Az aranykor és a csatornák fővárosa

<p>Amszterdam, a holland főváros joggal nevezhető a világ egyik legérdekesebb (fő)városának, ahol ugyanúgy megfér egymás mellett a lakások falán lógó Rembrandt-festmény, a múzeumnegyed, a gyönyörű és dülöngélő épületek sora, mint a száguldó biciklik hada, a vöröslámpás negyed hívogató ablakai vagy a coffee-shopok &bdquo;illatozó&rdquo; portáljai. Lenyűgöző ez a sokszínűség, ezért mindenképp érdemes kipróbálnunk a holland főváros magával ragadó, különleges hangulatát.</p><div>&nbsp;</div>

Amszterdam, a holland főváros joggal nevezhető a világ egyik legérdekesebb (fő)városának, ahol ugyanúgy megfér egymás mellett a lakások falán lógó Rembrandt-festmény, a múzeumnegyed, a gyönyörű és dülöngélő épületek sora, mint a száguldó biciklik hada, a vöröslámpás negyed hívogató ablakai vagy a coffee-shopok „illatozó” portáljai. Lenyűgöző ez a sokszínűség, ezért mindenképp érdemes kipróbálnunk a holland főváros magával ragadó, különleges hangulatát.

 

Az aranykor és a legfontosabb tudnivalók

A város a gát az Amstel folyón kifejezésről kapta a nevét, s történelme egészen a középkorig nyúlik vissza. Ennek ellenére most nem mennénk ennyire vissza az időben, hanem azt az időszakot mutatnánk be röviden, amely a legjobban meghatározta a holland főváros arculatát, az aranykort.

Az aranykor a 17. századra tehető, és ez Hollandia, így Amszterdam virágzásának legfontosabb időszaka is egyben. Azért fontos kiemelnünk ezt az időtartamot, mert ekkor volt a legkiemelkedőbb a várostervezés, virágzott a kulturális és gazdasági élet (pl. a gyémántcsiszolás). Amszterdam Eu­rópa pénzügyi központjává vált, a szakértők szerint Hollandia a világ első tőkés országa volt. De emellett még fontosabb szempont, hogy Németalföld kivívta önálló államiságát. És akkor a sikeres gyarmatosítási törekvéseket még nem is említettük, erről a Kelet-Indiai (mai Suriname) és Nyugat-Indiai Társaság (Ceylon vagy a Hudson-folyó völgye, pl. New Amsterdam, a mai New York) működése gondoskodott. Ekkor kezdett kialakulni az a városkép is, aminek a holland főváros a mai kinézetét köszönheti. Amszterdam 207 négyzetkilométeres területének ötödrészét az öböl, a kikötőmedencék, a csatornák és a folyók vízfelületei foglalják el. A város körútjait, sugárútjait  a csatornák (grachtok) alkotják, melyeknek hosszúsága közel 100 km. A város kb. 100 szigetre tagolódik, melyeket a grachtok fölött átívelő hidak kapcsolnak össze egymással. Méltán nevezik a vizek városának és Észak Velencéjének is. 

Amszterdam félholdszerű alakja a 3 történelmi csatorna – Prinsengracht, Keizersgracht és Herengracht – köré rendeződik. A város növekvő lakossága és népszerűsége miatt állandó fejlesztésen esett át. A lakosság száma mára eléri a közel 900 000 főt, és a lakhatás megoldása egyre nagyobb kihívást jelent a helyieknek. De amint tudjuk, a holland vízmérnökök munkája messze földön híres, így a fővárosban is a tengerből nyernek el újabb területeket ennek megoldására. 

 

Hasznos tanácsok a holland fővárossal kapcsolatban

Elsőként az időjárásról kell szólnunk, mert bizony Amszterdam egén bármi előfordulhat, és sajnos, nem a napsütés javára. Időjárását sokszor hasonlítják Londonéhoz, viszont itt egész napokon, heteken át is borongós idő lehet, míg Angliában naponta többször is kisüt a nap. Bármilyen időszakban látogatunk ide, az a fontos, hogy rétegesen öltözzünk. A tél általában enyhe, a nyár hűvös, és az esernyőről se feledkezzünk el.

