Vélemény

A bizalomba vetett bizalom

Brexit, Trump, Macron, AfD, Kurz, elit és népesség - mi itt a közös?
Feledy Botond

2017. október 19. 19:55

Itt az új, harmincegy éves osztrák kancellár – legalábbis ha a koalíciós tárgyalások nem futnak zátonyra, hamarosan Sebastian Kurz lesz Ausztria kormányfője. Mit jelent, hogy az egyébként sok szempontból konzervatív szomszédaink egy ilyen fiatal politikust választottak meg vezetőnek? Ez a választás ugyanahhoz a széles trendhez tartozik, mint a brexit, Trump és Macron, egészen a német AfD-ig. Az Edelman Trustbarometer idei felmérése szerint a kormányzatokba vetett bizalom továbbra is másképp alakul az elit és a többség között. A globális szinten vitt közvélemény-kutatásban a válaszadókat két részre bontják: akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, aktív munkakorúak, jövedelmük elér egy bizonyos küszöböt és aktív médiafogyasztók, őket tekintik „elitnek” – ez elég tág értelmezés. A válaszadók 87 százaléka e négy kritériumnak nem felel meg, ők a „népesség”. A gond ott kezdődik, hogy a két csoport egészen máshogy viszonyul a kormányzathoz, az intézményekhez, a civilekhez. Közel 15 százalékos globális különbséget tudtak a legutóbb kimutatni. Ez azt jelenti, hogy az elit még mindig 15 százalékkal nagyobb arányban bízik a felsorolt intézményekben, miközben a népesség általában bizalmatlanabbá vált. Emellett mindkét mutató csökken, egyes területeken a népességé gyorsabban. 
 
Ez akkor csap át igazán komoly forradalmi hangulatba, amikor nem csupán azt mondják az emberek, hogy az adott intézményt rosszul vezetik, hanem amikor magát az intézményt tartják rossznak. Néhány példa: nem mindegy, hogy a demokráciát tartjuk-e rossznak, mint kormányzási formát, vagy a kormányt és a kormánypárokat. Nem mindegy, hogy a bíróságokat tartjuk-e feleslegesnek, vagy a bírókat korruptnak. Nem mindegy, hogy a törvényhozást tartjuk-e elavultnak, mint parlamenti vitaformát, vagy a képviselőket szeretnénk lecserélni. Amíg az utóbbi körökben maradhat a társadalmi vita, addig elkerülhető a nagyobb, földcsuszamlásszerű kiszámíthatatlan változás.
 
E mérések szerint viszont növekszik az intézményes elégedetlenség, a rendszerrel való elégedetlenek tömege, és ez komoly, fenyegető jelzés a társadalmi stabilitásra nézve. Ezek a belső félelmek és a fokozódó bizalmatlanság vezet oda, hogy „szokatlan” vezetők kerülnek hatalomra: Macron, egy teljesen új francia párttal; Trump, aki lassan saját pártja ellenében kormányoz; vagy éppen Kurz kancellár, aki pár hónapos kampányolással és pártja színének megváltoztatásával máris elérte, hogy elhiggyék neki: ő új, ő más. 
 
Ez a folyamat alighanem folytatódik a következő években. Nyilván kezelni kell a helyzetet, a bizalmatlanság ellenszere a kiszámíthatóság, a biztonság és a személyes kapcsolatok a választókkal. Viszont hosszabb távra tervező, a tartós stabilitásért rövid távú érdekeket feladni képes politikust egyre kevesebbet termel ki a rendszer. Innentől lehet ez veszélyes, öngerjesztő folyamat, beláthatatlan végkifejlettel.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Jahnátek

Kartellegyezség az uniós támogatásokért

Dacia

Szerb Fiat, szlovák Škoda és mexikói Audi?

Peter Pellegrini

A Hlashoz kötődő képviselők ügyészt fognak választani főügyész-jelöltnek

Igor Matovič

A rendőrség foglalkozni fog Matovič horogkeresztes bejegyzésével

bécsi terrortámadás

Továbbra is másodfokú készültség van érvényben Szlovákiában

gyerek k

Nem valószínű, hogy a túlsúlyos gyerekből karcsú felnőtt lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.