Szalon

Digitális emlékezet – A „petőfis” és az „adys”

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu
author
Mészáros András

2021. március 14. 14:42

Digitális emlékezet – A „petőfis” és az „adys”

A „petőfis” és az „adys”

Volt egyszer, 1964 és 1967 között két Duna utcai középiskolás srác. Igen, akkor még nem gimnáziumnak nevezték az iskolát, hanem Általános Műveltséget Nyújtó Középiskolának. Ez a két srác nem született pozsonyi volt. Az egyik Bélvatáról, egy apró csallóközi faluból, a másik pedig Pozsonypüspökiről származott. Vagyis „bejárók” voltak. Még akkor is, ha Bélvatáról kissé messzebb volt a Duna utca, mint Püspökiről. A „bejáró” meghatározás ugyanakkor csak a hivatalos megkülönböztetéshez volt szükséges, mert maga az osztály nagyon gyorsan rendkívül homogén társasággá alakult.

De most nem erről az osztályról akarok írni, hanem arról az irodalmi versengésről, amelyik a két említett srác között alakult ki. „Irodalmit” írok, habár ez egyrészt pontatlan és túlzó, másrészt azonban gondolkodást csiszoló polémia volt az első évfolyamtól az érettségiig. A püspöki srác imádta Petőfi költészetét, főként annak népies stílusát. A bélvatai ezzel szemben Adyra esküdött. Ebből a különböző orientációból elkeseredett és dühödt ellenállás is születhetett volna – ahogyan arra találunk is példát a magyar irodalom történetéből, főként, ha az irodalomszociológiai vonatkozásokat tekintjük – de itt nem ez történt. Egy csodálatos játék indult el, amelynek nem vetett véget az érettségi, sem az életutak szétválása. Hiszen mindketten tudták, hogy komolyan venni ezt a vitát bugyuta dolog, de talán őrültség is lenne. Ők tehát néha komoly, néha léha, de mindenesetre szórakoztató érveket kerestek és használtak fel annak alátámasztására, hogy ki a „nagyobb magyar költő”. A „petőfis” srác aztán az érettségi után a Szőttes táncosából annak szervező titkárává avanzsált elő, míg az „adys” idővel egyetemi tanár lett. Ezek után a „Papa” a Szőttes minden tagjának, aki a pozsonyi magyar tanszék diákja is volt, a lelkére kötötte, hogy a „tanár úr” „adys”. Ez volt a játék folytatása. A „Papa” mindig karakán és becsületes ember volt. Ennek fizikális megjelenése a dús bajusz, amelyet 1968-ban kezdett növeszteni, hogy ezzel is kifejezze ellenállását az oroszok bejövetele ellen. És ebben a gesztusban volt utalás Petőfi segesvári elestére is. „Papa” szó szerint az életét tette fel az együttese szolgálatára.

A „petőfis” és az „adys” már nem találkozhatnak a havi egyszeri osztályösszejöveteleken, és nem emlegethetik fel sem iskolai, sem táncos emlékeiket. De az egyelőre még itt maradt „adys” hadd mutassa be azt a képet, amelyen a „petőfis” Papa 1972-ben a Szőttes táncosaként még fiatalosan ropja a gombaszögi színpadon. Ő az, középen a dús bajusszal. Ő Reichert Gellért.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Így gazdálkodik a Heger-kormány

Eduard Heger

Heger Albániába utazott az EU-Nyugat-Balkán csúcsra

d

Egyre több a beteg gyerek, de hiányoznak a gyógyszerek

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Ismeretlen autó gázolt egy biciklist, elhajtott a helyszínről

Cserbenhagyásos gázolás: ismeretlen autó gázolt egy biciklist

Ferenczy Anna

Elhunyt Ferenczy Anna színésznő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.