Utazz

Ahány ország, annyi (beengedési) szokás

Mától az unió te­rületén érvénybe lép az egységes Covid-útlevél, amely lényegesen megkönnyíti az utazást az EU ál­lampolgárai számára. Ám továbbra is számítani lehet korlátozásokra, tesztekre, egyéb akadályokra, így az idei nyáron többet foglalkozunk majd azzal, hogy pontosan tisztába legyünk a kiutazási, belépési és haza­térési feltételekkel, mint azzal, hogy melyik hotelben, melyik partszaka­szon töltődünk fel.
Szabó Laci

2021. július 1. 12:30

Utazást tervezni nem könnyű mostanában, folyamatosan változnak a szabályok, akár a nyaralás során is szigorodhatnak
Utazást tervezni nem könnyű mostanában, folyamatosan változnak a szabályok, akár a nyaralás során is szigorodhatnak - Shutterstock-felvétel
Mától az unió te­rületén érvénybe lép az egységes Covid-útlevél, amely lényegesen megkönnyíti az utazást az EU ál­lampolgárai számára. Ám továbbra is számítani lehet korlátozásokra, tesztekre, egyéb akadályokra, így az idei nyáron többet foglalkozunk majd azzal, hogy pontosan tisztába legyünk a kiutazási, belépési és haza­térési feltételekkel, mint azzal, hogy melyik hotelben, melyik partszaka­szon töltődünk fel.

EU-s Covid-útlevél

Július elseje, a várva várt dátum. Ekkor lép érvénybe az EU-s Covid-útlevél, amely gyakorlatilag az EU összes állampolgára számára bizto­sítja az utazás szabadáságát – akik már be vannak oltva, azoknak teszt és karantén nélkül, akik még nem kapták meg a vakcinát, PCR- vagy antigénteszttel léphetik át Szlovákia határát, hogy egy másik ország­ban pihenjék ki magukat. Fontos megjegyezni, hogy minden ország maga dönti el, milyen féltételek szükségesek ahhoz, hogy beengedje a turistát az országba, mikor villan fel a zöld pipa a QR-kód leolvasását követően.

Indulás előtt

Bár az uniós Covid-útlevél azt is jelentené, hogy ezentúl már szabadon utazhatunk, a gyakor­latban mégsem valósul meg ez a szempont, hiszen ahány ország, annyi (beutazási) szabály. Vannak helyek, ahova semmit sem kell fel­mutatni (csak a személyit vagy az útlevelet), van, ahol ezt követően elkérik az oltási igazolást (az uniós Covid-útlevelet), és olyan is van, ahol mindezek mellé még egy di­gitális egészségügyi nyilatkozatot is ki kell tölteni. És ami a legrosszabb az utasok szempontjából, hogy ezek a szabályok folyamatosan változnak, és változhatnak, azaz az indulás előtti napon érdemes még egyszer ellenőrizni a célállomás be­utazási szabályait, nem módosítot­ták-e időközben. Ami jó hír, hogy az uniós útlevéllel már csak akkor zárhatnak karanténba, ha fertőzöt­ten utaznánk be valamelyik EU-s országba, elővigyázatosságból már nem kell 10 napokat elszigetelve tölteni.

Nyaralás alatt

Ahogy az indulás előtt, úgy a nyara­lás alatt sem árt, ha folyamatosan fi­gyeljük a híreket, hiszen sok helyen előfordulhat, hogy egyik napról a másikra megugrik a fertőzések szá­ma, és a helyi kormány erre gyors és szigorú korlátozásokkal reagál – mint például Mallorcán vagy Portugáliában (ahonnan szinte me­nekülőre fogták a turisták). Előfor­dulhat – és egyre inkább e felé halad az EU –, hogy a közeljövőben már a szigor csak az oltatlanokra vonat­kozik, akik már mindkét vakcinát megkapták, biztonságban érezhetik magukat és a nyaralásukat, hiszen azt nem szakíthatja meg hirtelen jött kormányzati szigor.

Hazatérés

Nemcsak az a kérdés, milyen sza­bályok vonatkoznak a kiutazásra, de az sem mindegy, hogy a haza­téréskor milyen feltételeknek kell megfelelnünk. A szlovák kormány azt szeretné, csak az oltottak utazhas­sanak teszt és karantén nélkül, így ez gyakorlatilag azt is jelentheti, hogy ugyan már szabadon utaz­hatunk – nemcsak az EU-ban, hanem a világban is (már ahova beengednek) –, ám hazatéréskor karanténban kell vonulni azoknak, akik még nincsenek teljeskörűen beoltva. Vagyis a szlovák kormány szándéka szerint csak az utazzon, aki már oltott. Az új szabály július 9-én lép érvénybe.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

Boris Kollár

Kollár: Akkor távozunk a koalícióból, ha nem tudjuk teljesíteni a programunkat

időjárás ősz

Friss időjárás-előrejelzés keddre

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.