Utazz

Vízummentes utazások, avagy mennyit ér az útlevelünk?

Egyre nagyobb ütemben nő a turizmus, és ebből minden ország szeretné kivenni a részét. Éppen ezért mind több olyan népszerű célállomás van, ahol a közelmúltban eltörölték a vízumkényszert, vagy egyszerűsítettek a beutazás feltételein.
Szabó Laci

2018. október 19. 00:17

- Fotó: Shutterstock

Ez számunkra, szlovák állampolgárok számára is jelentős könnyítést hozott, hiszen az utóbbi években jelentősen bővült az olyan országok száma, amelyet már előzetes vízumigénylés nélkül is meg tudunk látogatni. Például az Amerikai Egyesült Államokba utazva sem kell már előzetesen ellátogatni a nagykövetségre, vízumot kérni, elég egy elektronikus regisztrációt elvégezni az interneten (ESTA), hasonló a helyzet Ausztráliával, Kanadával és még számos országgal. Néhány évvel ezelőtt még Thaiföldre is szükség volt vízumra, ma már nincs szükség ilyenre. Hasonlóan például Katarhoz, vagy az Egyesült Arab Emirátusokhoz, ahova szintén nem kell már vízumot intézni, elég az útlevél, amelyben a helyi határőr csak egy pecsétet ad, és már indulhatunk is felfedezni a várost/országot.  Számos országba még hibrid rendszer van, azaz kell ugyan vízum, de azt elegendő a helyi repülőtéren beszerezni, ehhez néha kell előzetes regisztráció, de van olyan is, ahova ez se szükséges (pl. Kambodzsa), csak az útlevél, és a helyszínen kerül bele az egész oldalas matrica. 

Kína egy speciális megoldást választott, ott néhány fontosabb városban (pl. Peking, Sanghaj, Kanton stb.) 144 órát tartózkodhatunk vízum nélkül (az érkezés napját követő 0 órától számítva a továbbutazás menetrendszerinti indulásáig számolva), ám fontos, hogy csak akkor, hogy ha átutazóban vagyunk, azaz Kínából egy harmadik országba folytatjuk az utazásunkat, ha csak Kínába megyünk oda-vissza, akkor továbbra is előzetesen el kell intézni a vízumot. 

Az utazásnál fontos, hogy az útlevél érvényessége még legalább fél év legyen a hazaérkezés dátumához viszonyítva, ha ennél korábban jár le, akkor indulás előtt csináltatni kell egy újat, mert előfordulhat, hogy e miatt megtagadják a belépést. 

A napokban hozták nyilvánosságra a legfrissebb listát, a Henley Pass­port Index 2018 azt rangsorolja, mely országok állampolgárai hány országba utazhatnak útlevelükkel, vízum nélkül. Szlovákia ezen a listán a 11. helyen áll, mi a világ 179 országába tudunk előzetes engedély, azaz vízum nélkül utazni. Az úgynevezett útlevélerősségi listán idén Japán áll az élen, számukra 190 ország ad vízummentességet. A legrosszabb helyzetben Szíria (32 vízummentes ország), Szomália (32), Irak (30) és Afganisztán (30) áll. 

*
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?