Szalon

Digitális emlékezet: Vakított a nap

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. július 11. 14:00

Digitális emlékezet

Vakított a nap

Zselízen járva általában meg szoktam állni Ferda Robi asztalitenisz-szaküzletében, így volt ez néhány éve is. A hátsó kis zughelyiségben itta a kávéját Robi, maga is kéméndi származású, szívta egyik cigarettát a másik után, örült, hogy végre kielemezheti nekem néhány mérkőzését, kikérdezhet szakmai fejlődésemről az asztalitenisz világában, tanácsokat adhat pingpongtémában, illetőleg csak úgy sztorizgathat kötetlenül. Valahogy mellékesen, ahogy az lenni szokott, szóba került, hogy anyai nagyapám, Papp István, akit csak anyám elbeszéléseiből ismertem, akit sosem láttam és akivel sosem találkoztam, mert a háború után kitelepítették a családjával, és az 1950-es években meghalt Barcson, a jugoszláv–magyar határvárosban, zselízi volt, az úri kaszinóban élt és dolgozott.

Várj, mondja Robi, máris felhívok valakit, figyelj, hallom szinte azonnal, itt van egy barátom, hol volt a kaszinó Zselízen? Pár perc múlva biciklin érkezik a barát, vállán táska, Pavel Polka vagyok, Polka Pali, mutatkozik be, a zselízi múzeum igazgatója, és szóhoz sem engedve máris kivesz az öblös táskából, a következő sorrendben: 1. Egy tízezer éves mamutfogat, nézd mutatja, volt már a kezedben ilyen? 2. Egy kétezer éves római pénzt, rajta Vespasianus császár arca. 3. Karolina Esterházy de Galantha levelét, amelyet édesapjának, Esterházy János Károlynak írt, 1816-ból.

Gyere, mondja, belém karol, szinte húz magával, megyünk néhány métert a Szlovák nemzeti felkelés útján, balra kanyarodunk, kb. harminc-negyven méter után megállít, szokásos kertvárosi utca, egy a százezerből, kb. az 1980-as években épült családi házak, nézd, mondja, nézd ezt! Egy régi, megsárgult-kopott fekete-fehér fényképet vesz elő, a kezembe helyezi, és a vállam fölött hadarja izgatottan: Ezeket az épületeket mind bombatalálat érte 1945-ben, egy sincs meg belőlük, de itt láthatod, balról jobbra haladva, a református templom, Konta Dezső volt a lelkész abban az időben, mellette a zsinagóga és a zsidó iskola épülete, a rabbi Jungreisz Áron, a házban mikve is volt, és közvetlenül mellette, látod?, a kép jobb sarkában, a régi úri kaszinó, ahol a nagyapád lakott.
Vakított a nap, lehajtott fejjel a papírlapra szögeztem a tekintetem. Ott volt előttem a ház, amelynek ablakából anyám nevelőanyja látta elhajtani a zselízi zsidó családokat Auschwitzba, a ház, ahol nyilas csendőrök keresték nagyapámat, a tököli katonaszökevényt, akinek az életét Pistuka sírása mentette meg, mert a csendőrkutyák megzavarodtak az üvöltéstől, és már nem keresték őt a kuglipálya alatt, a ház, ahol a nyilas csendőrtől akkora pofont kapott vér szerinti nagyanyám, hogy vértől habos szájjal a földre zuhant, és azt üvöltötte az arcába a csendőr, visszajövünk még. Anyám szülőháza volt.


Németh Zoltán

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.