A másik fontos dolog a biciklisek figyelése. A rengeteg kerékpározó miatt nagyon elővigyázatosnak kell lennünk, mert gyorsan közelednek, és egy pillanat alatt mellettünk teremnek. A biciklizés kipróbálását csak bátrak részére ajánljuk, vagy vezetett városnéző túra keretében: olyan csoportot válasszunk, ahol max. 10–12 fővel szervezik a kerekezést, pl. a We bike Amsterdam nevű cég megbízható és minőségi szolgáltatást nyújt.

Amszterdam nem a konyhájáról híres, így kulináris élvezetekben nem nagyon lesz részünk. Viszont az élelmiszerek nagyon minőségiek, és a boltok (Albert Heijn kék logója az ismertetőjegy) sok helyen megtalálhatók. Emellett még a palacsinta, a sült krumpli, a hering és persze a stroopwafel sem maradhat ki.  

Amszterdam nagyon otthonos és viszonylag kis főváros, így gyalogosan minden megközelíthető. A csatornák mentén sétálva szép benyomásban lesz részünk, viszont a hajókázást se hagyjuk ki. A csatornákon hajózva teljesen más látkép tárul elénk, végre teljes egészében láthatjuk a gyönyörű épületeket, házakat, amiket a szűk utcák miatt nem tudunk gyalogosan teljességében megcsodálni. Ha nem szeretnénk a többi turistával osztozkodni ezen az élményen, akkor saját hajót is bérelhetünk.

Hollandiában kiváló a vonatközlekedés, ezért ha Amszterdamban járunk, bátran szálljunk vonatra, és látogassunk el a közeli városkákba. Utrecht és Haarlem kiváló úti cél, és nem utolsósorban max. 25 perc alatt oda is érünk.

 

A legismertebb amszterdami látnivalók, nevezetességek

Amszterdam természetesen bővelkedik a látnivalókban, a múzeumkedvelőktől egészen a történelmi nevezetességekért rajongókig mindenki megtalálja a maga számításait. Emellett még a nagy sétákat, az utcák hangulatát kedvelők sem fognak csalódni.

 

Anne Frankhuis (Prinsengracht 263, bejárat a 267-es szám felől)

Anne Frank háza a holland főváros egyik legismertebb és legnépszerűbb nevezetessége. A zsidó kislány, Anne Frank történetét naplójának köszönhetően szinte mindenki ismeri. A múzeumba ellátogatva megelevenednek előttünk Anne és családjának mindennapjai, amiben a múzeum multimédiás eszközei segítenek nekünk. Ezek az eszközök minden teremben „elmesélik” az oda vonatkozó történeteket, információkat. A múzeum korlátozott befogadóképessége miatt nagyon fontos, hogy jegyünket már utazásunk előtt, a múzeum honlapján keresztül foglaljuk le, vegyük meg.

 

Museumplein (Rijks, Van Gogh, Stedelijk)

A múzeumi negyedben található Museumpleinen a három legnépszerűbb mú­zeumot – Rijskmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum – találjuk egy koncertteremmel, a Concertgebouwval karöltve. A múzeumok körül egy szép nagy rétet találunk, és a nagyon felkapott I amsterdam szabadtéri felirat is itt áll. 

 

Mindhárom múzeum megér egy misét, ha tehetjük, ne hagyjuk ki egyiket sem.

 

A Rijksmuseumban, Hollandia nemzeti múzeumában több mint hétmillió műalkotás található. Az 1885-ben megnyitott múzeumnak három bejárata is van, ezzel is könnyítve a sok látogató bejutását. A legfontosabb gyűjtemények, a holland festészet-szobrászat és díszítőművészet az első emeleten található, ahogy Rembrandt Éjszakai őrjárata is. A Rijks kertje ingyenesen látogatható.

