Utazz

Ezek az országok már várják a turistákat

Bár hazánkból még ti­los a szabadidős uta­zás, vannak országok, vállalatok, amelyek már az újranyitást, újraindulást tervezik – hogy ne ma­radjon el az idei nyári szezon. A lis­ta egyre bővül, ha nem történik va­lami változás, és az oltás is felpörög, akkor nyáron újra útra kelhetünk – addig pedig nem marad más, mint a tervezés, ötletelés.
Szabó Laci

2021. március 30. 18:51

Ezek az országok már várják a turistákat
- Fotó: pixabay

Görögország

Május 14-én nyit Görögország a turisták előtt. A görög turisztikai miniszter, Harry Theoharis beje­lentette, hogy országa május 14- én megnyitja a határait a turisták előtt: a koronavírus ellen beoltott, valamint a negatív teszteredményt produkáló külföldiek beléphetnek Görögországba. Minden olyan turistát szeretettel fogadunk, aki vagy megkapta a vakcinát, vagy rendelkezik antitestekkel vagy ne­gatív a koronavírustesztje. A turis­tákat ugyanakkor véletlenszerűen tesztelni is fogják – magyarázta a miniszter. Azt ugyanakkor nem részletezte, hogy az orosz és a kínai vakcinával beoltottakra is vonatko­zik-e a nyitás. A bejelentés után a görög szállodák iránt drasztikusan megnőtt az érdeklődés: vannak olyan hotelek, amelyek már a ka­pacitásaik 70%-át megtöltötték májusra és júniusra.

Izland

Izlandra is korlátozás nélkül be­léphetnek az uniós vakcinával oltottak. A kormány bejelentette, hogy március 18-ától minden ko­ronavírus ellen beoltott személy szabadon beléphet az országba, nem kell sem teszteltetnie, sem ka­ranténba vonulnia. A rendelkezés a világ bármely országából érkező személyre érvényes, eddig csak az Európai Unió és az Európai Gaz­dasági Közösség állampolgárai élhettek a könnyített beléptetés le­hetőségével. Az izlandi hatóságok minden olyan oltásra vonatkozó igazolást elfogadnak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség, il­letve a WHO jóváhagyott, vagyis jelenleg sem a kínai, sem az orosz vakcináról szóló igazolást nem fogadják el. Amennyiben valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, és erről rendelkezik a megfelelő igazolással, akkor ő is szabadon beléphet Izlandra.

Mallorca

Mallorca is nyit. A német kor­mány néhány nappal ezelőtt levette Mallorcát a kockázatos úti célok listájáról, ami azt jelenti, hogy a szigetről visszatérőknek már nem kell 14 napos karanténba vonul­niuk. A hírre a TUI, az FTI és az Alltours, ill. több légitársaság, köz­tük a Eurowings, a Lufthansa és a Ryanair is megsokszorozta kíná­latát. A turisták felkészülhetnek rá, hogy nem azt a szigetet fogják látni, mint a korlátozások előtt. A valaha még az előszezonban is élet­tel telt nyaralóhelyen ma lezárt ét­termek és üzletek uralják a képet, mindenhol szigorú járványügyi intézkedések vannak érvényben, és érezhetően nőtt a szegénység. Az ideérkezőknek hosszú időre, valószínűleg még ezen a nyáron is le kell mondaniuk a zajos par­tikról és a kellemes tengerparti vacsorákról. Az éttermekben és a kávézókban csak arra az időre ve­hetik le a maszkot, amíg bekapnak egy falatot vagy kortyolnak egyet az italukból, a vendéglátóhelyek 17 órakor bezárnak, 22 órától pedig kijárási tilalom van érvény­ben. Sok turisztikai szakember abban reménykedik, hogy a jár­vány elvonultával nem a két évvel ezelőtti állapot áll majd vissza, ha­nem egy sokkal harmonikusabb. Kevesebb tömegturizmust és több igényes utazót szeretnének az egész évre elosztva. Ehhez viszont radiká­lis változtatásokra lenne szükség.

Thaiföld

A koronavírus-járványt sikeresen kezelő délkelet-ázsiai ország fokoza­tosan megnyitja határait a külföldi turisták előtt. A kedvező járvány­ügyi helyzetet kihasználva beje­lentették, hogy immár újra várják Thaiföldön a külföldi turistákat. Akár néhány nap alatt elintézhe­tők azok a formaságok, amelyek után bárki újra élvezheti a napsü­tést valamelyik thai üdülőhelyen. Az utazókat ún. Escape-csomagok foglalására biztatják: ezek tartal­mazzák a 7, illetve 10 napos (oltot­tak részére 7 nap, negatív teszttel rendelkezőknek 10 nap) kötelező szállodai karanténelhelyezést, majd ezt követően egy 10–20 napos üdülést az ország különböző része­in. Maximum 45 napos tartózko­dás esetén vízumra sincs szükség, Covid-19-biztosításra viszont igen, a repjegyfoglalás visszaigazolása után már csak egy friss negatív koronavírusteszt-eredmény kell, és az illető indulhat is a repülőtérre. Az a terv, hogy szeptemberre a lakos­ság nagy részét beoltsák. Október 1-jétől a beoltott turisták számára előírt karanténkötelezettséget is eltörlik. Phuketen jelenleg a szál­lodáknak a 30 százaléka üzemel. A turisták elmaradása miatt látvá­nyos a természet újjáéledése, 30 éve nem látott óriásteknősök tűntek fel például a sziget partjainál.

Luxushajók

Idén nyáron a hajózni vágyók végre felválthatják virtuális élményeiket a régen várt nyaralással, és hajóz­hatnak a Bahamákon és Mexikó partjainál a Royal Caribbean In­ternational hajójának fedélzetén. A nemzetközi hajótársaság bejelen­tette nyári újraindulását, melynek során júniusban új, hétéjszakás utakra indul az Adventure of the Seas Nassauból, a Bahamákról. Az új útvonalak augusztus végéig in­dulnak, beoltott személyzettel, és azon felnőttek részére elérhetők, akik mindkét oltást megkapták a Covid-19 ellen, valamint azon 18 év alattiak részére, akik rendelkez­nek negatív teszttel.

A Celebrity Cruises is bejelentette visszatérését. A hajótársaság elnök-vezérigazgatója, Lisa Lutoff-Perlo megerősítette, hogy a nemrégiben teljesen felújított Celebrity Millen­nium, az 500 millió dolláros mo­dernizációs program zászlóshajója, St. Maarten kikötőjéből indul útja­ira június 5-től. A hajóútra március 25-től lehet jegyet váltani az au­gusztusig tartó szezon 7 éjszakás út­jaira, a Karib-tenger legkedveltebb szigeteire. A hajó teljes személyzete be lesz oltva, és a hajóúton csak tel­jesen beoltott felnőttek vehetnek részt. A 18 év alatti gyermekeknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezni a ha­jóra szálláskor.

(Szabó Laci, Turizmus.com)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

tavasz illusztráció

Ilyen időnk lesz vasárnap

sport a tévében

Három hét után Forma-1 a tévében

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.