Hová menjünk nyaralni külföldön?

tvNktkqTURBXy83MTZiMGFlYzgzMmQ5YjlkMDJjMzQ3ZDUxNmRhMDUyZC5qcGVnkpUDADDNA__NAj-VAs0H0ADCww

Egyre többen választjuk az egzotikus országokat – Vietnamot, Kubát, Ománt, a Zöld-foki-szigeteket vagy az Egyesült Arab Emírségeket. A hagyományos nyári úti célok már nem annyira sikeresek. Bulgária, Horvátország és Olaszország már nem éri el azt a sikert, amit korábban.

2000 óta a legtöbben utazási irodán keresztül utaztak külföldre. Tavaly az utazási irodáknak sikerült visszatérniük a világjárvány előtti számokhoz. Szolgáltatásukat több mint 1,1 millió utazó vette igénybe, így 66 százalékos ügyfélszám-növekedést könyvelhettek el az előző évhez képest.

A vevők szerkezete azonban megváltozott. A külföldre utazó nyaralók voltak többen, de Szlovákiába 40 százalékkal kevesebb külföldi érkezett, mint a világjárvány előtt. Ez derül ki a statisztikai hivatal adataiból, amelyek az utazási irodák teljesítményét összegzik a 2023-as évre.

Miután három évig küzdöttünk a covid-19 járvány következményeivel, végre sikerült túljutni a visszaesés időszakán. A járvány első két évében az utazási irodák az ügyfeleik mintegy 80-90 százalékát veszítették el, évente kevesebb mint 230 ezer utazójuk volt.

Bulgária vagy Horvátország már nem olyan sikeres

„A leggyakrabban Törökországot, Görögországot, Egyiptomot és Tunéziát választották az utazók” - mondta Veronika Töröková, a statisztikai hivatal módszertani és összegző főosztályának 

Az ügyfelek több mint 50 százaléka a fent említett négy országba utazott. Egyiptom és Tunézia így visszakerült a legkedveltebb úti célok rangsorának élére.

Érdekes módon Szlovákia lakossága egyre több egzotikus országokat választ, mint Vietnam, Kuba, Omán, a Zöld-foki szigetek, de Tunézia és az Egyesült Arab Emírségek is népszerűek. A 2022-es évhez képest 14-szer nagyobb volt az érdeklődés a vietnami nyaralás iránt, Kuba pedig 11-szer több utazót vonzott. Ez elsősorban a Szlovákiából induló új menetrend szerinti és közvetlen járatoknak köszönhető.

A hagyományos nyári úti célok már nem olyan sikeresek. Bulgária, Horvátország és Olaszország nem érte el a karácsony előtti sikert. Az érdeklődés körülbelül a fele volt.

Utazási irodáknak köszönhetően Szlovákiát is körbeutazhatják. Tavaly 84 ezer utazó volt, 10 százalékkal több, mint a járvány előtt. A zsolnai, trencséni és nyitrai régió utazási irodái voltak a legsikeresebbek.

Osztrákok és amerikaiak látogatnak minket

Szlovákia 60 százalékkal több külföldit fogadott, mint 2022-ben, de a világjárvány előtti látogatók száma nem állt helyre.

"A külföldi turisták inkább az egynapos kirándulásokat részesítették előnyben, éjszakai tartózkodás nélkül, ami az összes érkező közel 95 százalékát tette ki. A legtöbben Ausztriából (53 ezer), az Egyesült Államokból (42 ezer) és Németországból (26 ezer) érkeztek” - közölte a statisztikai hivatal.

Az utazási irodák forgalma meghaladta a járvány előtti számokat. Összesen 907 millió eurót kerestek.

"Egyedül az aktív turizmus, vagyis a külföldiek szlovákiai tartózkodásra vonatkozó eladásai maradtak el jelentősen a járvány előtti eladásoktól. Az elért volumen közel 95 százalékát a passzív turizmusból (szlovákiai lakosok külföldi üdülései) származó bevételek tették ki" - ismertette a hivatal az utazási irodák bevételeit a 2023-as évre vonatkozóan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?