Szalon

Digitális emlékezet: Határokon, korokon innen és túl

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu
Vataščin Péter

2021. szeptember 5. 18:00

Digitális emlékezet

A kép valamikor a 40-es évek második felében készült. Hogy mi célból, nem tudni. Mindenesetere a két pénzügyőr („finánc”) teljesen nyilvánvalóan pózol: az ujj a ravasz közelében van, de nem feszül rá, a sapka a műtermi szabályok szerint félrebiccentve áll a fejen, a gesztus színpadias és felszabadult. Egyszóval a kép akár még a sajtóban is megjelenhetett volna. A helyszín a muzslai Duna-part, amely ma sem fest nagyon másképp. A jobb oldalt magasodó nyergesújfalusi gyárkémények már talán nem is léteznek, nem úgy a hegységek. A két kémény között látható a Tokod fölött magasodó Hegyes-kő, tőle valamivel jobbra a Nagy-Gete. A pénzügyőrök háta mögött pedig a Pilis-tető tömbje dereng. Nem sokszor volt annyira szigorúan őrzött politikai határ ez a Duna-szakasz, mint ekkor – talán egészen a római időkig kéne visszamennünk, akkor talán kvád harcosok fényképezkedhettek volna ugyanígy ezen a helyen, ugyanezekkel a hegyekkel.

A két „finánc” közül csupán az álló alakot ismerjük, aki történetesen apai nagyapám, Ján Vataščin (1917–1973). A Mezőlaborci járásból származó emberként Muzslán alapított családot, majd utóbb rendőr volt több mint két évtizeden át Komáromban és Ipolyságon. Társa sorsa ismeretlen, de aligha lenne meglepő, ha ő is a környéken telepedett volna le. A környékbeli falvak – ami egyébként általános vonás a szlovákiai magyar nyelvterületen – társadalomtörténetéből gyorsan kiderül, hogy nem is olyan kevés azon családok száma, amelyekbe nem magyar nemzetiségű férjek, esetleg feleségek házasodtak be azok közül, akiket a régi-új csehszlovák államhatalom többek között rendőrként, pedagógusként vagy munkásként vezényelt a határ mellé… Sírjaik ma már ezen a vidéken vannak, leszármazottaik között pedig egyaránt vannak magyar vagy szlovák nemzetiségűek, esetleg olyanok is, akik máshogy alakították ki az identitásukat. Néprajzi szempontból mindenesetre mindegyik család története érdekes, s fontos lenyomatai a zaklatott 40-es és 50-es éveknek. A történeteket meghatározó strukturális elemek között akarva akaratlanul fontos szerepet töltenek be a 20. században oly fontosnak minősülő politikai határok. A képen látható két pénzügyőr sem állt volna a Duna-parton, ha az azt megelőző 30 év politikatörténete nem úgy alakul, ahogy. Minden tömegeket érintő történelmi eseményre érvényes, ám az elmúlt bő évszázad határváltozásaira talán méginkább, hogy amiképp életutakat vágtak félbe vagy térítettek el, úgy létrehoztak teljesen új lehetőségeket és folyamatokat – akár ugyanazon nemzetiségen belül is. Ennek zavarba ejtő sokszínűségét a mikroperspektíva vagy egy több szempontú elemzői attitűd – használja bármelyik társadalomtudomány is – tudja megragadni, akár ilyen fényképek segítségével is.

Vataščin Péter

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

ddd

Meddig terhelhető egy gyermek?

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.