Kultúra

Teljes nézőtérrel vágnak neki az évadnak a színházaink

A tavaszi kényszerszünet után a kassai Thália és a Komáromi Jókai Színház is a megszokottnál korábban vágott neki az új évadnak: a tervek szerint szeptember folyamán a koráb-ban leállított próbafolyamatokat, az elmaradt előadásokat igyekeznek pótolni. Emellett pedig felmérik a működési lehetőségeiket a második hullám beköszöntével, az aktuális rendeletek sűrűjében.
author
Lakatos Krisztina

2020. szeptember 9. 15:00

ss
A kassai Thália még szeptemberben pótolja a Noszty fiú esete Tóth Marival elmaradt bérletes előadásait. Tóth Mari szerepét  Bencsík Stefánia harmadéves pozsonyi színművészetis hallgató veszi át. (Fotó: TASR-archívum)

Komáromban elsősorban a hónap elejétől érvényes magyar határzár okozott némi fennakadást, mondja Varga Emese, a Jókai Színház művészeti vezetője. A Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés Arisztophanész-átirat próbáit márciusban félbeszakította a járvány, a produkciót viszont július első felében befejezték az alkotók, azzal, hogy a szeptember 18-ára tervezett bemutató előtt már csak felújító próbákra lesz szükség. Mivel Hargitai Iván rendező mellett két magyarországi színművész is érintett az előadásban, a napokban az ő helyzetükre keresték a megoldást: hogy a hatályos törvények és rendeletek szerint milyen feltételekkel – milyen szerződésekkel, tesztekkel – lesznek képesek ingázni a két ország között. Hasonló problémákat vetett fel a novemberi bemutatóval beharangozott A mi osztályunk is, amelynek néhány napos csúszással, a héten kezdődnek a próbái. Tadeusz Slobodzianek kortárs lengyel szerző drámáját Czajlik József, a kassai Thália igazgatója állítja színpadra Komáromban, aki ugyan szlovák állampolgár, de Magyarországon él; nem mellesleg pedig ebben az előadásban tér vissza a hazai színpadokra Lucskay Róbert színművész – Angliából.


Egy adósság marad
A Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője ma úgy látja, ha rajtuk kívül álló tényezők nem befolyásolják lényegileg a helyzetet, képesek lesznek tartani az évad feszes ütemtervét. A Szeretkezz, ne háborúzz! bemutatója utáni héten, szeptember 22-én a Vasmacska Stúdióban megtartják a pozsonyi főiskolásokkal készülő Hamlet premierjét, ezzel együtt pedig a stúdiószínpad felveszi Benkő Géza nevét. A 2020/2021-es évad házon belüli első előadását egyébként szeptember 13-ára ütemezték be, az érdeklődők a Jelenetek egy házasságbólt tekinthetik meg. Varga Emese hozzáteszi: figyelembe véve, hogy a Komáromi járás a kevésbé fertőzött régiók közé tartozik, egyelőre azzal számolnak, hogy teljes nézőtér előtt játsszák az előadásaikat, azaz nem alkalmazzák a sakktáblaszerű ültetést, de a körülmények függvényében készek felülvizsgálni ezt a döntést. Természetesen a maszkviselés a nézőtéren továbbra is kötelező, ahogy erre kötelezik a színház háttérszemélyzetét is. 
A komáromi teátrum az elmúlt évadból egy adósságot görget maga előtt: az elmaradt gyerek- és diákbérletes előadásokat kell pótolnia. Azzal számoltak, hogy ez a „törlesztés” részben szeptemberben megtörténhet, ám az iskolák jelenlegi működési rendje ezt nem teszi lehetővé, hiszen a pedagógusok nem vihetik ki a tanulókat az iskolából, a színház pedig nem vihet előadásokat az iskolákba. Varga Emese elmondta, zajlanak az egyeztetések az oktatási intézményekkel, bár gondot okoz, hogy egyelőre nem lehet tudni, az oktatási tárca a tanévkezdéskor meghirdetett két hét leteltével fenntartja-e a szigorú korlátozásokat.

Kérdéses kiutazások
Hasonló kérdésekkel néz szembe az évad elején a kassai Thália is. Szpisák Gyulától, a színház vezető menedzserétől megtudtuk, a magyarországi vendégművészek ügyeinek kezelése mellett ők is az iskolákkal egyeztetnek, olyan rendszert igyekeznek beállítani, amely garantálja, hogy a különböző intézményekből érkező gyerekek nem keverednek a nézőtéren. 

