Mennyivel az indulás előtt foglaljuk le a repjegyünket, ha olcsón utazánk?

Perenként változnak az árak, nehéz megtalálni az akciós jegyeket

Ahhoz, hogy olcsó repülőjeggyel repüljünk, az indulás előtt legalább fél, de akár egy évvel kell, hogy foglaljunk – hangzik egy régi állítás, amely sokáig igaz is volt, hiszen a légitársaságok valóban azokat a jegyeket adták a legolcsóbban, amelyeket hat vagy több hónappal az indulás előtt foglaltak. 

Ma már másként fest a helyzet, ahány légitársaság, annyi stratégia, így sajnos nem tudunk aranyszabályokat mondani, hogy mikor érdemes foglalni, hiszen a trendek folyamatosan változnak. Azonban mégis van néhány olyan alapszabály, amelyet, ha figyelembe veszünk, akkor rábukkanhatunk a legolcsóbb jegyekre, így a lehető legkedvezőbb áron tudunk utazni – legyen szó európai nagyvárosról, távolabbi célállomásról, tengerentúlról vagy éppen egzotikus nyaralóhelyről.

Mikor lesz akciós ár?

Még mielőtt megnézzük a jelenlegi trendeket, megosztunk egy kis háttér- információt az akciós jegyekről, hogy jobban megértsük az akciós jegyek politikáját. A légitársaságoknál egy osztályon belül (pl. a turistaosztály) számos foglalási osztály létezik (ezeket betűkkel jelölik, pl. O, T, N, W, P stb.), mindegyik útvonalhoz, járathoz tartozik egy ár. Ha akció van, akkor megnyitják a legolcsóbb foglalási osztályokat, így a legkedvezőbb áron repülhetünk. Ha nincs akció, akkor pl. csak a negyedik ötödik osztály érhető el, ezért van az, hogy magasabb áron van ugyanaz a célállomás, és az is, hogy egyik nap pl. 150 euró egy jegy, másnap ugyanaz már csak 60 euró (vagy fordítva). Minél inkább tele van egy járat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy csak drágább jegyeket foglalhatunk (hiszen a többet fizető utasokkal töltik fel a fennmaradó helyeket – így nagyobb a haszon). Vannak légitársaságok, amelyek – ha nincs elég sok utas a gépen – az indulás előtti hetekben, napokban is megnyitják a legolcsóbb foglalási osztályokat, hogy feltöltsék a járatot. A hagyományos légitársaságoknál a legolcsóbb osztályoknak vannak szabályai, ebben általában az is szerepel, hogy legalább egy szombat éjszakát a célállomáson kell tölteni – ennek oka, hogy így tudják kiszűrni, hogy ki az, aki turistacéllal utazik, és ki az, aki üzleti céllal. Ez utóbbi kategóriában pl. a legolcsóbb öt-hat osztály nem elérhető, így előfordulhat, hogy egy retúrjegy pl. Strasbourgba 700 euró, ha az hétköznapi járatokat jelent. Ugyanígy csak drágább jegyeket foglalhatunk, ha kiemelt időszakban utazunk (pl. karácsony, húsvét, cseresznyevirágzás stb.). Az említett szombat éjszakai szabály miatt van az is, hogy sokszor az egyirányú jegyek többe kerülnek, mintha oda-vissza foglalunk. Vagyis azt, hogy mikor bukkannak fel az akciós jegyek, nagyon sok körülmény befolyásolja, az árazási szakemberek megpróbálják a lehető legmagasabb bevételt elérni, úgy, hogy közben a járatok tele legyenek.

Trendek

A mostani trendeket figyelve megnéztük, hogy mennyibe kerül egyegy retúrjegy 11 népszerű célállomásra, hogyan alakul az ár, ha jövő hétre szeretnénk jegyet venni, mennyiért foglalhatunk egy, kettő, hat és kilenc hónap múlva esedékes utazásra. Párizsba a legolcsóbb, ha márciusban utazunk (26 euró a retúrjegy ára), de hiába foglalnánk kilenc hónapra előre, akkor is 77 euróba kerül a jegy. A többi európai járatoknál is az látható, hogy a jövő hétre szóló árak sem kerülnek sokba, a január, február március szezonban olcsóbban repülhetünk. A nyári főszezonban már sokkal többe kerül a jegy (júliusi utazások), az októberi áraknál pedig azt láthatjuk, hogy ott még érdemesebb várni, hiszen a légitársaságok még nem nyitották meg arra az időszakokra a legolcsóbb foglalási osztályokat. Érdekesség, hogy olcsóbban jutunk el New Yorkba az őszi, téli hónapokban, mint az izlandi Reykjavíkba. Ha a távolabbi célállomásokat figyeljük, akkor látható, hogy a februári, márciusi, októberi utazások a legkedvezőbbek, a nyári hónapokban mindenhol megjelenik a főszezoni felár. Külön kiemelnénk Miamit, ahova olcsóbb egy retúrjegy jövő hétre, mintha egy vagy két hónapra előre foglalnánk.

Last minute repülőjegyek

Sokszor merül fel a kérdés, hogy a nyaralásokhoz hasonlóan vannak-e last minute repülőjegyek, amelyeket áron alul adnak a légitársaságok, hogy feltöltsék a szabad helyeket. Ilyen jegyár nincs, sőt, inkább az jellemző, hogy az indulás előtti egy-két napban már csak nagyon drága jegyárak foglalhatók. Ennek oka, hogy azok az utasok, akik mindenképpen repülni szeretnének, hajlandók megfizetni a drágább jegyeket is, így a légitársaságok ezeken az utasokon extra profitot termelnek. Az olcsóbb jegyet keresők pedig inkább később utaznak, vagy nem utaznak, de nem fizetik ki az indulás előtti felárat.

Mikor érdemes foglalni?

Ebből is látható, hogy a cikk elején említett megállapítás, miszerint minél korábban foglalunk jegyet, annál olcsóbb lesz, nem igaz. Ha olcsó jegyet szeretnénk, akkor a legjobb stratégia, hogy meghatározunk egy árat, keretet, mennyi az az összeg, amit a repülőjegyre szeretnénk szánni (figyelembe véve az átlagos árakat az adott célállomásra). Ha találunk olyan jegyet, amely megközelíti, vagy akár még olcsóbb is az adott árnál, akkor érdemes lefoglalni – lehet, lesz olcsóbb, de az is előfordulhat, hogy később már csak sokkal drágább jegyeket találunk. Általánosságban igaz, hogy főszezonon kívül szinte mindig vannak olcsó jegyek, ahogy az is, hogy a fapadosoknál a legjobb egy-két hónappal az indulás előtt foglalni. A távolabbi célállomásnál pedig folyamatosan mozognak az árak, nagy különbségek lehetnek az árakban, így érdemes a keretszabályt alkalmazni, és – a tervezett indulás előtt négy öt hónappal – elkezdeni figyelni az árakat, s ha akcióra bukkanunk, akkor a legjobb, ha lefoglaljuk a jegyet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!