Agro

Udvardi mezőnapok nyolcadszor

Országos rendezvényként tartják számon az érsekújvári járásbeli Udvardon megrendezett mezőnapokat. A kétnapos nagyszabású mezőgazdasági bemutatót idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg jeles vendégek és kiállítók részvételével, több ezer látogató érkezett ezen a napon Udvardra, hogy megismerkedjen a legmodernebb technológiával és új szakmai ismeretekre tegyen szert a korszerű növényfajták, növényvédő szerek terén.
Száz Ildikó

2019. június 28. 16:25

Tereprendezés kiadós eső után

Az Udvardhoz közeli huszonöt hektáros területen több mint 770 mintaparcellán mutattak be növényfajtákat, és 140-nél is több kiállító érkezett a legkorszerűbb mezőgazdasági gépekkel, amelyeket a gyakorlatban is bemutattak. A fő téma ezúttal is a megfelelő vízgazdálkodás volt.

Az érdeklődők számára számos kísérőprogramot kínáltak a szervezők, idén is volt lófogatású szántóverseny, és nem maradt el a régi traktorok bemutatója sem. A frissítős standoknál sült halat, pozsonyi kiflit, omlós pogácsát és jóféle bort, illetve gyümölcsöt is kínáltak az árusok. A szervezőktől megtudtuk, hogy rendkívül igényesek voltak az előkészületek az országos mezőnapokra a több napon át tartó esőzések miatt. Sárban, iszapban dagonyázva készítették elő a kiállítási terepet, harcba szállva a kiadós csapadék okozta kedvezőtlen feltételekkel. Szerencsére a kiállítás megnyitására már mindent elrendeztek, és még nagyobb területen, még tágasabb parkolóval fogadhatták a vendégeket. Évről évre több kiállító mutatkozik be a mezőnapokon. A kisgazdák között a legnagyobb meglepetésünkre egyre több nővel találkozunk, akik traktorra ülnek és kiválóan értenek a mezőgazdasági növények gondozásához. Szorgalmasan tanulmányozzák a szakirodalmat és tanulságosnak tartják az országos mezőnapokon szerzett új ismereteket, kapcsolatokat. Az idei mezőnapokon harminc burgonyafajtát mutattak be és több mint kétszáz búzafajtát, továbbá repcét, kendert, lent, mákot, mustárt, cirokot és retket.

udvardi mezőnapok

Tizenöt gyártó, illetve viszonteladó tartott a rendezvény mindkét napján bemutatót, így a látogatók a gyakorlatban is láthatták a modern traktorokat, illetve azok minden terepre alkalmas kiegészítőit működés közben.


 

Több megbecsülést a gazdáknak

Stanislav Becík egykori agrárminiszter, az Udvardi Agrárvállalkozók Egyesületének vezetője, a rendezvény ötletadója és szervezője elmondta, idén is teret adtak a növényvédő szerek és tápok gyártóinak, bemutatkoztak a csarnokokat gyártók és különféle korszerű tárolási módszereket forgalmazók.

Becík ugyanakkor rámutatott a mezőgazdasági munka történelmi jelentőségére és hangsúlyozta, a jelenleginél is több tisztelet, megbecsülés kell, hogy járjon a gazdáknak. Nekik köszönhető, hogy minőségi hazai termékek kerülnek az asztalunkra. A mezőgazdaságban dolgozók jól tudják, mennyire igényes a munkájuk, milyen kiszolgáltatottak az időjárás viszontagságainak, és hogy a hivatásuk teljes odafigyelést, szakértelmet kíván a nap huszonnégy órájában. Az udvardi mezőnapokra ellátogatott Oľga Nachtmannová, az oktatási minisztérium államtitkára, Klaudia Halászová, nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem (SPU) rektora, továbbá Adriana Šklíbová, a földalap vezérigazgatója. Patrik Magdoško, a Mezőgazdászok Kezdeményezésének tagja és Igor Éder, Nyitra megye alelnöke is részt vett a vendégekkel együtt azon a találkozón, amelyen a mezőgazdasági középiskolák jövőjéről, a megfelelő utánpótlás kineveléséről volt szó. Az iskolavezetők hangsúlyozták, hogy a jelenleginél jóval nagyobb támogatást remélnek az államtól a tehetséggondozásra és a megfelelő oktatási körülmények, gyakorlóközpontok üzemeltetésére. A pedagógusok elmondták, ügyes, tehetséges diákjaik vannak, akik megérdemlik, hogy megfelelő támogatást kapjanak.

Már az óvodásokat és az alapiskolásokat is kellőképpen meg tudják szólítani, ha megfelelő, korszerű gyakorlati központokat üzemeltetnek, ahová ellátogathatnak. Egy-egy ilyen meghatározó élmény a későbbiek során segíthet a pályaválasztásban.

udvardi mezőnapok
 

Több leendő gazda volt a mezőnapokon

Az idei mezőnapokon a korábbi évekhez képest jóval több jövőbeni gazda, állattenyésztő és növénytermesztő vett részt.

Az ország számos részéről érkeztek diákok, pedagógusok és iskolavezetők. Trencséni, lévai, komáromi, vágsellyei térségből érkező mezőgazdasági szakiskolák vezetői osztották meg egymással a tapasztalataikat. A tartalmas és tanulságos fórumon résztvevők megtudhatták, hogy számos, a múlt század hatvanas éveitől működő iskola igyekezett haladni a korral és módosítani a korábbi szakirányzatokat. A Dunaivánkán és Cseklészen lévő szakiskola pedagógusaitól megtudtuk, mezőgazdasági farmerek, kinológusok képzésével is foglalkoznak, és 2000-től folyamatos továbbképzést kínálnak a gazdáknak. Dunaivánkán saját lótenyészete van az iskolának, ahol nyári táborokat szerveznek óvodásoknak és alapiskolásoknak. 72 hektáros vízterületen saját haltenyészetük van, jól felszerelt biológiai laboratóriumukban szakköröket tartanak az érdeklődő tanulók számára, így nincs gondjuk az utánpótlással. A megyeszékhelyen lévő mezőgazdasági szakiskola pedagógusai is elmondták, hogy a 117 helyre csaknem 280 diák jelentkezett, a fiatalok körében egyre népszerűbb az agrovállalkozói, valamint az állatgyógyászati szak.

Száz Ildikó
 


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?