Mivel Kassa sem piros, a megye a fenntartott kulturális intézmények igazgatóinak hatáskörébe utalta a döntést, hogy a tiszti főorvos és a kulturális tárca által ajánlott sakktáblaszerű ültetési rendet alkalmazzák-e, vagy nem korlátozzák a nézők számát. Szpisák Gyula úgy fogalmaz: mivel a Thália nézőtere eleve szűkös, a teljes nézőtér kihasználása mellett döntöttek, minden további egészségügyi szabály betartásával. De a menedzser azt is megjegyzi, más kérdés, milyen megfontolások alapján, milyen döntésre jutnak a helyi szervezők, azok a művelődési házak, ahol a következő hetekben játszott volna a kassai társulat. „Nagy most a bizonytalanság. Akik a Kultminornál pályáztak a Thália vendégszereplésére, nem tudják, meddig lehet kitolni a támogatás felhasználását. Akik a jegybevételre alapozták a meghívásunkat, nem biztos, hogy fél nézőtérrel számolva is vállalják az előadás megtartását. A napokban is érdeklődtek nálunk, meddig lehet lemondani a meghívást. Igyekszünk alkalmazkodni, nem akarjuk szankcionálni a kultúrházakat.” 


Óvilág / új világ
Nyitrától eltérően Kassa megye a 2019/2020-as évad végén, miután a kulturális rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat részben feloldották, nem engedélyezte előadások megtartását, így a kassai társulat közel féléves szünet után, augusztus végén találkozott újra a közönséggel: Gyulán Márai Kalandjával szerepeltek, Kisvárdán pedig a Ma már nem mész sehova című produkciójukat mutatták be. Forgács Miklós, a Thália dramaturgja arról számolt be, hogy az a munka, amit előbb online, majd júniusban már a színházban végeztek, most folytatódik. 

A Thália még szeptemberben pótolja a Noszty fiú esete Tóth Marival elmaradt bérletes előadásait, ehhez kapcsolódóan pedig szerepátvételi próbák váltak szükségessé, Tóth Mari szerepében Bencsík Stefánia harmadéves pozsonyi színművészetis hallgató debütál Kassán. Az első nagyszínpadi bemutató október végén a Parasztopera lesz Rédli Károly rendezésében – ez a premier a tavalyi jubileumi évadból csúszott át az őszbe, már folytak a próbák, amikor bezártak a színházak, a produkciót most fejezi be a társulat. Emellett folynak az Ágacska próbái; Pólos Árpád rendezésében egy könnyen utaztatható, bárhol bemutatható mesejáték készül, a produkció szintén októbertől lesz látható. 
Forgács Miklós megjegyzi, takarékos évadot terveztek, de úgy alakult, hogy a Parasztopera mellett célul kitűzött három friss bemutató helyett négyet tartanak a 2020/2021-es évadban, ami tulajdonképpen öt lesz. Januárban várható a Tom Sawyer kalandjai című családi musical premierje, amelyet a nagy sikerű Légy jó mindhalálig egyfajta folytatásának szán a Thália, ahhoz hasonlóan Dudás Péter állítja színpadra, természetesen gyerekszínészek bevonásával. Aztán tavaszra egy további izgalmas projektet tervez a színház. „Márciusban, a karantén alatt kezdtünk el online dolgozni Kiss Judit Ágnes Karantén című drámájával. Még 2015-ben írta, de hihetetlenül aktuálissá vált: egy család története, amely egy titokzatos járvány miatt vesztegzárba kerül, amit a szerző uborkaláznak nevez, és Németországból indul ki... Elemeztük, próbáltuk, nagyjából felolvasó-színházi formába hoztuk, és a színészeknek annyira tetszett, hogy felvetették, kezdjünk vele valamit. Közben Czajlik József, a színház igazgatója hozott még egy ötletet, Tom Ziegler amerikai szerző Grace és Gloria című darabját. Ebben a betegség, a halál, az elmúlás gondolata írja át két nagyon különböző ember, egy New York-i nagyvilági nő és egy idős vidéki asszony életét. Végül arra jutottunk, hogy ezt a két egyfelvonásost egy este, ugyanabban a díszletben, különböző szereplőkkel mutatjuk be” – meséli a Thália Színház dramaturgja, aki a Karantént, míg Czajlik József a Grace és Gloriát viszi színpadra. Mivel az évad úgy formálódott, hogy minden előadást szlovákiai magyar alkotó rendez, a záródarabon, Goldoni Bugrisok című komédiáján már nem hagyták elúszni ezt a szériát: Matusek Attila kapta meg a lehetőséget, aki a közelmúltban igazolt a Jókai Színház csapatához, és két további előadását is láthatjuk a komáromi stúdióban a következő hónapokban.

„Minden évadban arra törekszünk, hogy egy-egy szlogenre fűzzük fel az előadásokat. Ez a hívószó most az Óvilág / új világ szembeállítása lesz. Valóban korszakhatárhoz értünk? Cezúrát jelent-e a járvány? Mi történik az emberekkel, ha krízishelyzetbe csöppennek? Tudunk-e, akarunk-e változtatni? Vagy akár csak belegondolni az életünkbe?” – fűzte hozzá a kassai évad tematikus tervéhez Forgács Miklós.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Veszélyben az élelmiszer-ellátásunk

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

sport a tv-ben

Képernyőn a Veszprém kézilabdacsapatának BL-meccse

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.