Koronavírusos lettem a nyaraláson. Fizet a biztosító?

Ha az utas külföldön kerül karanténba, akkor ennek kiadásait magának kell állni

A hátárok megnyitását követően egyre többen tervezik a külföldi nyaralást. Ilyenkor elengedhetetlen az utasbiztosítás – ám nem biztos, hogy ez fedezni fogja a koronavírussal kapcsolatos kiadásokat. A szlovákiai biztosítótársaságok frissítették a szabályokat, így a jövőben némely esetben már megtérítik az utasok egészségügyi kiadásait, ha a nyaralási országban szorul orvosi kezelésre.

Ám ahhoz, hogy az ilyen váratlan költségeket megtérítse a biztosító, megannyi szabályt figyelembe kell venni. Az első és legfontosabb szabály, hogy csak akkor térítik meg a kiadásokat, ha a célállomás már nem szerepel a külügyminisztérium, koronavírus- járvány miatt nem ajánlott országainak listáján. Ezen a listán még alig van néhány ország, ahova szabadon utazhatunk, így nyaralás, vagy annak tervezése előtt mindenképpen érdemes megnézni, hogy a kiszemelt célállomás már „zöld” jelet kap-e. Figyelem, annak ellenére, hogy szabadon utazhatunk valamelyik országba, még nem jelenti azt, hogy a külügyminisztérium levette a nem ajánlott országok listájáról az adott célállomást.

Fontos továbbá, hogy a figyelmeztetés a koronavírus- veszélyre legyen kiadva, előfordulhat, hogy bizonyos országok csak a közlekedési nehézségek miatt szerepelnek a listán, nem az egészségügyi kockázatok miatt. „Az utazási biztosítás alóli kivételek mindig az olyan különleges kockázatokra vonatkoznak, amelyekre a hazai hatóságok betiltották vagy korlátoztak egy adott országba történő utazást. Ha egy állampolgár olyan országba utazik, ahova a szlovák külügyminisztérium nem ajánlja, vagy azt javasolja, hogy fontoljuk meg az utazást, és ott olyan betegséggel fertőződünk meg, amelyre az utazási tilalom vagy korlátozás szól, a biztosítótársaságnak joga van csökkenteni vagy megtagadni a biztosítási ellátásokkal kapcsolatos kiadások megtérítését” – mondta a Trend magazinnak Helena Kanderková, az Allianz – Slovenská poisťovňa szóvivője.

A koronavírussal kapcsolatos egészségügyi kiadások nincsenek kizárva az utasbiztosításból, ám ha egy utas a nyaraláson mégis elkapja a vírust, megbetegszik, akkor a biztosítótársaság nem biztos, hogy megtéríti a költségeket, ehhez ugyanis bizonyítani kell, hogy az utas betartott minden, az adott országban érvényben lévő biztonsági szabályt (maszkhasználat, távolságtartási szabályok stb.) Ám az biztos, hogy ha az utas külföldön kerül karanténba, akkor ennek kiadásait az utasnak kell állni – ez pedig akár tetemes összeg is lehet, hiszen sokszor két hétig is eltarthat, és ahhoz, hogy valamiért „szobafogságra” ítéljenek valakit, elég, ha olyan helyen (például szállodában, étteremben) van, ahol felbukkan egy koronavírusos személy…

Ez esetben nemcsak az extra szállásdíjat, de a hazaútra szóló, új repülőjegy árát is az utasnak kell megfizetni. A biztosítótársaságok azt ajánlják, hogy utazás előtt érdeklődjünk, milyen esetben térítik meg a koronavírussal és egyéb, váratlan eseményekkel kapcsolatos kiadásokat, hogy a nyaraláson tisztában legyünk a lehetőségeinkkel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?