szakértőknél

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?