Utazz

A nagy olasz szezon

Bár Olaszország olyan hely, amely szinte egész évben népszerű a turisták és érdeklődők körében, sokan mégis a nyári hónapokra időzítik az olasz (elsősorban tengerparti) nyaralásukat.
Zászlós Ágnes

2019. július 25. 18:30

Partszakasz Lazióban
- Somogyi Tibor felvétele

Cikkünkben összeszedtük, mi mindenre érdemes odafigyelni az olaszországi nyaralásunk előtt, milyen lehetőségek várnak ránk, hová érdemes elutaznunk, és nem utolsósorban azt is, hogyan tegyük nyaralásunkat pénztárcabaráttá.

Időzítés és a Ferragosto

Elsőként az időzítéssel kapcsolatban osztunk meg egy kis tudnivalót: a hőséget már nem tudjuk elkerülni, viszont a két nyári hónap között van egy óriási különbség. Míg júliusban legfőképp turistákkal találkozhatunk, augusztusban maguk az olaszok is útra kelnek, és a strandok, tengerpartok olasz szótól lesznek hangosak, és így még zsúfoltabbak. Emellett még augusztusban ünneplik az egyik legfontosabb ünnepüket, a Ferragostót (augusztus 15.), amikor szinte egész Olaszország szabadságra megy.

A Ferragosto az olaszok egyik legnagyobb nyári ünnepe, és egyben a nyár legmelegebb napja. Sok városban felvonulással, gyakran hatalmas vacsorákkal ünneplik meg ezt a napot, ami egy újabb apropó az olaszok által amúgy is kedvelt ünnepléshez. Ez a nap egész Olaszországban munkaszüneti nap, aminek örömére a legtöbb cég, hivatal gyakran azonnal két hétre is bezár.

A Ferragosto kifejezés a latin feriae Augusti-ból származik, ami annyit jelent: Augustus pihenője. Eredete nagyon régre, még Augustus császár idejére nyúlik vissza, és a betakarítási munkák első időszakának végét jelentette. A nép boldogan fogadta, hogy miután kiverejtékezte magát a földeken, megpihenhetett, és emellé még lóversenyeken és egyéb ünnepségeken is részt vehettek.

A vallásos vonatkozást tekintve, a Ferragosto egybeesik Mária mennybemenetelének ünnepével (Nagyboldogasszony Napja). Ennek megfelelően minden városban vallásos szertartásokat, sok helyen körmenetet is tartanak.

A mediterrán klímának, a szeleknek és a tenger közelségének köszönhetően, valahogy a hőséget is könnyebb elviselnünk olasz honban, mint odahaza. Akinek viszont nem időhöz kötött a nyaralása, bátran látogasson el ide akár szeptemberben, mert az időjárás nem fogja cserbenhagyni, a nyaralók száma viszont drasztikusan csökken a tanév elkezdésekor.

 

 

Hasznos tippek az olasz szezonhoz

 

 • Utazás tervezése: szezonban sajnos minden drágább, viszont ha előre felkészülünk az úti célunkból, és alaposan körülnézünk szállásügyben, akkor könnyebben pénztárcabaráttá tehetjük utazásunkat. Arról nem is beszélve, hogy időt is spórolhatunk azzal, ha alaposabban utánanézünk mindennek.
 •  
 • Ruházat: a hőség ellenére mindig legyen nálunk egy kis kendő, amit a vállunkra teríthetünk pl. a templomok meglátogatásakor, és bizony a szalmakalap sem elhanyagolható kellék.
 •  
 • Pihenők és szieszta: vegyünk példát a helyiekről, akik inkább több alkalommal, de rövid időt töltenek a tengerparton. A déli órákban pedig szigorúan betartják a sziesztát. Ezekre az órákra időzíthetjük a helyi nevezetességek meglátogatását, a hűvös templomfalak vagy múzeumok nagy segítséget jelentenek ilyenkor. Az elegendő vízfogyasztásról, a naptejről se feledkezzünk meg, és persze pihenjünk sokat.
 •  
 • Étkezés: ebben is vegyünk példát a helyiekről, és ne felejtsük el az aranyszabályt, csak olyan éttermet válasszunk, ahol olaszok is étkeznek.
 •  
 • Utazás Olaszországon belül: autóbérlést sok helyen igénybe vehetünk, csak az autó átvételekor ne felejtsünk el fotókat készíteni a járgány külső és belső állapotáról egyaránt. Mivel az olasz vezetési stílus hírhedten impulzív, sok félreértést spórolhatunk meg magunknak, amikor visszaszolgáltatjuk a négykerekűt, ha tudjuk bizonyítani, milyen állapotban vettük át.

 

Olaszország Európa egyik legátgondoltabb és legjobb minőségű autópálya-rendszerével rendelkezik. A 6300 km hosszú autópálya-hálózat használatáért szakaszonként kell fizetnünk. Az autópályák többségén a megtett távolság határozza meg a fizetendő összeget. Fontos még, hogy itt nincs zéró tolerancia, mint odahaza: a megengedett alkoholszint vezetés közben 0,8 ezrelék, viszont ennek túllépése már a jogosítvány bevonásával vagy akár börtönbüntetéssel is jár.

 

Akiknek nincs lehetőségük az autózásra, ne szomorkodjanak, mert az olasz vasúthálózat is nagyon fejlett. Nemcsak sok helyre juthatunk el költséghatékony módon, hanem az utazást légkondicionált, emeletes vonatokon élvezhetjük, miközben még a telefonunkat, laptopunkat is feltölthetjük. A Trenitalia vagy Italo Treno honlapján lehetőségünk van online jegyvásárlásra is, de a nagyobb állomásokon jegypénztárban vagy automatában is megválthatjuk jegyünk. Viszont ez utóbbi esetben ne felejtsük el jegyünket felszállás előtt a peronokon kihelyezett kis zöld dobozokba dugva érvényesíteni, különben a jegyünk érvénytelen lesz. Aki pedig buszozásra vágyik, az távolsági és helyi buszok tömkelegét is igénybe veheti utazása során.

