Történelemlecke

slov

Évekkel ezelőtt olvastam Slávka Otčenášová szlovák történésznő érdekes tanulmányát a történelemtanítás nemzeti identitást befolyásoló szerepéről. Most újra előkerestem.

Csehszlovákia megalakulása után a csehszlovák identitás megteremtése volt az egyik legfontosabb társadalompolitikai cél, írja a szerző. Ennek eléréséhez a korabeli történészek nagymértékben hozzájárultak azzal, amilyen témákat kutattak, és azzal, ahogyan a történelmi eseményeket magyarázták. Az így kialakított történelemszemlélet pedig minden iskolatípusban közvetlenül befolyásolta a szlovák  történelem tanítását. 

Persze ez nem ment egyik napról a másikra. Mindenesetre már három nappal Csehszlovákia megalakulása után ülésezett a tankönyvbizottság, amely az iskolahálózat szlovakizálását tűzte ki elsődleges céljául (érthető, hiszen a Szlovákia területén akkor létező 4000 népiskolából 344 volt szlovák tannyelvű, szlovák középiskola pedig nem létezett).  Ehhez többek között szlovákul tudó és szlovák lelkületű tanárok és új tankönyvek is kellettek, köztük új történelemtankönyvek. 

Csakhogy ezt az új történelmet még a pedagógusok sem tudták, így először őket is iskolázni kellett, illetve a régieket átiskolázni. 

E célból 1919-ben, majd 1924-ben megjelent két kézikönyv, amelyekből a pedagógusok egyrészt maguk is elsajátíthatták a szlovák nemzeti történelmet, másrészt azt is megtanulták, hogyan kell azt tanítani. Ennek a történelemtanításnak az volt a lényege, hogy elhatárolódjanak attól a történelemszemlélettől, amely a szlovák nemzeti történelmet a magyar történelem részeként értelmezte, és helyette a csehszlovák történelemszemléletet alkalmazzák. 

Ennek következtében a magyar történelem mellékessé vált, s azt az ezer évet, amelyet a szlovákok a magyar államalakulat kötelékében töltöttek, a leigázottság időszakaként tüntették fel. 

Ennek a történelemszemléletnek a része például, hogy a szlovák várakban, ahol latinul beszélő magyar urak ültek, a szlovák nép számára csak egyetlen szoba létezett: a börtön.

Nem véletlenül kerestem elő ezt a tanulmányt. Egyrészt ajánlanám annak a fiatalnak, aki a pozsonyi vasútállomáson fennen hangoztatta nem épp ékes magyar nyelven, hogy nem kell magyar iskola, ahhoz, hogy magyarok maradjunk, elég lenne, ha csak a magyar nyelvet és irodalmat tanítanák magyarul. De a történelem is fontos, mondta erre a vele levő. Nem igaz, válaszolta neki emez. A történelem nem befolyásolja az identitást, mert csak egy történelem van, de az is fölösleges, mert az már elmúlt.  

Na meg a napokban szinte szóról szóra újra hallottam  a fentebb említett börtön dolgot. Egész pontosan a játszótéren vágta a fejemhez egy szülő, aki nem volt ugyan fiatal, de biztos, hogy nem 1919-es tankönyvből tanulta a történelmet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?