Vélemény

A háború végét vagy a kezdetét ünnepeljük?

Egy gondtól megkímélt bennünket a koronavírus. Hála annak, hogy lezárták a határokat, idén május elején nem készülnek látogatóba az orosz Éjszakai Farkasok.
author
Márius Kopcsay

2020. május 9. 09:00

aa
- TASR/AP-felvétel

A szomszéd Csehországnak viszont megszaporodtak a problémái Oroszországgal. Mivel megromlott a két ország viszonya, Prága 6. kerületének önkormányzata és polgármestere úgy döntött, eltüntetik a kerületből Konyev marsall szobrát – máshova helyezik. A szobor 1980ban készült. Nem a szovjet hősi halottak autentikus emléke, mint azok a sírok, amelyekben a szovjet katonák nyugszanak, Prágában több mint 4 ezer van belőlük, ezekről a város gondoskodik.

Konyev szobrára azonban úgy tekintenek a városrész képviselői, mint a normalizáció éveinek termékére. Ráadásul felmerül a kérdés, Konyev részt vett-e az 1968-as megszállásban. A csehek azt állítják, igen, az oroszok tagadják.

Valószínűleg részt vett az 1956-os magyarországi forradalom leverésében. A szobrot eltávolították, de a reakciók minden elvárást felülmúltak. Oroszország feljelentést akar tenni a szobor eltüntetése miatt, ami még érthető, ám a Más Oroszország mozgalom agresszív és vulgáris tiltakozásokba kezdett a cseh nagykövetség előtt. A moszkvai cseh nagykövetség védelmét megerősítették.
Prága 6. kerületének polgármesterét, Ondrej Kolářt és a Řeporyje városnegyed polgármesterét, Pavel Novotnýt, akik részt vettek az ügyben, az őrző-védő szolgálat emberei gépfegyverrel védik, miután egy orosz ricinussal felfegyverkezve bukkant fel Prágában. A titkosszolgálat arzenáljának erős mérgével.

Paranoia? Az információ kiszivárogtatása?

Noha nem konkretizálták, miért megalapozott a félelem, de a hírszerzés főnöke is megerősítette.

Ha továbbra is kételkedne valaki, említsük meg az úgynevezett cseh hazafiak hisztérikus reagálását, akik a város képviselőit szóban és tettlegesen is fenyegetik, azt ígérik, likvidálják őket, esetleg jelzik, hogy utol kellene érniük az orosz titkosszolgálat embereit, és a bűnösökkel, akik eltávolították Konyev szobrát, el kellene bánni. El kellene ítélni őket. Kivégezni. A szoborügy miatt kirobbant a gyűlölet mélyen beférkőzött a radikálisok és szélsőségesek táborába. Kiderült, milyen közel állnak Moszkvához, amely tudatosan táplálja a lakosságban azt az érzést, hogy az egykori keleti blokkra még mindig hatással van, mint ahogy a volt szovjet tagköztársaságra is.

Oroszországban így nem Konyev, hanem egyenesen Sztálin éledezik. És velük együtt a gyűlöletpolitika képviselői, bárhol élnek is. Ezek az események nem a II. világháború végére utalnak, hanem ellenkezőleg, annak kezdetére.

A szerző a TASR munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

A síneken fekve várta a vonatot

TRAGÉDIA: Elgázolt egy férfit a vonat az állomáson

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

ponty

Sok helyen nem tud majd élő pontyot venni!

f

KVÍZ: Bandi, Böbe... Milyen nevekhez tartoznak a következő BECENEVEK?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.