 

 

Olaszországba, de mégis hová?

 

Olaszországban az egyik legjobb és legegyedibb dolog, hogy mindegyik része lélegzetelállító, legyen szó tengerpartról, hegyekről, tavakról vagy városokról, történelmi látnivalókról, minden kétséget kizáróan találunk majd kedvünkre valót. Pontosan ezért, a sok-sok lehetőség és látnivaló miatt nem is olyan nehéz dolog megterveznünk az olasz utazásunkat.

 

A tengerpartra vágyók választhatják a Rimini, Bibione és Jesolo vagy az Amalfi-part nyújtotta ismerős érzést, viszont akik kissé kalandvágyóbbak és szívesen felfedeznének új helyeket, akkor számos lehetőség közül választhatnak.

Kezdjük az ajánlást északról dél felé haladva: a toszkán tengerpart a kékzászlós strandjairól híres, ahogy arról is, hogy a turisták itt inkább a belső részeket, a városokat részesítik előnyben a partokkal szemben. Lazio tartomány (Róma környéke) legszebb strandjait Sperlonga, Gaeta vagy Sabaudia jegyzi. Calabriát elsősorban az olaszok látogatják: Pizzo, Tropea vagy Reggio Calabria kiváló úti cél. Átellenben, a keleti partszakaszon, Puglia tartományban Polignano a Mare vagy Monopoli jeleskedik. Felfelé haladva az adriai partszakasz további jó kis homokos strandokat rejt, elsősorban a kisgyermekes családoknak kedvezve ezzel.

A szigetek pedig kivétel nélkül különlegesek. Sem a nagyobbak, mint Szardínia vagy Szicília, sem a kisebbek, mint Ponza vagy Ischia nem okoznak csalódást.

A strandokon egyaránt találunk fizetős (stabilimenti), ahol a nyugágyért és napernyőért 15–20 eurót is elkérnek, de szabad részeket (spiaggia libera) is, ahol egyszerűen csak leterítjük a törülközőnket.

Akik az édesvizeket részesítik előnyben, főleg Észak-Olaszországban találnak majd kedvükre való helyeket: Garda-tó vagy Comói-tó, de Róma körül is vannak szépek, mint Bracciano vagy az Albanói-tó.

A hegyek kedvelői pedig Abruzzo tartományba vegyék az irányt.

 

Az olasz költséghatékonyság

 

Ma már sokan fontosnak tartják, hogy az utazásuk során az ár-érték arány megfelelő legyen. Tudatos utazóként nem szeretünk rosszat enni, és felesleges dolgokra költeni, és persze az időnk is drága. Ugye, ismerősek ezek a gondolatok? Nézzük meg, Olaszországban hogyan tudjuk elérni ezeket.

 

 • Látnivalók: a legtöbb látnivaló, a természeti helyek, a templomok, a hangulatos utcák megtekintése, a kilátóhelyek mind-mind ingyenesek. A múzeumok sok városban, pl. Rómában a hónap első vasárnapján ingyenesek, ahogy több nagyobb városban ingyenes sétákat, túrákat is kínálnak az érdeklődőknek.

 

 • Szállás: Olaszországban elsősorban a panziók, a Bed&Breakfastek minőségi és árban megfelelő szálláslehetőséget kínálnak, arról nem is beszélve, hogy így kapcsolatba kerülhetünk vendéglátóinkkal is, akik boldogan ajánlanak majd jó kis éttermeket, helyeket a környéken.

 

 • Étkezés: az olaszok különösen érzékenyek nemcsak a minőségi ételekre, hanem az ár-érték arányra is. Ennek köszönhető például, hogy a kávé ára mai napig rengeteg kávézóban csak 1–1,50 euró és a péksütemény ára sem haladja meg az 1,50-et. Mindezt pedig a pultnál állva fogyasztják el. Az sem elhanyagolható, hogy az olaszok az adagokra is odafigyelnek, ennek köszönhetően tudnak egy étkezés alkalmával többféle kisebb adagolású ételt is megkóstolni. Általában este ülnek be éttermekbe étkezni, napközben csak bekapnak egy pizzaszeletet, foccaciát vagy arancinót. Olaszországban nem szokás borravalót adni, az éttermekben általában copertót számolnak fel személyenként, ami nem nagyon haladja meg a 2-3 eurót, és cserébe kenyértálat szolgálnak fel.

Olaszországban kifejezetten jó minőségű az ivóvíz és bárhová megyünk, sok kúttal találkozunk. A szükséges vízmennyiségünket ezek segítségével pótolhatjuk.

A „csak ott étkezzünk, ahol olaszok is esznek” aranyszabály mellett azt is észrevehetjük, hogy minél délebbre utazunk, annál jobbakat és olcsóbban ehetünk.

 

 

Kellemes olasz nyaralást mindenkinek!

 

 

 

Galéria
A kávé, az szent-1
A mediterrán hangulat-2
A szardíniai életérzés-3
Csak a tészta-4
+1
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tesztelés

Kérdések és válaszok a rövidített karanténról

drr

10 tipp, amivel fiatalon tarthatja bőrét!

Ján Mikas

ÚVZ: Elég lesz az otthoni önteszt is a pozitivitás igazolására, de van egy kis bökkenő...

kimit

KVÍZ: Emlékszel még kedvenc retró műsoraidra?

Vágsellye

Terepszemle az integrált egészségügyi központban

Györfi

Elment Gyuri bácsi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.