Vélemény

A gendertudományok gyakorlati haszna

Van egy kedvenc témám, amelyhez időről időre visszatérek: a médiavalóság és a „valódi valóság” összevetése. Hogyan is merít egymásból a kettő?
author
Bolemant Lilla

2021. október 4. 15:59

Pixabay
Pixabay

Mi az, amit átvesz a média a valóságból és hogyan formálja át a saját céljainak megfelelően és természetesen úgy, hogy az még hihető legyen a célközönségnek, és ha elég sokszor ismétlik a megfelelő műsoridőben, a célközönség valóságként fogadja el?

A médiavalóság sok mindentől függ, de ami a leginkább meghatározza, az a gazdasági és/vagy politikai haszon. A reklámoknál egyértelmű, hogy el kell adni az árut. Ha a politika a család dicsőítésére koncentrál – bár azt talán sose fogjuk megtudni, mi az az ideális család, amit visszasír, merthogy nem létezett sohasem –, akkor a reklámban is megjelennek ezek az elemek: apa, anya, fiú- és lánygyerek. Ha a nemzeti érzelmekre próbál hatni, akkor megjelenik például „a magyar anyák ezt használják” jellegű szlogen. Na persze a szlovák és a cseh anyák is ugyanígy kihangsúlyozzák a nemzeti hovatartozásukat – a vicces pedig az, hogy a globalizált világban ugyanabban a reklámban csak a szöveget fordítják le a megfelelő nyelvre.

A hatalom befolyása a médián keresztül óriási – nemhiába sajátította ki a magyarországi médiumok legnagyobb részét a kormány, hiszen így mossa folyamatosan az agyát az „istenadta népnek”. Megy tehát a kampány, az egyirányú tudósítás, a törvények „magyarázata”, így lesz a homofób törvényből gyerekvédő törvény, a sokszínűséget és a nemek egyenrangúságát tagadó törvényekből a „természetes, igazi, hagyományos családok támogatása”.

De mindennek van másik, sőt több oldala is. A nemzetközi nagyvállalatok, melyek részvényeit a börzén jegyzik, nagyban függenek a piaci megítéléstől. A világ pedig a posztszocialista országok diktátori hajlamokkal rendelkező újgazdag oligarchái, cégvezetői és politikusai bánatára még mindig nem visszafelé, hanem előre halad, és a haladáshoz hozzátartozik az emberi jogok, az esélyegyenlőség, a sokszínűség elveinek betartása. Annak tehát, aki szeretné megtartani, sőt növelni a gazdasági eredményeit, figyelembe kell vennie ezeket a mutatókat is. Szüksége van tehát olyan gendertudományt ismerő szakemberekre, akik ezeket az elveket ismerik, és fel tudják mérni, biztosítani tudják a betartásukat a vállalat számára.

Persze el tudom képzelni azt is, hogy ezeknek a mutatóknak a kiértékelése és összegzése korlátozódhat a papírformára is, vagyis nem veszik komolyan, de a valóban nagy és komoly értékeket képviselő vállalatoknál ez nem működik.

Többféle szemmel nézhetünk erre a jelenségre. Örülhetünk annak, hogy mégiscsak kénytelenek biztosítani alkalmazottaik számára az esélyegyenlőséget. Kicsit elvehet az örömünkből, hogy lehet, ez csak gazdasági okokra vezethető vissza, tehát ha nem lenne a gazdasági kényszer, nem törődnének ezzel a szemponttal.

Ha azonban az eredményegyenlőség elvéhez tartjuk magunkat – vagyis hogy ne csak a startvonalnál nézzük meg az esélyeket, hanem kövessük a folyamatot, és a célvonalnál le is ellenőrizzük, vajon ki az, aki beért –, akkor a végeredmény egyértelműen pozitív. És nem a „nemzetileg” elferdített médiavalóság győz.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Baleset történt pozsonyban

Megállóba hajtott egy részeg sofőr Pozsonyban, legalább öten meghaltak

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.