Vélemény

A költő hiánya

Nagy magyar költő távozott az élők sorából fiatalon: Térey Jánost elvitte a szíve, így elveszítettünk egy olyan művészt, értelmiségit, aki képes volt szekértáborok felett létezni és dolgozni.
Szombathy Pál

2019. június 22. 12:46

térey
Térey János költő, író tavaly nyáron hunyt el (MTI-felvétel)

Alföldi vagyok, negyvenéves koromig el se tudtam volna képzelni, hogy Budán éljek.

(Térey János)

Sajnos már nem készül el a könyv az ő Debrecenjéről, fiatalkora városáról, pedig nagyon vártam ezt a művet is, olvasva már tőle a városról, családról, gyökerekről. Csokonai, Fazekas, Szabó Magda, s most Térey: debreceni írók és költők, s nem szentségtörés a most eltemetett alkotót e nagyok mellett sorolni, mert Térey elsőrangú költő, író lett. Pesten folytatta, csak a házasság, a gyerekek, a család röpítette át Budára, ahova az irodalmi, polgári hagyomány miatt illett is alakja. Térey hídember volt, két magyar világ határán, átjárással, ismerve az országot, értve a mételyeket.

Nagyon sok a polihisztor, aki egyszerre író meg költő meg képzőművész meg rendező és megmondóember és politikai aktivista és fotográfus. És mindenben hoz is egy egészen tisztességes minőséget. És semmi nem üt igazán szíven mindebből. Sok az univerzális zsenink.

(Térey János)

A mindig mindenhez értés kortünete, a fontoskodás, a nyüzsgés ereje: mindig látszani, mindig megmutatni magad, mindenhez hozzászólni, gyorsan szállítani a kész véleményt, kiszámítható módon. Térey viszont nem ilyen volt, ellenben kíváncsi ember; az életet szerette, a tájakat, utakat, ételeket, borokat, könyveket, színházakat. Beszélgetett és írt, sokan kedvelték őt, nehéz volt nem hatása alá kerülni okos, fanyar, szellemes, mély személyiségének. A kortárs magyar költészet élvonalának elejére ért igen fiatalon, hogy aztán versprózát, prózát is írjon magas minőségben. Egyik kedvencem a Legkisebb jégkorszak, ez a metszően pontos korrajz, apokaliptikus utópia a holnapról, a verses epika pazar teljesítménye, amelyből ezerszer többet tudhatunk meg a kétezres évek magyar felső középosztályáról, mint megannyi politológiai-szociológiai leírásból, pamfletből, vádiratból. Térey nyelve pontos és kritikus, a megértés szándéka él benne, nem a gyűlöleté. Térey szerette a hazáját, mert szerette az életet, ami itt neki adatott, minden hiányával együtt.

A legkedveltebb és, sajnos, egyben »leghájpoltabb« magyar kultusztáj, a Káli-medence, amelyben Hamvas Béla fölismerte Árkádiát, és Jancsó Miklós is a világ köldökét.” 

(Térey J.)

A Káli-medence a liberális, pesti művészvilág terepeként mutatkozik meg Káli holtak című bátor regényében, amely a kortárs színházi világ működésének apró részleteit tárja fel egy ünnepelt fiatal színész sikerein, szorongásain, életgondolkodásán keresztül. Komoly kísérlet ez egy olyan terepen, amelyen adósnak érzem a kortárs magyar irodalmat: a magyar valóság egy-egy szeletének leírása, amelyet az alkotó jól ismer – ahogyan például Tar Sándor a rendszerváltó vidéki nyomor és periféria képét hagyta ránk örökül, örökkévalóan.

A magyar közgondolkodásnak a mételye ez a megbélyegzés – pro vagy kontra. Mintha a művészi cselekedetnek csupán politikai mozgatórugója lehetne. Mintha az ember csakis társadalmi lény lenne, és nem biológiai lény is egyszerre. Ez a legbántóbb számomra. Hogyha egy közösséghez tartozol és annak karizmatikus tagja vagy, akkor ez a közösség bármivel együtt elfogad. (…) A kudarcodat ugyanúgy ünneplik, mint a remekműveket.” 

(Térey J.)

Térey Jánost a héten temették el. Két kisfiút, irodalmár feleséget hagyott maga után 48 évesen. Elment egy gondolkodó ember közülünk, aki egyesítette magában mindazt, ami szétválasztja ezt az országot, irodalmi életet, a közéletet. Térey teljes természetességgel volt urbánus úgy, hogy nem volt a vidék ellensége, része volt, értette a hazáját. Magas színvonalú munkájával, munkabírásával, alkotói fegyelmével szolgálta azt. Én ilyennek látom az igazi hazafiakat: esendőnek, szívósnak, minőségre törekvőnek, nem kérve a brancsok kritikátlan rajongásából. Remélem, még életében érezte, hogy kapott a megszenvedett elismerésből.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pol

Szükségkórházak felállítását tervezi az egészségügyi minisztérium

Super Green Passt kérnek Olaszországban, ha múzeumba, gyógyfürdőbe vagy vidámparkba akarunk menni, vagy ha síelni szeretnénk az ország híres síközpontjaiban

Egyre több ország kér három oltást a turistáktól

sztráda

417-tel hajtott egy cseh milliárdos a sztrádán, és még videót készített róla

*

Már 10 euró alatti áron is kínálják az akciós repülőjegyeket

Csollány Szilveszter

Még bízhatunk Csollány Szilveszter gyógyulásában

szlovak

KVÍZ: Ismered Szlovákiát? Tudod, hol vannak ezek a városok?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.