A nagy vajbaj

<p>Horrorisztikus karácsonyunk lesz idén, legalábbis vajilag. A lakossági vaj ára már most sem piskóta, és a helyzet karácsonyig csak fokozódni fog, jósolják a vajológusok.</p>

A probléma gyökere ott van elásva, hogy az Európai Unió, melynek 2004 májusa óta mi is tagjai vagyunk, szóval az unió illetékesei nemrég rántottak egyet a tejipari kvóták gyeplőjén, és azóta a vajárak megtáltosodtak. Szaladnak, mint kés a vajban. Már hetekkel ezelőtt is tapasztalhattuk, hogy a 250 grammos vaj ára két euróra szökött, de a tejhelyzet jelenlegi állása alapján ez még csak a kezdet. Merthogy a nagy tejtermékvásárlási láz majd csak karácsony előtt tetőzik, de a lakosság már most reagál a vajárrobbanásra, méghozzá a szocializmusból és a korábbi, még nehezebb időkből örökölt reflexeivel. Tömegével vásárolja a vajat, raktározási céllal. Ez pedig olyan, mintha egy banki csőd hírére mindenki elkezdené kiszedni a pénzét a bankokból. A helyzet javulása csak újév környékén várható, szólnak a számítások, mivel akkor hagyja abba a lakosság a vaj alapú karácsonyi sütésfőzést. Még csak szeptember van, talán tehetünk valamit, hogy elkerüljük a karácsonyi vajapokalipszist. A hirtelen felindulásból elkövetett tömeges lakossági vajfelhalmozás ellen szól egyebek mellett az a négy hónap, ami karácsonyig hátra van: ilyen sokáig képtelenség tárolni a vajat, főleg ha emberi fogyasztásra szánjuk. Persze, van, aki lefagyasztja. 

Hát fagyassza, ha akarja. De ha karcolás nélkül akarunk kijönni a nagy vajbajból, nem jajveszékelni vagy vajákoshoz rohanni, hanem gondolkodni kell. Meg lehet oldani az idei karácsonyi sütésfőzést kevesebb vajból, sőt akár vaj nélkül. Nem kell mindig ugyanazt sütni. Itt a fényesen sugárzó alkalom, hogy megmutassuk Európának: nem csinálunk a gatyánkba egy ilyen apróságtól, a vajárak pedig leperegnek rólunk, mint víz a kivajazott serpenyőről. 

Trükközések és okoskodások ide vagy amoda, azt politikai és felekezeti hovatartozástól függetlenül beláthatjuk, hogy teljes magabiztossággal csak úgy tudunk függetlenedni az uniós vajpolitikától, ha ismét minden háznál lesz tehén. Vagy legalább minden másodiknál. Vagy ha ez nem teljesíthető, akkor minden harmadiknál. Városon, lakótelepek esetében persze ez nem megoldható, ott vajautomatákat kell kihelyezni. Vagy kérni kell a szomszédtól. Vajban ismerszik meg az igazi barát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?