 

A Van Gogh Museum a világ legátfogóbb Van Gogh-gyűjteményét tartalmazza, amit még a festő fivére, Theo gyűjtött össze. A többemeletes modern épületben a Van Gogh-festményeket időrendben és az alkotás helye szerint tekinthetjük meg.

 

A Stedelijk Museum a város legmodernebb kortárs múzeuma, ami többek között Picasso, Monet, Cézanne és Mondrian munkáinak is helyet ad. 

Amszterdam szívében áll a főtere, a Dam tér, ami az eredeti, 13. századi gátat jelöli az Amstel folyón. A tér építészete összesen hat évszázadot ölel át. Többek között itt található a városházának tervezett Koninklijk Paleis vagy a ma kulturális központként működő Nieuwe Kerk is. De innét indul a középkori város legforgalmasabb csatornája, a Damrak is. A vásárolni vágyó tehetős érdeklődők Amszterdam legismertebb áruházában, a De Bijenkorfban tehetik meg ezt, a többiek a térről induló Kalverstraaton biztosan találnak kedvükre valót.

 

Ezenkívül még a Jordaan városrész ötletes és látványos kirakatait, a Spui környékét és Begijnhofot, a bolhapiacairól híres Waterloopleint, a város legszebb moziját, a Tuschinkit se hagyják ki a városnézésükből. A De Pijp városrészben található Albert Cuypmarkt utcai piac pedig messze földön híres az ott készült finomságokról, mint a stroopwafel, a kis palacsinták, a poffertjes, de emellett még ruhákat, zöldséget és gyümölcsöt is találunk itt.

 

 

Zászlós Ágnes

 

Érdekes

Összefoglalóként következzen pár érdekesség a holland fővárosról:

Annak ellenére, hogy a város Hollandia fővárosa, a kormány és a parlament mégis Hágában működik. 

New Yorkot a holland telepesek eredetileg Amszterdamról nevezték el. A város neve évtizedeken át Új-Amszterdam volt, de miután az angoloké lett, York hercege után átkeresztelték.

A holland főváros összesen 11 millió cölöpön áll. A vizes, homokos talajra épült belváros épületei ezek nélkül egyszerűen elsüllyedtek volna. Egy átlagos házépület öt-tíz oszlopra épült, de a Központi Pályaudvar például kilencezer faoszlopon áll.

Amszterdam összesen 165 csatornával rendelkezik, ezért is nevezik Észak Velencéjének. A belvárosi csatornák vize időnként befagy. Nem minden évben figyelhető meg ez a jelenség, de azért előfordul. Ilyenkor a csatornákat ellepik a korcsolyázók.

A városban 1281 darab híd van. Ezzel még Velencét is megelőzi Amszterdam.

Amszterdamban nagyjából 2500 lakóhajót (houseboatot) találunk.  A város csatornáin lebegő lakóhajók legtöbbjében életvitelszerűen élnek, de vannak köztük kiadásra szántak is. 

A holland fővárosban szinte több kerékpár található, mint városlakó. Mindenhol biciklik tömkelegébe botlunk. A helyiek kicsit több mint fele napi szinten biciklizik.

Az itt élő emberek 85 százaléka legalább három nyelvet beszél. Ebből kettő jellemzően a holland és az angol, míg a harmadik általában a német.

A város jellegzetesen keskeny, magas házai adóelkerülés miatt lettek ilyenek. Régebben a házaknak az után kellett adót fizetniük, hogy mennyi helyet foglalnak egy utcából. Ennek eredménye a sok keskeny, többszintes épület.

Szinte minden amszterdami otthonban találunk legalább egy festményt. Rembrandt, Van Gogh országában ez nem is olyan meglepő. 

Amszterdamban több mint 200 coffeeshop működik. Ezek azok a szórakozóhelyek, ahol szabadon lehet marihuánás cigit, hasist venni vagy fogyasztani.

A főváros repülőtere, a Schipol négy méterrel a tengerszint alatt fekszik.

 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?