Utazz

Sokba kerülhet a bliccelés a turistáknak

Szabó Laci

2017. november 20. 01:29

A rendkívül alacsony repülőjegyáraknak köszönhetően egyre többen döntenek úgy, hogy elutaznak valamelyik népszerű európai nagyvárosba. A városok pedig ádáz harcot vívnak a turistákért, hogy mind vonzóbb, kényelmesebb legyen az utazás.

A rendkívül alacsony repülőjegyáraknak köszönhetően egyre többen döntenek úgy, hogy elutaznak valamelyik népszerű európai nagyvárosba. A városok pedig ádáz harcot vívnak a turistákért, hogy mind vonzóbb, kényelmesebb legyen az utazás.

Az ottlét egyik első pontja, hogy az érkezés után vegyünk jegyet a helyi tömegközlekedésre, hiszen ezek segítségével tudjuk a legkényelmesebben bejárni a célállomás látnivalóit. Szinte minden városban van valamilyen speciális kedvezmény a turisták részére, vannak olyan kártyák, amelyek nemcsak a tömegközlekedést foglalják magukba, hanem speciális kedvezményeket is kínálnak a turistalátványosságok belépőiből, sőt, sok esetben még ingyenesen is meglátogathatók ezek az ilyen kártyával.

Vannak egynapos, kétnapos, háromnapos kártyák, de akár hetijegy is vásárolható a tömegközlekedésre, érdemes figyelni azonban arra, hogy ezek naptári napra szólnak-e, vagy pedig 24-, 48-, 72 órára, ugyanis ha este érkezünk, és csak a szállodába mennénk aznap, akkor érdemes erre az útra sima jegyet venni, és a 72 órás jegyet csak másnap reggel érvényesíteni, ezzel sokat spórolhatunk.

A legtöbb városban már elektronikus, kártyás rendszer van, ezek a legkényelmesebbek, mivel mindig a legolcsóbb elérhető tarifával csökken a kártyán lévő egyenleg. Sőt, számos helyen van napi plafon is, azaz ha azt eléri a turista, akkor a nap végéig már ingyen utazik (ilyen rendszer van például Londonban is – Oyster kártya). S ha már tömegközlekedés, akkor figyelni kell arra, hogy ne utazzunk jegy nélkül, mivel a jegy nélkül utazó turistákat sehol sem szeretik. Mint ahogy a táblázatból is kiderül, sok olyan város van, ahol száz eurót is meghaladja a helyszíni bírság, ha elkapják a bliccelő utast.

Vannak városok, például Bukarest, ahol csak 11 euró a büntetési tétel, ám Stockholmban a jegy nélkül utazást 158 eurónk bánhatja. Londonban 45 euró, Párizsban és Amszterdamban 50 eurós büntetés jár, de Bécsben már a száz eurót is meghaladja a bírság. Mielőtt turistakártyát vásárolnánk, érdemes felmérni, mit szeretnénk megnézni, összeadni a belépők árát, hozzáadni a tömegközlekedési jegy árát, és ha ez olcsóbb, mint a városnéző kártya, akkor érdemes külön jegyeket venni. Számos internetes oldalon kínálnak ilyen kártyákat „fantasztikus kedvezménnyel”, ám ezek általában messze nem olyan jó ajánlatok, mint ahogy azt hirdetik, így ezeket érdemes figyelmen kívül hagyni, és mindig csak a helyszínen beszerezni a városnéző kártyát vagy a többnapos jegyet a tömegközlekedésre.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"294653","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"673","style":"width: 600px; height: 1188px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"340"}}]]

 

Önnek ajánljuk