Vélemény

A balti csoda harmadszor

Az utóbbi hetekben a nagyhatalmi konfliktusokról és globális problémákról szóltak a hírek. Még az európai sajtó nagy része is elment mellette, hogy Litvánia január 1-től bevezeti az eurót.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. augusztus 12. 16:05

Ennek valószínűleg az az oka, hogy Litvánia peremország, így az ottani történések ritkán érik el az ingerküszöböt. Persze még ez sem teljesen igaz. Amikor Portugália legnagyobb pénzintézete, a Banco Espirito Sancto (Szentlélek Bank) csődöt jelentett, a téma a címlapokra került. Hiába, a negatív eseményt könnyebb eladni. 
 
Litvánia eurózóna-tagsága egyértelműen pozitív hír. A balti államnak sikerült beérnie szomszédait: 2011-ben Észtország, idén pedig Lettország vezette be a közös fizetőeszközt. Ma már nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a balti gazdasági modell sikertörténet. Talán az említett periferikus voltuk az oka, hogy a balti államokra nem irányul nagyobb figyelem. Nem szabad elfelejteni, hogy az euró bevezetése annak is bizonyítéka, hogy ez a három ország milyen sikeresen menedzselte a pénzügyi válság nyomán kialakult gazdasági visszaesést, mégpedig úgy, hogy nem szabadult el az államadósság! A dicsérő szavak elmaradásának talán az is lehet az oka, hogy ez a három ország bizony a mostanság még Nyugat-Európában is elátkozott liberális gazdaságpolitikát alkalmazza. Igaz, helyesebb lenne a piacorientált, vagy még inkább egyszerűen a józan kifejezést használni. Nem történt ugyanis más, mint hogy komolyan vették a maastrichti szabályokat, amit sok nyugat-európai állam sem tesz. A nagy visszaesések idején, 1998-ban illetve 2000–2009-ben összeszorították a fogukat, és nem engedtek a populizmus kísértésének. Évtizeden át húzódó reformok helyett a válságidőszakokat használták fel a strukturális átalakításokra. Felvállalták még az olyan népszerűtlen intézkedéseket is, mint a bérek befagyasztása, a támogatások csökkentése, a kormányzati kiadások lefaragása. Ami szintén nem mellékes, hogy volt egy össznemzeti céljuk: minél távolabb kerülni Oroszországtól, és minél közelebb a fejlett Európához. A mai ukrajnai események pedig ismét csak őket igazolják. 
 
Noha Közép-Európában Orbán és Matolcsy a mumus, fentről nézve alig különbözik a magyartól a szlovák vagy a román gazdaságpolitika. A balti példa azt mutatja, hogy lehetnek országok erősek és sikeresek úgy is, ha nem az állami szférát erősítik, hanem nemzeti konszenzusra törekednek, miközben hagyják dolgozni a piacot.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

csirke k

Figyelmeztetést adtak ki az ellenőrök – ne fogyasszunk lengyel baromfihúst!

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

buncselek k

ELKÉPESZTŐ: Szexet szervezett 10 éves fia szülinapjára egy anya, rokonaik videóra vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.