Görögországban kötelező az előzetes regisztráció

Érkezéskor ellenőrzik a QR-kódot, a regisztrált utasok kódja már tartalmazza, hogy kiválasztott-e az adott utas a tesztelésre vagy sem

Sok téves információ kering a közösségi oldalakon a görögországi regisztrációval és a 24 órás karanténnal kapcsolatban. A magyarországi IBUSZ utazási iroda – amely több charter- és buszjáratot is elindított Görögországba – a tapasztalatai alapján a közösségi oldalon írta le, mi vár azokra, akik idén Görögországban nyaralnak.

 

Légi utasok

Minden 2 év feletti utasnak rendelkeznie kell külön QR-kóddal, azaz mindenkit külön-külön be kell regisztrálni. A családtag vagy vele utazó hozzárendelése csak arra szolgál, hogy a hatóságok tudják, hogy ki kivel utazik. Ez nem kötelező. Aki jóval a beutazási időpont előtt regisztrál, az csak egy visszagazoló e-mailt kap, majd indulás előtt 48 órával küldik meg neki a QR-kódot. A 72 órán belüli regisztráció esetén azonnal, a QR-kódot küldik a levélben. Görögország megköveteli, hogy az országba utazók indulás előtt 48 órával korábban végezzék el a regisztrációt. A legtöbb charterjáraton a jegykezelésekor ellenőrzik a kódot, annak hiányban nem veszik fel az utast. Az angol nyelvű online nyomtatvány a következő linken érhető el: https://travel.gov.gr/. Érkezéskor ellenőrzik a QR-kódot, a regisztrált utasok kódja már tartalmazza, hogy kiválasztott-e az adott utas a tesztelésre vagy sem. Ha senkinek sincs, akkor kiválasztanak 2-3 utast és azokat tesztelik. Mindössze néhány percet vesz igénybe a nyálminta levétele (PCR), és utána az utas azonnal mehet a csomagfelvételre. A tesztelésre kiválasztott utasnak nem kell 24 órára karanténba vonulnia a választott szálláshelyén, ténylegesen annyit kérnek csak, hogy a teszt eredményéig (néhány óra, de maximum 24) ne kiránduljon, lehetőleg maradjon a szálláshelyének településén, de azon belül nem korlátozzák a mozgását, tehát strandolhat, vacsorázhat, vásárolhat stb. A teszt eredményéről értesítik az utast a regisztrál e-mailcímén vagy mobilján (SMS), illetve jelzik azt az idegenvezetőnek is.

 Autóbusz, gépkocsi

Az autóbuszos utazással kapcsolatban a szakember azt írta, a szerb– bolgár határon az utasoknak le kell szállniuk az autóbuszról és át kell menniük az útiokmány-ellenőrzésen. A bolgár–görög határon időszakosan torlódásokra kell számítani, ezért az utazási iroda azt javasolja, hogy hajnali időpontra érjenek oda az autós utasok. Bár sok egyéni utas jelezte, hogy nem kérték a QR-kódot a görög belépéskor, a hivatalos előírás szerint bármilyen közlekedési eszközzel is érkezik az utas Görögországba, kötelező a regisztráció és a QR-kód.

 Hol kötelező a maszk?

Ami a maszkot illeti, a repülőgépre csak maszkban lehet beszállni és az utazás időtartama alatt viselni kell azt. Az autóbusszal utazóknak a járművön nem kell maszkot viselniük, de a határátkelőhelyeken kötelező. Görögországban csak a repülőtereken, hivatalai helyeken, múzeumokban és a közlekedési eszközökön kötelező a maszk, tehát az éttermekben, bárokban vagy a tengerparton nem kell viselni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!