Utazz

Drágább lesz idén a nyaralás

Idén drágább lehet a nyaralás, a nagyobb szlovákiai utazási irodák új illetéket vezetnek be: az üzemanyagpótdíjat. Akik idén mennek nyaralni, és olyan irodával, amely ezzel a tétellel gazdagította az adók és illetékek listáját, azok személyenként 20–25 eurós drágulásra számíthatnak.
Szabó Laci

2018. május 11. 02:42

Idén drágább lehet a nyaralás, a nagyobb szlovákiai utazási irodák új illetéket vezetnek be: az üzemanyagpótdíjat. Akik idén mennek nyaralni, és olyan irodával, amely ezzel a tétellel gazdagította az adók és illetékek listáját, azok személyenként 20–25 eurós drágulásra számíthatnak. Bár az üzemanyagpótdíj elsősorban a szállítást érinti, a repülőjegyek ára nem emelkedik.

 

A nyári idényre valószínűleg tovább emelkedik az üzemanya ára, amely már így is négyéves csúcson van. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy Donald Trump, az USA elnöke a héten felmondta az iráni atomalkut. Erre a trendre reagálnak a hazai utazási irodák, amelyek most egy újabb tétellel növelik a tengerparti nyaralások árát. Több utazási iroda is megerősítette a Hospodárske noviny információit az új illetékről – köztük a Hydrotour, a Kartago Tours, a Fifo, az Aeolus –, de számos iroda egyelőre nem tervezi, hogy él ezzel a lehetőséggel.

Csak pénzbeszedés?

Bár a mostani információk szerint 25 euróval többe kerül majd a nyaralás, ám a végső ár akár a tavalyinál is kedvezőbb lehet, köszönhetően az aktuális (last minute) akcióknak. A növekedés elsősorban ott lesz tapasztalható, ahol az akciós árnál csak az alapárat hirdetik meg, és a rendszer ehhez számolja hozzá – a most tovább növekedő – adókat és illetékeket. Vannak olyan irodák is, amelyek már most is a végső, fizetendő árat hirdetik, így náluk szinte elképzelhetetlen az áremelkedés.

Jóllehet, azok az irodák, amelyek az új tétel bevezetése mellett döntöttek,  a világpiaci trendekkel magyarázzák az új illetéket, egyes szakemberek szerint ez nem más, mint egy újabb bevételi forrás az irodák számára – hasonlóan a „borravalóilletékhez”. Vagyis csak kihasználják, hogy a világpiacon valóban emelkedik a kőolaj ára, és erre lehet hivatkozni. Az emelkedés azonban még nem olyan mértékű, hogy veszteséget okozna a cégeknek.

A repülőjegy nem drágul

„A légitársaságok néhány évvel ezelőtt, amikor az egekben volt az olaj ára, már bevezették az kerozinfelárat YQ illetékként, és ezt a mai napig tartalmazza a jegy ára, vagyis nem várható, hogy növekedni fognak a repülőjegyárak – legfeljebb az idény és a kihasználtság függvényében, de ez független az olaj árától” – mondta lapunknak Sárik Tamás, a Qatar Airways légitársaság magyarországi és szlovákiai vezetője.

 

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?