Utazz

Így internetezzünk olcsón a nyaraláson

Az uniós roamingszabályozásnak köszönhetően már az EU országaiban is a hazai árakon tudjuk használni a telefonunkat és a mobilinternetet, így aki a zónán belül nyaral, annak nem kell aggódnia az extra költségek miatt. Ám aki az unión kívülre utazik, annak van pár tippünk, hogyan csökkentse jelentősen a telefonszámlát.
Szabó Laci

2018. június 29. 02:05

Az uniós roamingszabályozásnak köszönhetően már az EU országaiban is a hazai árakon tudjuk használni a telefonunkat és a mobilinternetet, így aki a zónán belül nyaral, annak nem kell aggódnia az extra költségek miatt. Ám aki az unión kívülre utazik, annak van pár tippünk, hogyan csökkentse jelentősen a telefonszámlát.

Internetezés

Az egyik legfontosabb teendő, hogy ha az unión kívüli országok egyikében nyaral – akár most, akár egzotikus utazás során télen –, akkor mindenképpen vigyen magával egy olyan, kártyafüggetlen okostelefont, amit ott tud használni. A célállomásra érve pedig vegyen egy SIM-kártyát és valamilyen pre-paid adatcsomagot a helyiszolgáltatótól, majd a kártyát helyezze be a készülékbe, és az okostelefonokban lévő „személyes hotspot” vagy „mobil hotspot” esetleg „internetmegosztás” funkciót bekapcsolva már lesz egy folyamatos wifipont, amire csatlakozva mindenhol kapcsolódni tudunk az internetre. Nem kell mindig azt nézni, hogy van ingyenes wifi.

Egy egyhetes nyaralásra 1–3 GB-nyi adatot tartalmazó csomagot elég venni (persze felhasználási szokások és a kínált árak alapján ez lehet több is), azzal, hogy a vásárlás helyén kérdezzük meg, hogy ha elfogy a keret, azt hogyan lehet feltölteni, miként lehet új csomagot aktiválni.

Erre egyébként általában internetes felületen is lehetőség van, egy regisztrációt követően figyelni tudjuk az adatkeretünk alakulását.

Hol lehet ilyen SIM-kártyát venni? Általában elmondható, hogy a repülőtéren (és/vagy a városközpontban) is kínálnak ilyen kártyát, a turisták által látogatott helyeken a szolgáltatók is rájöttek arra, hogy ez egy jó üzlet, és az érkezési csarnokban már van kihelyezett standjuk, ahol megvásárolható a SIM-kártya.

Sokszor olyan csomagokat is kínálnak, amelyek nemcsak adatot, de helyi hívásokat és SMS-eket is tartalmaznak, de erre nincs szükség, elég az adatcsomag. Mivel minden országban más és más szabály van, másként kell aktiválni az adatcsomagot, ezért addig ne menjünk el a vásárlás helyszínéről, amíg nem látjuk egy SMS-ben, hogy mekkora az adatkeretünk, meddig használhatjuk azt (a szolgáltatók azonnal küldenek egy üdvözlő és egy információs üzenetet).

Árak

Minden országban más és más ár van, de például Egyiptomban, Tunéziában nagyon olcsón tudunk 3–5 GB-os csomagot venni, akár 3–5 euróért is, Törökországban már drágábban kínálnak ilyen adatkártyát, az ázsiai országokban pedig szintén fillérekért vehetünk ilyen SIM-kártyát, az USA-ban pedig rendkívül drágán csak, ott marad az ingyenes wifipontok keresése.

Telefonálás a nyaralásról

Ha már van ilyen kártyánk, akkor telefonálni is tudunk, ehhez elég, ha valamelyik csevegőapplikációt használjuk, így neten keresztül ingyen fel tudjuk hívni a szeretteinket, barátainkat. Nem kell kifizetni a sokszor akár 1–3 euróba is kerülő percdíjat, ezzel a megoldással korlátok nélkül cseveghetünk.

Indulás előtt

Indulás előtt mindenképpen tájékozódjuk az aktuális helyi árakról, hogy még véletlenül se forduljon elő, hogy átvernek bennünket, vagy drágábbért vesszük meg ugyanazt a szolgáltatást, amelyért a felét vagy még annyit sem kéne fizetni hivatalosan. A http://prepaid-data-simcard.wikia.com oldalon minden ország, minden szolgáltatóját összegyűjtötték, folyamatosan frissítik, így érdemes megnézni, hogy a célállomáson a szolgáltatók milyen adatcsomagokat kínálnak, milyen a lefedettség, esetleg azt is, vannak-e extra költségek, törvényi szabályozások, amelyeket a külföldi turistának be kell tartani, vagy ki kell fizetni.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?