Utazz

Hol és hogyan vegyünk forintot, kunát?

Ha külföldre uta­zunk nyaralni, pihenni, akkor a legtöbb eset­ben szükségünk lesz helyi fizetőeszközre, bankkár­tyára, hiszen sok olyan népszerű or­szág van a Európában, ahol nem tu­dunk euróval fizetni. Ám az utóbbi években nagyon megváltoztak a szabályok, lehetőségek, így indulás előtt érdemes alaposan tájékozódni.
Szabó Laci

2020. augusztus 25. 08:30

*
- Shutterstock-felvétel

Magyarország, Horvátország, Cseh-ország, Lengyelország, Nagy-Bri­tannia vagy éppen Bulgária – csak néhány népszerű turistahely, ahol saját nemzeti fizetőeszközt használ­nak, így, ha ezekbe az országokba utazunk, akkor célszerű beszerezni a helyi valutát.

Pénzváltó

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha a célországban váltjuk át az eurónkat, idehaza a legtöbb esetben rosszabb árfolya­mon kínálják a külföldi fizető­eszközt, azaz vigyünk magunkkal eurót, és azt cseréljük helyi fizető­eszközre. Pénzváltás előtt nézzük meg az aktuális középárfolyamot, hogy tudjuk, mi számít jó, és mi számít kedvezőtlen ajánlatnak. Ezt a legegyszerűbben az xe.com oldalon vagy applikációban tud­juk leellenőrizni. Ha például egy euró 349 magyar forint, akkor a pénzváltóban a 346–348 számít kedvezőnek, ha ennél kevesebbet kapna, akkor keressen egy mási­kat. Fontos, hogy kerülje az olyan pénzváltókat, ahol illetéket szá­molnak fel (kivéve a helyi adókat). Könnyű módja is van annak, hogy kiderítsük, melyik pénzváltó kínál kedvező árfolyamot – vessük össze a vételi és az eladási ár közötti kü­lönbséget, ha az 1-2 százalék, akkor jó helyen járunk. Maradva a forint­nál, ha az eurót 347-ért veszik (azaz ennyit kapunk érte), és 350-ért adják, akkor az jó árfolyam. Álta­lánosságban elmondható, hogy a repülőtereken, vasútállomásokon, népszerű turistalátványosságok közelében mindig rossz, vagy akár már pofátlanul kedvezőtlen árfo­lyamon adnak helyi fizetőeszközt.

Kártyás fizetések

Ne csak készpénzt, de bankkártyát is vigyünk magunkkal, hiszen a legtöbb helyen már tudunk ezzel fi­zetni. Ám a terminálok sokszor ér­zékelik, hogy külföldi a kártya, így felkínálják, hogy euróban vagy dol­lárban (Visa kártyáknál előfordul a dolláros tranzakció) számolják el a fizetendő összeget. Erre mindig mondjunk nemet, hiszen mindig sokkal kedvezőtlenebb az árfolyam, mintha azt a saját bankunk váltaná az elszámoláskor. Mielőtt a kártyát a terminálhoz érintjük, vagy meg­adjuk a PIN-kódot, mindig ellen­őrizzük le a kijelzőn, milyen összeg és milyen pénznem szerepel rajta, előfordulhat, hogy a boltos auto­matikusan kiválasztja helyettünk az eurót, így legalább 10 százalékkal többet fizetünk. Ha ilyet látunk, azonnal utasítsuk el, és kérjük helyi pénznemben történő fizetést.

Modern pénzváltás

Léteznek olyan start-up cégek (pl. Revolut, TransferWise stb.), ame­lyek banki szolgáltatásokat kínál­nak, ám sokkal modernebb formá­ban, mint a hagyományos bankok. Küldenek bankkártyát, ám a lénye­ge az alkalmazásban van. Ebben több alszámlát vezethetünk, több pénznemben, és az alkalmazáson belül egy havi limitig (500–1000 euró, ami bőven elegendő egy-egy nyaralásnál) ingyen válthatjuk át az összeget, a legkedvezőbb közép­árfolyamon. Vagyis, ha Horvát­országba utazunk, létrehozunk az appban egy alszámlát, horvát kuná­ban, a számlán lévő eurónkból át­váltjuk a megfelelő összeget kunára, és a helyszínen erről az alszámláról fizetünk, kunában, mintha egy horvát bankkártyánk lenne. Sőt, készpénzt is felvehetünk a helyi bankautomatákból, havi kb. 200 eurónyi összegig, díjmentesen.

Készpénzfelvétel bankautomatából

Ha készpénzre van szükségünk, akkor bankautomatából is tudunk pénzt felvenni, ám tudni kell, hogy a hazai bankok ezért mindig magas díjat számolnak fel – egy tranzakció akár 5–8 euró is lehet. Sőt, akár a helyi bank – amely az ATM-et mű­ködteti – is felszámolhat extra díjat, újabb 5–10 euró értékben. Több hazai bank azonban ingyenes kész­pénzfelvételt tesz lehetővé az anya­cég külföldi bankautomatáiból, ha az adott országban van ilyen – érde­mes ezt használni. Pl. a Tarta banka a Raiffeisen automatákból kínálja ezt a lehetőséget, a Szlovák Taka­rékpénztár az Erste hálózatából, de a VÚB bank (az Intesa Sanpaolo helyi kirendeltségei – Magyarorszá­gon ez a CIB bank) és az Unicredit bank is kínál ilyen opciót.

Ahogy a kártyás fizetéseknél, úgy itt is előfordulhat, hogy a bankau­tomata eurós elszámolást kínál fel, rendkívül rossz árfolyammal, erre is mindig mondjunk nemet (pl. foly­tatás átváltás nélkül).

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Čaputová: Ne járjon büntetés!

Az év emberei

Az Új Szó megválasztja az év embereit

covid alkalmazás

Hol mekkora a sor? - élőben tájékoztat a dunaszerdahelyi applikáció

ddddd

Hamarosan jön a Bowie-film

covid pentek

Koronavírus: Innen származnak a csütörtökön regisztrált fertőzöttek

SMS

Tesztelés: SMS-ben buzdít a részvételre a védelmi tárca

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.