Tekintsünk a számok mögé 3.

Az MKP székházában a minap megtartottuk a soron következő szakmai fórumot, ezúttal az itteni egészségügy helyzetéről, állapotáról. Tekintettel a szigorú járványszabályzatra, a szakmai fórumon ismét kevesen lehettünk jelen. Ám annál nyüzsgőbb eszmecsere zajlott, megfogalmaztunk számos eddig mellőzött megoldási javaslatot, Szlovákiában elsőként. Jelen volt az MKP elnöke, Forró Krisztián, a Híd szakpolitikusa, Sárközy Irén, az MKP egészségügyi és szociális szakmai műhelyének vezetője, Viola Miklós és én, mint az MKP szakmai alelnöke.
Pártsajtó

2021. február 19. 10:31

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke, aki bemutatta a párt javaslatait (Somogyi Tibor felvétele)
(Somogyi Tibor felvétele)

A fórumon olyan érdekes adatok, összefüggések is elhangzottak, amelyekről tudniuk kell. Szlovákiában eddig 235 ezer ember lett Covid-ellenes vakcinával beoltva, egynegyedük immár a második adagot is megkapta. Ami ennél még érdekesebb – hiszen bizonyítja folyamatos kritikánkat az eddig megtapasztalt kormányzati intézkedések legnagyobb hiányosságát illetően –, 2021. januárjában Szlovákiában 152 ezer pozitív Covid-mintát vettek (Antigén és PCR tesztek alapján összesen). A Közegészségügyi Hivatal ezek közül 1800 személynél ellenőrizte le, hogy betartják-e a karantént, hogy otthon vannak-e családtagjaikkal a pozitívak. Nos, több, mint 600 fertőzött nem tartotta be a karantén szabályait, nem találták őket otthon. Kivetítve az egész januári pozitív mintára, több mint 50 ezer pozitívan tesztelt lehetett, aki nem tartotta be a karantén előírásait, családtagjaival együtt nem volt otthon. Hihetetlenül magas szám. Csodálkozunk azon, hogy Szlovákiában nem csillapodik a járvány, nem csökken az elhunytak és a kórházban ápolt súlyos Covid-betegek száma? Hetek, hónapok óta azt vetjük a kormány szemére, hogy nem orvosolja a legsúlyosabb tényezőket, tolerálja a pozitívak kóválygását, a pontatlan és megbízhatatlan Antigén-teszteket helyezi előtérbe, noha azokat régen lecserélhette volna a jóval pontosabb, megbízhatóbb és immár gyors, olcsó PCR-tesztekre, amelyek már nem az orrüregből veszik a mintát, hanem a nyelv váladékából. Vagy megjelentek a gargalizáló PCR-tesztek, a Gargatesztek.

Pedig orvosolhatná a kormány a súlyos tényezőket, íme az egyik jó példa. Minálunk a karhatalom szúrópróba-szerűen ellenőrzi a kék bizonylatokat, a negatív tesztek tanúsítványát. Igencsak gyéren. Nem is kell olyan messzire menni, elég csak a szomszédba tekinteni. Magyarországon a pozitívan teszteltek adatait megkapja a rendőrség. Majd becsönget az illető ajtaján vagy kapuján és az illetőnek vissza kell kopognia az ablakán, amellyel jelzi, hogy otthon van karanténban. Amennyiben nem kopog vissza, előveszik az e-karantént, az elektronikai vagy telekommunikációs nyomon követést. Ha az is azt jelzi, hogy nem tartózkodik otthon, a hatóság kirója a borsos büntetést. Mert szükségállapot van. Noha Magyarország kétszer akkora, mint Szlovákia, korántsem alkalmaz olyan súlyos lekapcsolást, kijárási tilalmat, nem tesztel eszeveszettül, mégis a napi adatai jobbak, a járványgörbéje kedvezőbb.

Nálunk ez miért nem működhet hasonlóan? Miért nem működik itt az elektronikus nyomon követés, az e-karantén, az e-védőmaszk és hasonlók? A karhatalom miért nem kap olyan feladatokat, amelyekkel hatékonyan előzhetnénk meg a járvány gyors terjedését? Egyáltalán, a kormány komolyan gondolja a járvány leküzdését vagy látszattevékenységet folytat? Miközben ájtatosan sajnálkozik az elhunytak felett. Az európai országok közül Szlovákiában a legerőteljesebb, a legszélesebb körű a lekapcsolás (lockdown), a kijárási tilalom, miközben ezer lakosra nálunk halnak meg a járvány következtében a legtöbben. Múlt héten világméretben. A kórházban ápolt súlyos betegek száma hétről-hétre nő. Égbekiáltó ellentmondás ez, a kormány tehetetlenségének bizonyítéka. Meddig mehet ez így?


 

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balról jobbra: Gyimesi György (OĽaNO), parlamenti képviselő, Forró Kisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. Fotó: Somogyi Tibor

MKP és Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a kaukázusi párhuzamért

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.