Utazz

Nem akar kártérítést fizetni a fapados - hatóság kötelezheti rá

Ha ön is olyan járattal utazott volna, amelyet sztrájk miatt töröltek, akkor egy hatósági határozat alapján jelentős - 250 vagy 400 eurós - kártérítést is kaphat. Kezdeményezte a brit polgári légügyi hatóság, hogy kötelezzék a Ryanairt kártérítésre a nyári sztrájkok miatti járattörlésekért.
szabolaci

2018. december 7. 00:39

- Kép: Wikipedia

Az ír fapados szerint “rendkívüli körülmény” a munkabeszüntetés, ezért mentes az uniós kompenzációs kötelezettség alól, de a hatóság más véleményen van – írja az Airportal.hu légiközlekedési szakportál. A nyári időszak sztrájkjai miatt sok száz járatát volt kénytelen törölni a Ryanair, több európai országot érintett a dolgozóinak munkabeszüntetése, Portugáliától Németországig, pozsonyi és budapesti járatokat is törölt a cég.

Az Egyesült Királyság polgári légügyi hatósága, a CAA szerdán bejelentette, hogy eljárást kezdeményezett az ír fapados ellen, mert az nem akar kompenzációt fizetni az érintett utasoknak – írja a Flightglobal.

A Ryanair a hatóság szerint arra hivatkozik, hogy a sztrájk “rendkívüli körülmény”, ezért mentesül az uniós kártérítési szabályozás alól.

Ám a CAA úgy véli, a sztrájk nem tekinthető ilyen, úgynevezett vis maior-esetnek, ezért megáll az utasok kompenzációs igénye. Mint a cikk emlékeztet rá, az Európai Unió Bírósága korábban, egy TUI-ügyben azt az ítéletet hozta, hogy a sztrájk nem minősül rendkívüli, a légitársaság hatókörén kívül eső helyzetnek, így kártérítési kötelezettség van.

Más jogi szakértők szerint ugyanakkor ha a légitársaság megtett mindent a járattörlés vagy -késés elkerüléséért, de a sztrájk miatt mégsem sikerült, tekinthető az eset rendkívülinek, vis maiornak.

Érdekes viszont, hogy maga a Ryanair október elején, a profitelőrejelzésekor azt közölte, hogy a nyereségre hatással vannak a sztrájkok miatti kompenzációk, tehát voltaképp mégiscsak úgy gondolja a cég, fizetnie kell(ene).

A brit hatóság egyébként közölte azt is, hogy az általuk jóváhagyott, ombudsmani hivatalhoz hasonló Aviation ADR vitarendező szervezetből kilépett a Ryanair. Ez a testület már sokezer utasnak segített kártérítést szerezni, de most az ír fapados érintett utasai azt az értesítést kapták – a légitársaság kilépése miatt -, hogy az igénybejelentésük függőbe került.

A Ryanair azt közölte a The Independent című lappal, hogy olasz, spanyol és portugál bíróságok úgy ítéltek korábban: a sztrájk tényleg rendkívüli helyzetnek tekinthető, és nincs kártérítési kötelezettségük. Ezért remélik, a CAA és a brit bíróságok is hasonló következtetésre jutnak. (Airportal)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Négy gránátot találtak a gombaszögi ásatások helyszínén

Danko: Méltányolom az EU-t, de reformokra lenne szüksége

Negyedi vendég Ímelyen, mátyusföldi rangadó Jókán

A következő két napban zárva tartanak a boltok

Tovább bonyolódik az SaS eltűnt politikusának ügye, már a családjának is nyoma veszett

VIDEÓ: Magasnyomású autómosóval fürdettek egy kutyát Privigyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?