A hosszú farok hosszú hétvégéje

<p>Amennyiben valaki azt feltételezi, hogy a szenzációhajhász címet nem szeriőz tartalom követi, az téved. Az elektronikus kereskedelemben a bőséges árukínálatra használt fogalom, a hosszú farok Chris Andersontól származik.&nbsp;</p>

Anderson a Wired magazin főszerkesztője volt, amikor az új üzleti modellről írt egy nagy visszhangot kiváltó cikket. Majd 2006-ban a Hosszú farok: A végtelen választék átírja az üzlet szabályait címmel könyvvé duzzasztotta az elméletet, amely magyarul is olvasható már egy évtizede. A hosszú hétvége pedig az amerikai hálaadási ünnepet követő fekete péntektől kiberhétfőig tart. Ebben a periódusban a kereskedők akciókkal igyekeznek fogyasztásra ösztönözni. Az USA-ból induló – ma már globális méreteket öltő – vásárlási láz a karácsonyi vásár nem hivatalos kezdete egyben. A rövid időre kielégülést nyújtó vásárlást követő kijózanodás nem mindenkinek jelenti az aggodalmas egyenleglekérdezést. Van, aki elégedetten dörzsölheti a markát.

Az idei vásárlási rohamon nagyot szakított Jeff Bezos, az amazon.com alapítója, aki online könyvkereskedésből építette fel kiskereskedelmi birodalmát.

Bezost 1994-ben, az internetes értékesítés hajnalán arra kérte a főnöke, nézze meg, milyen lehetőség van az új piacon. A fiatal matekzseni pedig látva a számokat, gyorsan rájött, hogy a könyvértékesítésben nagy potenciál van. A könyvkiadás nagyon pörgött az USA-ban, évente 100 000 könyv jelent meg, miközben a legnagyobb áruházak csak 175 000 könyvet tudtak elhelyezni a polcaikon. Ehhez képest az Amazon alapítója több mint egymillió könyvet kínált az olvasóknak. Az Amazon legnépszerűbb 100 000 könyvének 98%-ából negyedévente eladnak legalább egyet. A hagyományos kiskereskedelemben a kérdés az, hogy miből tudunk sokat eladni. A polcok száma korlátoz, viszont az online kereskedelemben a kínálat sokszorosan bővíthető, ráadásul az online megjelenés olcsó. A hosszú farok a sokféleség piacáról szól. Ha koordináta-rendszerben ábrázoljuk, a vízszintes tengelyre vonatkozik, amely a termékek sokféleségét mutatja. Ebben rejlett a nagy felismerés: a sikertermékek mellett számtalan rés- és rétegpiac létezik, melyeket most egy helyen, könnyen és gyorsan el lehet érni a globális piacon. A rétegtermékek iránt érdeklődőket az értékelések, listák segítik. Ha összeadódnak ezek a kis rendelések, a forgalom jelentős részét generálhatják.

A fekete péntektől kiberhétfőig tartó vásárlási hullám egyik legnagyobb nyertese Jeff Bezos, akinek a vagyona a hétvégén átlépte a 100 milliárd dolláros határt. A befektetési mogulnak több tucat vállalatban van komoly érdekeltsége, a legismertebbek közé tartozik a Google, a Twitter, az Airbnb vagy az Uber. A hétvégén az Amazonnál befolyt pénztől csilingelt hangosan a pénztárgép. Fekete pénteken az internetes vásárlások forgalma 18,4%-kal haladta meg a tavalyi értéket. Bezos részvényeinek értéke 2,4 milliárd dollárral nőtt – írja a Bloomberg. Az e-kereskedelemben további növekedési potenciál van: egyelőre úgy fest, még egy ideig a hosszú farok csóválja az online-piacot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?