Utazz

Ahány ország, annyi (beengedési) szokás

Mától az unió te­rületén érvénybe lép az egységes Covid-útlevél, amely lényegesen megkönnyíti az utazást az EU ál­lampolgárai számára. Ám továbbra is számítani lehet korlátozásokra, tesztekre, egyéb akadályokra, így az idei nyáron többet foglalkozunk majd azzal, hogy pontosan tisztába legyünk a kiutazási, belépési és haza­térési feltételekkel, mint azzal, hogy melyik hotelben, melyik partszaka­szon töltődünk fel.
author
Szabó Laci

2021. július 1. 12:30

Utazást tervezni nem könnyű mostanában, folyamatosan változnak a szabályok, akár a nyaralás során is szigorodhatnak
Utazást tervezni nem könnyű mostanában, folyamatosan változnak a szabályok, akár a nyaralás során is szigorodhatnak - Shutterstock-felvétel
Mától az unió te­rületén érvénybe lép az egységes Covid-útlevél, amely lényegesen megkönnyíti az utazást az EU ál­lampolgárai számára. Ám továbbra is számítani lehet korlátozásokra, tesztekre, egyéb akadályokra, így az idei nyáron többet foglalkozunk majd azzal, hogy pontosan tisztába legyünk a kiutazási, belépési és haza­térési feltételekkel, mint azzal, hogy melyik hotelben, melyik partszaka­szon töltődünk fel.

EU-s Covid-útlevél

Július elseje, a várva várt dátum. Ekkor lép érvénybe az EU-s Covid-útlevél, amely gyakorlatilag az EU összes állampolgára számára bizto­sítja az utazás szabadáságát – akik már be vannak oltva, azoknak teszt és karantén nélkül, akik még nem kapták meg a vakcinát, PCR- vagy antigénteszttel léphetik át Szlovákia határát, hogy egy másik ország­ban pihenjék ki magukat. Fontos megjegyezni, hogy minden ország maga dönti el, milyen féltételek szükségesek ahhoz, hogy beengedje a turistát az országba, mikor villan fel a zöld pipa a QR-kód leolvasását követően.

Indulás előtt

Bár az uniós Covid-útlevél azt is jelentené, hogy ezentúl már szabadon utazhatunk, a gyakor­latban mégsem valósul meg ez a szempont, hiszen ahány ország, annyi (beutazási) szabály. Vannak helyek, ahova semmit sem kell fel­mutatni (csak a személyit vagy az útlevelet), van, ahol ezt követően elkérik az oltási igazolást (az uniós Covid-útlevelet), és olyan is van, ahol mindezek mellé még egy di­gitális egészségügyi nyilatkozatot is ki kell tölteni. És ami a legrosszabb az utasok szempontjából, hogy ezek a szabályok folyamatosan változnak, és változhatnak, azaz az indulás előtti napon érdemes még egyszer ellenőrizni a célállomás be­utazási szabályait, nem módosítot­ták-e időközben. Ami jó hír, hogy az uniós útlevéllel már csak akkor zárhatnak karanténba, ha fertőzöt­ten utaznánk be valamelyik EU-s országba, elővigyázatosságból már nem kell 10 napokat elszigetelve tölteni.

Nyaralás alatt

Ahogy az indulás előtt, úgy a nyara­lás alatt sem árt, ha folyamatosan fi­gyeljük a híreket, hiszen sok helyen előfordulhat, hogy egyik napról a másikra megugrik a fertőzések szá­ma, és a helyi kormány erre gyors és szigorú korlátozásokkal reagál – mint például Mallorcán vagy Portugáliában (ahonnan szinte me­nekülőre fogták a turisták). Előfor­dulhat – és egyre inkább e felé halad az EU –, hogy a közeljövőben már a szigor csak az oltatlanokra vonat­kozik, akik már mindkét vakcinát megkapták, biztonságban érezhetik magukat és a nyaralásukat, hiszen azt nem szakíthatja meg hirtelen jött kormányzati szigor.

Hazatérés

Nemcsak az a kérdés, milyen sza­bályok vonatkoznak a kiutazásra, de az sem mindegy, hogy a haza­téréskor milyen feltételeknek kell megfelelnünk. A szlovák kormány azt szeretné, csak az oltottak utazhas­sanak teszt és karantén nélkül, így ez gyakorlatilag azt is jelentheti, hogy ugyan már szabadon utaz­hatunk – nemcsak az EU-ban, hanem a világban is (már ahova beengednek) –, ám hazatéréskor karanténban kell vonulni azoknak, akik még nincsenek teljeskörűen beoltva. Vagyis a szlovák kormány szándéka szerint csak az utazzon, aki már oltott. Az új szabály július 9-én lép érvénybe.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Fotó: Kovács Mariann

„Ukrajna mindig arra törekedett, hogyan ne váljon eurázsiaivá”

husznohárom

Bartalos Tóth Iveta: Huszonhárom

zaporizzsjai atomerőmű

Atomkatasztrófához vezethet a legnagyobb ukrajnai atomerőmű támadása

fresh andi

Sztárok életmódja – A kemoterápiát nagyon rosszul viselte

Újabb vadászgépeket és modern fegyvereket kaphat Ukrajna

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.