Vélemény

A kőtábla

A társadalmi élet nem működhetne szabályok nélkül.
author
Lampl Zsuzsanna

2022. július 2. 18:41

hivatalnok
- Shutterstock-felvétel

A múlt heti keresztrejtvény után egy másik is megragadta a figyelmemet. Két ősember találkozik a hivatalban. Ugyanaz a leopárdbőr-öltözék, ugyanaz a frizura, csak az egyik jókora kövön ül, előtte kőasztal, kezében husáng. Ő a hivatalnok. A másik fegyvertelen, kezében kőtábla, mosolyogva mutatja fel. Ő az ügyfél. Idilli jelenet, a háttérben süt a nap, nőnek az őspáfrányok. És akkor megszólal a hivatalnok: „Az ajánlólevelet csak papíron fogadjuk el”. Bumm. Nem is kell ahhoz husáng, hogy valakit letaglózzanak.

Életem során sok hivatalnokkal találkoztam, és elmondhatom, hogy többségük kedves, segítőkész ember volt, aki úgy tartotta – tartatta – be a szabályokat, hogy közben nem taglózott le. Mert szükség van szabályokra, törvényekre, rendeletekre, hiszen a társadalmi élet nem működhetne nélkülük. Vannak szabályok, amelyek paradox módon épp azzal könnyítik meg az élet bizonyos területét, hogy szabályozzák. S a hivatalnok, aki ügyel a betartásukra, tulajdonképpen rendet visz a káoszba.

De ez az őshivatalnok olyat akar, ami nincs. Persze azt neki is tudnia kell, hogy a papírt még nem találták fel, és a kőbe vésett ajánlólevél megfelel a szabályoknak, de miért ne gonoszkodjon egy kicsit? Miért ne élvezze, hogy ha rövid ideig is, de hatalma van a másik felett? Mert képzeljük csak el, mi történik tovább. Szegény ügyfél megszeppen, hazacipeli a kőtáblát – ki tudja, mérgében földhöz is vágja –, aztán szimatol, hogy mi is az a papír, és hol, hogyan kell beszerezni, míg végül kiderül, hogy nincs semmiféle papír, a jó nehéz kőtábla továbbra is érvényes. Ekkor visszamegy a hivatalnokhoz, aki szó nélkül elfogadja a kőtáblát, s mikor az ügyfél megkérdezi, hogy ha most megfelel, akkor múltkor miért utasította vissza, csodálkozva közli, hogy ő aztán nem, az biztosan a kollégája volt. No, én már ilyen hivatalnokkal is találkoztam.

De a legrosszabb típus, aki – mert épp van egy kis hatalma – maga talál ki és rendel el olyan szabályokat, amelyek rajta kívül mindenkinek megnehezítik az életét. Például a tanszékünket összevonták egy másikkal, mert a minisztérium nem ad pénzt az egyetemnek, és így akarnak spórolni. Meg úgy, hogy tanárokat bocsátanak el, aztán az óráikat szétosztják a maradék személyi állomány között, akik az adott tantárggyal soha életükben nem foglalkoztak, tehát gyakran ugyanolyan kezdők, mint a diákok. Itt kezdődik a Szent Minőségbiztosítás, ugye. A tanszék, amellyel összeolvadunk, teljesen máshol, tőlünk jó távol ül. A kari főhivatalnokok most azt találták ki, hogy költözzünk mi is oda. Csakhogy tanítani továbbra is ott fogunk, ahol most vagyunk. S ami a lényeg, a másik tanszék órái is többnyire a mi épületünkben vannak, a tanáraik évek óta föl-le ingáznak. Akkor költözzenek ők hozzánk, együtt leszünk, és ingázni sem fog kelleni, nekünk sem és most már nekik sem. Mondjuk mi. De a hivatalnokok másképp látják. Költözzetek csak, s ingázzatok ti is! Miért? Csak. Nincsenek érvek.

Minek is lennének. Az őshivatalnoknak elég a husáng.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szeptember végéig lehet aláírni a petíciót

Szeptember végéig lehet aláírni a petíciót

bérlakás

Érdeklődés van, de elérhető bérlakás nincs

komáromi kórház

Csak három Covid-pozitív beteget ápolnak Komáromban

árvíz k

Viharokra és áradásokra figyelmeztetnek!

sportatvben

Képernyőn a Rangers-PSV és az úszó-Eb döntői is

kvízy

KVÍZ: Még csak hétfő van! Indítsd be az agyad a következő kérdésekkel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.