Vélemény

A kiegyezésnek nincs meg a mentális alapja

Természetesen örülök, hogy naponta nem ugatnak egymásra a magyar és a szlovák politikusok, mint azelőtt éveken át, és hogy Bugár Béla jól elkvaterkázik Andrej Dankóval a házelnöki pulpitus mögött. Ezt azonban még nem nevezném történelmi kiegyezésnek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 15. 16:35

Egyszerűen: a jelenlegi politikai elitek megtalálták a közös hatalmi érdeket, vagy a(z) (átmeneti) közös ellenséget – Brüsszelt, Berlint, a migránsokat, a romákat stb. Nem hiszem például azt sem, hogy az SNS alapvetően megváltozott volna: Danko intelligens, jó megjelenésű és talán korrektnek is mondható politikus, de amint néhány hétre kórházba vonult, már kibújtak a rejtekhelyükről az igazi régi SNS-es káderek. A kiegyezésnek nincs meg a mentális alapja, sem az intézményi háttere: a szlovákok nagyon keveset tudnak az itteni magyarokról, nagyon keveset tudnak Magyarországról, jobbára csak pár sztereotípiát, és ez fordítva is igaz. A legutóbbi „szlovák könyvfesztivál” Budapesten remek kezdeményezés volt, de itt a rendszeresség és a folyamatosság a probléma, aminek a fenntarthatóságáért gyakorlatilag semmit nem tettek a hatalmi garnitúrák az utóbbi évtizedekben. Az általános ignorancia adott helyzetben könnyen ismét negatív energiává transzformálható. 

Elképzelhető, hogy részsikereket el lehet érni, a kérdés csak az, milyen áron. Természetesen örülök annak, ha sikerül ideig-óráig megmenteni a kisiskolákat, nyilván azért, mert ez az SNS-nek is az érdeke. De az is világos, hogy hosszú távon ez az állapot nem fenntartható a közigazgatás átfogó reformja nélkül (közel 2900 potenciális iskolafenntartó önkormányzat egy ötmilliós országban abszurditás – Finnországban összesen 250 van), és az oktatásügy lényeges átalakítása is elengedhetetlen, beleértve a tantervreformot és a pedagógusképzés reformját. 

Nem látom azt, hogy az oktatásügyi tárca jelenlegi vezetésének, beleértve a Híd jelöltjét, bármilyen átfogó és hosszú távú elképzelése lenne a dolgokról, sőt, hogy egyáltalán vannak-e reformambíciói. És továbbra sem győzött meg arról senki – Andrej Kiska sem –, hogy a Kotleba-párt eliminálása mint cél minden politikai eszközt szentesít és mindenre utólagos felmentést ad. 

ELFELEJTHETJÜK A MAGYARKÁRTYÁT? MIT MONDANAK AZ ELEMZŐK? RÉSZLETEK ITT!

KIEGYEZÉS? FELEJTSÜK EL! CSAK SZÉLCSEND - KOMMENTÁRUNK ITT.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
villany

Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.